Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Επιχείρηση «τσουβάλιασμα»…


«Λάσπη» στους Οικολόγους Πράσινους για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων

Στο κενό πέφτει η προσπάθεια ισοπέδωσης όλων των πολιτικών φορέων της χώρας, με την τοποθέτησή τους στο ίδιο… τσουβάλι. Αφορμή αυτή τη φορά, για να μοιραστούν οι αμαρτίες των προβεβλημένων κομμάτων και σε εκείνους που λαμβάνουν τα ψίχουλα της κρατικής χρηματοδότησης για το… ξεκάρφωμα των υπολοίπων, ήταν η δημόσια συζήτηση για το ύψος και τη διαφάνεια της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για το ζήτημα (τις οποίες εντέχνως

Ζω ένα… δράμα

Του Γιάννη Ιωαννίδη

Το (προ)τελευταίο επεισόδιο, στο οποίο θυμάμαι να πρωταγωνιστεί ο Κίμωνας Κουλούρης, ήταν όταν ως υφυπουργός ανάπτυξης της κυβέρνησης Σημίτη, έκανε αυτές τις θρυλικές πλέον «εφόδους», στις λαϊκές αγορές των Αθηνών, σε μια «επιχείρηση» συγκράτησης των τιμών  των ζαρζαβατικών, οι οποίες είχαν βγάλει «φτερά» και  πετούσαν ψηλά στον  Αττικό ουρανό , κι όχι μόνο.
Θυμάμαι το κυβερνητικό στέλεχος, με αρμοδιότητα τα θέματα εμπορίου, να «μαλώνει» πωλητή που στεκόταν 

Mια ωραία μέρα...



Μια ωραία μέρα ξημερώνει στην Βορειοδυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Οι ρύποι και τα μικροσωματίδια χαρούμενοι ξεχύνονται στον γαλάζιο ουρανό. Ως το μεσημέρι θα βρίσκονται στα πνευμόνια μας...

Ο αργός θάνατος των Ελλήνων

Εγκληματικές πολιτικές οδηγούν τους πολίτες στην ανέχεια, την ανεργία ακόμη και το θάνατο…

Σε πλήρη διάλυση, εξαιτίας των αδιέξοδων πολιτικών, οδηγείται ο κοινωνικός ιστός, η κοινωνική συνοχή και η χώρα. Οι ακραία επικίνδυνες πολιτικές της συνεχούς και «τυφλής» οικονομικής αφαίμαξης των ανυπεράσπιστων πολιτών οδηγούν στην καταστροφή νοικοκυριά, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και συνταξιούχους. Η χώρα βυθίζεται στην ύφεση και οι πολίτες στον αφανισμό.
Στον ακήρυχτο πόλεμο τα θύματα (μισθωτοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες) πολλαπλασιάζονται 

Ζωή εν Δήμω (του Α. Τουμπίδη)


editorial

Οι εργασιακές ανατροπές που βιώνουμε όλοι οι Ελληνες εξαιτίας της εξυπηρέτησης του… φανταστικού στόχου της σωτηρίας της χώρας έχουν ως αποτέλεσμα το σταδιακό αφανισμό μας και την εξαθλίωσή μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέγραψαν τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2010, τις «εγκληματικές» πολιτικές δηλαδή, οι οποίες εξαφάνισαν κάθε έννοια εργασιακής προστασίας. Σήμερα, οι εργοδότες προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους ή να αποφύγουν τις ζημιές, κλείνουν επιχειρήσεις, συρρικνώνουν το προσωπικό, γκρεμίζουν μισθούς, απολύουν και εξαπολύουν μια ανομολόγητη επίθεση στο εργατικό δυναμικό της χώρας, με γεμάτο το αντεργατικό οπλοστάσιό τους.
Τα χέρια τους οπλίζουν οι 

Τεύχος 89


Στο τεύχος 89 γράφουν:
-          Ο Γιάννης Ιωαννίδης για το… δράμα που ζει με την υπόθεση Κουλούρη
-          Ο Γιώργος Στάμκος για τη «νέα ενεργειακή επανάσταση»
-          Ο Γιώργος Φαρφαράς συμβουλές προς τους καταναλωτές και για μια ενδιαφέρουσα ευρωπαϊκή έρευνα στο Διαδίκτυο για καταναλωτικά δάνεια
-          Η Κούλα Τέη για τα περιττά που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε στην καθημερινότητά μας και για τη Σύνοδο του Ντέρμπαν (σε δεύτερη ανάγνωση)

Συνέντευξη: Γνωρίστε τη USB, από τον επικεφαλής της, Αρη Παράσχο
Μετά τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους «τακτοποιούν» και τις καταπατήσεις
Η κρίση πλέον… σκοτώνει
Ποιοι δε φοβούνται τη διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων;
Πρώτος στην Κεντρική Μακεδονία ο Δήμος Λαγκαδά δίνει τη διαχείριση της καθαριότητας σε ιδιώτες
Εξι μήνες ρυθμίζονται τα χρέη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και οι Τράπεζες το… βιολί τους
Το πρώτο θύμα της άγριας πανίδας σε τροχαίο για το 2012
«H αλληλεγγύη δεν είναι ψυχοπονιά»
Το «Πάρκο Πετσάλνικου» λαμβάνει… διεθνείς διαστάσεις

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αυτό το τρένο, όχι το επόμενο…



Η φυγή του 2011, σε άλλη περίπτωση, θα ήταν μάλλον ανακουφιστική για τους Ελληνες. Στην τρέχουσα συγκυρία, ωστόσο, ταιριάζει περισσότερο το: «Κάθε πέρσι και καλύτερα». Η έλευση του 2012 δε σήμανε και έλευση των προφητευμένων δεινών (νωρίς είναι ακόμη…), σήμανε όμως την έλευση των προγραμματιζόμενων δεινών για τους κατοίκους αυτής της γωνιάς του πλανήτη.
Το πρόβλημα που συνολικά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία είναι πώς θα σταματήσουμε απλά να βλέπουμε τα τρένα να περνούν και πώς θα καταφέρουμε να βρούμε το δικό μας τρένο. Μια ευκαιρία (προγραμματισμένη) θα την έχουμε σύντομα.
Το Νέο Ετος βρίσκει επίσης τη Θεσσαλονίκη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την ευκαιρία του εορτασμού και των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Κι αυτή η πόλη έχασε ήδη 

«Δράση για την Αγρια Ζωή»



Τον ένα χρόνο φιλοξενίας της στον πολυχώρο «Μικρόπολις» γιόρτασε η «Δράση για την Άγρια Ζωή».
Το σωματείο ασχολείται με την περίθαλψη τραυματισμένων, άρρωστων ή εξαντλημένων άγριων ζώων που βρίσκουν συμπολίτες μας στη Βόρεια Ελλάδα. Τα ζώα όταν κριθεί ότι είναι απελευθερώσιμα επανεντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον, ενώ για όσα διαπιστωθεί ότι απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία αποστέλλονται στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα.
Η «Δράση για την Άγρια Ζωή» αν και έλαβε νομική υπόσταση ως σωματείο πριν από μόλις δύο χρόνια, πολλά από τα μέλη της ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων ακόμα και για πάνω από 20 έτη, δραστηριοποιούμενα στην ομάδα που διατηρούσε μέχρι πρότινος το ΕΚΠΑΖ στη Θεσσαλονίκη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, με επιμονή και υπομονή κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την ανεύρεση στέγης και πριν από ένα έτος 

Η απάντηση της φύσης



Απάντηση στην περιβαλλοντική αλητεία διαφόρων, που μπροστά στο συμφέρον τους δε διστάζουν να ασελγήσουν πάνω στην περιουσία όλων μας, στην κληρονομιά και τη ζωή μας, δίνει η ίδια η φύση.
Τα προβλήματα στο Εθνικό Πάρκο Αξιού είναι γνωστά στους περισσότερους, καθώς το όργιο των αυθαιρεσιών (όπως και στις περισσότερες προστατευόμενες περιοχές) συνεχίζεται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων φορέων και ευαισθητοποιημένων πολιτών. Μια χαραμάδα ελπίδας είναι πιθανώς το πρόστιμο (1.500 ευρώ) που επιβλήθηκε σε εταιρία διαχείρισης αποβλήτων, για «μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας διασυνοριακής μεταφοράς αποβλήτων». Το πρόστιμο επιβλήθηκε για τη μεταφορά αποβλήτων 

Βαλκάνια: ''Η Πολυκατοικία''



Του Αρη Πετράκη

Ψηλό κτίριο στο κέντρο της πόλης. Το ρετιρέ, οροφοδιαμέρισμα. Η πιο ματσωμένη ένοικος ή τουλάχιστον αυτή που ξοδεύει τα πιο πολλά. Η κυρία Ελλάδα. Υπερχρεωμένη, σχεδόν εν αγνοία, με μεγάλη ιστορία από τις πιο παλαιές αστές, κοιτάζει υπεροπτικά τις ''από κάτω'' τις οποίες απαξιεί και να γνωρίσει. Αμυδρά λέει ένα γεια σε κάποια που θα συναντήσει στο πλατύσκαλο ενώ γυρνάει από την αγορά. Πάει στις μισές συνελεύσεις της πολυκατοικίας πάντοτε με μια αίσθηση ότι τους κάνει χάρη. Δε συγκρατεί εύκολα ονόματα και θεωρεί ότι δεν έχει κανένα κοινό σημείο με τις υπόλοιπες ή τουλάχιστον δε θα ήθελε να έχει. Δεν έχει μπει ποτέ μέσα στα σπίτια τους και ούτε θα το επιθυμούσε, και δεν έχει ιδέα για 

Μην πυροβολείτε... τον καταναλωτή

Του Γιώργου Φαρφαρά

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΩΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έδωσαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους ισχυρισμούς υγείας του άρθρου 13.1 υιοθετώντας τη θετική Λίστα1 των ισχυρισμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία τροφίμων στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών χαιρέτισε τη συμφωνία για τον κατάλογο με τους 222 ισχυρισμούς ως ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των  καταναλωτών από τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς που χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές για τα τρόφιμα τους. Όπως δήλωσε η Monique Goyens, γενική διευθύντρια της BEUC, «το 80% των ισχυρισμών που αξιολογήθηκαν απορρίφθηκαν, δεδομένου ότι δεν ήταν επιστημονικά αποδεδειγμένοι. Ήρθε ο καιρός πλέον οι παραπλανητικές και αβάσιμες αξιώσεις να απομακρυνθούν από την αγορά και προσβλέπουμε αυτή τη λίστα να τεθεί σε ισχύ το 2012. Τώρα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις αυτές δεν θα εμφανίζονται ακόμα και σε τρόφιμα με υψηλά ποσοστά σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη». Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέτασε πάνω από 4.600 ισχυρισμούς υγείας, συμβάλλοντας στη σύνταξη αυτού του καταλόγου.

«Δεξιός λαϊκισμός και εξτρεμιστική δεξιά: Παρενέργειες του μετακομμουνισμού ή «κανονικές παθολογίες» της δημοκρατίας;»

Tης Βασιλική Γεωργιάδου*

Μιλώντας για το Λαϊκισμό και την Άκρα Δεξιά στα Βαλκάνια δεν κάνουμε μια άλλη συζήτηση από εκείνη σχετικά με το Λαϊκισμό και την Άκρα Δεξιά στη μεταπολεμική Ευρώπη. Οι βασικές προϋποθέσεις της λαϊκιστικής κινητοποίησης και του ακροδεξιού φαινομένου είναι πάνω κάτω οι ίδιες.
Ποια είναι η Άκρα Δεξιά
Μιλώντας κανείς για την Άκρα Δεξιά εμπλέκεται –αναγκαστικά– σε ζητήματα που αφορούν καταρχάς τις έννοιες: είναι εξτρεμιστική και ριζοσπαστική ή λαϊκιστική και αντισυστημική η Ακρα Δεξιά; Τέτοια ζητήματα αφορούν, επίσης, την εξέλιξη του φαινομένου: είναι η Ακρα Δεξιά ένα ενιαίο και ομοιογενές φαινόμενο ή, αντιθέτως, πρόκειται για 

Το Πρωτόκολλο του Κιότο και το Eμπόριο του Άνθρακα

Μια αποτίμηση της συνέλευσης του Ντέρμπαν

Η έρευνα είχε πείσει προ πολλού τους επιστήμονες. Αλλωστε, το κλίμα της Γης μέσα στο χρόνο, είχε καθορίσει σημαντικά την ιστορία του ανθρώπινου γένους βιολογικά, πολιτισμικά, γεωγραφικά, αλλά μόλις εδώ και μερικές δεκαετίες αποκαλύφθηκε ότι ο άνθρωπος επιδρά αποφασιστικά πάνω στο κλίμα. Ήδη από το 1950 καταξιωμένοι επιστήμονες διαπίστωναν ότι η θερμοκρασία του πλανήτη αυξανόταν κυρίως εξαιτίας των εκπομπών στην ατμόσφαιρα αερίων που προέρχονταν βασικά από την καύση υδρογονανθράκων και εξαιτίας της αποδάσωσης.
Δύο δεκαετίες προβληματισμών και συζητήσεων, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αποτέλεσαν την ονομαζόμενη  United Nations Framework Convention on Climate Change, κατέληξαν 

Υποκρισία Μπαρόζο για τους εξοπλισμούς


Έντονη ήταν η αντίδραση των Οικολόγων Πράσινων στην απόφαση του προέδρου της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, να απορρίψει ως «μη αποδεκτή» ερώτηση του ευρωβουλευτή, Μιχάλη Τρεμόπουλου, για πιθανούς εκβιασμούς της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα.
Εκβιασμούς οι οποίοι συνίστανται στο γεγονός ότι συνέδεαν την εκταμίευση της 6ης δόσης και τις γνωστές πιέσεις για την υπογραφή Σαμαρά, με την επαναβεβαίωση μυστικών συμφωνιών για 

Παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων

Πολιτικό κουσκούς

Οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με βάση τα συμφέροντα της χώρας και όχι τις ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε εορταστική συνάντηση με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. «Για το PSI, δε θέλουμε να ενταχθούν τα νέα ομόλογα στο αγγλικό δίκαιο. Η ένταξη στο αγγλικό δίκαιο σημαίνει έμμεση υποθήκευση δημόσιας περιουσίας στους πιστωτές και ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία στο μέλλον για επιπλέον "κούρεμα". Οι τράπεζες ζητούν 

Πράσινες προτάσεις διεξόδου από την κρίση


Εκδήλωση για την κρίση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο πραγματοποιήθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με τη συμμετοχή των Μ. Τρεμόπουλου, Νίκου Χρυσόγελου, Δημ. Φουτάκη. Οι ομιλητές δεν περιορίστηκαν στα αίτια δημιουργίας της κρίσης, αλλά έδωσαν και συγκεκριμένες προτάσεις πράσινων λύσεων. Η εκδήλωση ήρθε σε συνέχεια του συνεδρίου του 

Μια… άλλη πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων


Κοινή εκδήλωση για μια διαφορετική πολιτική διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων ειδικά στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία, πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Αριστερά. 

Σε ρωσικά χέρια οι Καβουρότρυπες;


Μπροστά στο πρόσκαιρο κέρδος θυσιάζουν τα πάντα, ακόμη και μια από τις ομορφότερες παραλίες της Χαλκιδικής.

Ρωσική επέλαση στη Χαλκιδική, με άγνωστες συνέπειες για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία, έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια. Σήμερα μπορεί να επιχαίρουν διάφοροι για το πρόσκαιρο κέρδος (πάντα ατομικό), που θα αποκομίσουν. Το μέλλον όμως της Χαλκιδικής και των κατοίκων της ποιος θα το σκεφτεί; Πάντως όχι η Πολιτεία, η οποία νομίζει ότι με τις συγκεκριμένες επενδύσεις έπιασε την... καλή. Για πόσο;
Θέμα χρόνου θεωρούν οι κάτοικοι την πώληση σε εταιρία ρωσικών συμφερόντων μεγάλης

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αναζητώντας το χαμένο χρόνο


Και βέβαια η έννοια του χρόνου είναι σχετική. Πέρα όμως από τη φιλοσοφική του διάσταση, το χωροχρόνο ή τις εξισώσεις του Αϊνστάιν, ο χρόνος ενός καθημερινού ανθρώπου είναι πολύτιμος και αναντικατάστατος.
Ζούμε, άλλοι δημιουργώντας άλλοι καταστρέφοντας κι άλλοι σε μια αποδεκτή ισορροπία μεταξύ τους. Όλοι όμως με μια εντυπωσιακή χουβαρδοσύνη απέναντι στο χρόνο που μας μένει πριν το τέλος. 
Δεν είναι μόνο αυτοί που αγωνίζονται να συσσωρεύσουν πλούτο και παλιότερα αντιμετωπίζονταν από τη λαϊκή σοφία με την απαξίωση «μαζί του θα τα πάρει». Όλοι μας σχεδιάζουμε το μέλλον λες και θα είμαστε περίπου αιώνιοι, εκτός και ΑΝ συμβεί κάτι αναπάντεχο!
Και κάποια στιγμή μπορεί να ξυπνήσουμε με πάταγο, π.χ. μετά από κάποια κρίσιμη αρρώστια, 

editorial


Το 2012, εκ των πραγμάτων, θα είναι καθοριστική χρονιά για τη χώρα μας. Με επισφαλές το μέλλον της ευρωζώνης, η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πια μόνο την απομάκρυνσή της από το ευρώ, για μεγαλύτερο βούλιαγμα της οικονομίας και της όποιας προσπάθειας εξόδου από την κρίση.
Με λίγα λόγια, μπορεί να πάνε χαμένες οι αιματηρές προσπάθειες του ελληνικού λαού για τη… δήθεν στήριξη της «προσπάθειας εθνικής σωτηρίας» και οι θυσίες, τα μέτρα και οι απώλειες να έχουν πέσει γι’ ακόμη μια φορά στη μαύρη τρύπα της ανικανότητας και των συμφερόντων.
Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όμως φαντάζει 

Ζωή εν Δήμω (του Α. Τουμπίδη)


«Μπλόκο» στον παραλιακό οικισμό του Κορινού

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος βάζουν «φρένο» στον οικισμό Ολυμπιάδα, που κατασκευάζεται μέσα σε προστατευόμενη περιοχή

Χωρίς αντίκρισμα κινδυνεύει να μείνει η προσπάθεια των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να βάλουν «φρένο» στον «πρότυπο» (βιολογικό) οικισμό «Ολυμπιάδα» στην προστατευόμενη ζώνη της παραλίας Κορινού. Οι εργασίες διακόπηκαν προσωρινά, όμως κάτοικοι της περιοχής και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού επισημαίνουν πως «καμιά απαγόρευση» δεν πτοεί τους εμπνευστές της οικοπεδοποίησης της περιοχής, που εντάσσεται στο δίκτυο NATURA.
Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος από την έρευνα που διενήργησαν διαπίστωσαν πως υπάρχουν προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις του οικισμού και ζήτησαν παρέμβαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Φορέα Διαχείρισης Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.
Η διοίκηση της Περιφέρειας και συγκεκριμένα 

Τεύχος 88



Γράφουν:
-          Η Βασιλική Γεωργιάδου για το λαϊκισμό και την Ακρα Δεξιά
-          Ο Γιώργος Φαρφαράς καταναλωτικές συμβουλές για τα τρόφιμα και το «Greenwashing»
-          Η Κούλα Τέη για τη Σύνοδο του Ντέρμπαν και το εμπόριο ρύπων
-          Ο Αρης Πετράκης για την… πολυκατοικία των Βαλκανίων
Προτάσεις για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων από τη Δήμητρα Γωγάκου (Οικολόγοι Πράσινοι), το Σπύρο Στεκούλη (Δημοκρατική Αριστερά) και τον καθηγητή του ΕΜΠ, Δημήτρη Δερματά

«Μπλόκο» στον οικισμό… μοντέλο του Κορινού
Καβουρότρυπες: Ξεπούλημα μετ’ εμποδίων…
Ο όμορφος χειμώνας στο Εθνικό Πάρκο Αξιού
Ενας χρόνος «Δράση για την Αγρια Ζωή»

Δε διαψεύδει τον εκβιασμό

Η Λαίδη Αστον απαντά στην ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου για τις εξοπλιστικές δαπάνες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Το ζήτημα της εκβιαστικής εξαγοράς οπλικών συστημάτων αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αντάλλαγμα την εκταμίευση της περίφημης έκτης δόσης από την τρόικα, έθεσε με προφορική ερώτησή του προς τη Λαίδη Άστον στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας New Europe, αλλά η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας αρνήθηκε να 

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας και τον αρχιεπίσκοπο της Αλβανίας, Αναστάσιο, πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ως μέλος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στα Τίρανα, από αντιπροσωπία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια στις αρχές του τρέχοντος μήνα. Ο Μ. Τρεμόπουλος είναι μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής που συμμετείχε στην αντιπροσωπία, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Κούκαν από τη Σλοβακία. Επρόκειτο για την τέταρτη συνάντηση της αντιπροσωπείας 

Ποιά είναι η αριστερή «απάντηση» στην κρίση;

Του Γιώργου Στάμκου* Η Αριστερά αποτελεί ιστορικά ένα παιδί της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας, του πρώιμου Χριστιανισμού της κοινοκτημοσύνης, των αντιφεουδαρχικών και αιρετικών κινημάτων του Μεσαίωνα., καθώς και του κινήματος του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα. Μπορεί να γεννήθηκε σε συνθήκες κρίσης και αμφισβήτησης των κατεστημένων αξιών, αλλά όμως δεν κατάφερε να προσαρμοστεί με την ίδια ευελιξία που το έκανε η Δεξιά στη σημερινή εποχή της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.
Το 19ο αιώνα η Αριστερά πρωτοστάτησε επαναστατικά στην αλλαγή του κόσμου, γιατί δεν ήθελε τον κόσμο καθηλωμένο. Στην εποχή μας όμως η επανάσταση έχει νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική διάσταση. Το 19ο αιώνα η Αριστερά, μέσω της κομουνιστικής της πτέρυγας, εμφανίστηκε ως 

Παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο

"Οφειλή προς το δημόσιο", η στρατιωτική θητεία;
Διοικητικό πρόστιμο – εξόντωση, ύψους 6.000 ευρώ, χωρίς καν ακρόαση του ενδιαφερομένου προβλέπει υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου για τις περιπτώσεις ανυποταξίας. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά πρόκειται για ποσό που οδηγεί σε προσωποκράτηση για οφειλές προς το Δημόσιο και είναι σχεδόν δεκαπλάσιο από το μηνιαίο μισθό ενός νέου εργαζομένου.
Παράλληλα, συνοδεύεται από άρνηση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, που οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό και σε αδυναμία άσκησης οποιασδήποτε μη μισθωτής οικονομικής δραστηριότητας.
Σε σχετική ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τονίζει ότι μεγάλο μέρος των ανυπότακτων στρατεύσιμων 

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ενα ηλεκτρικό σύστημα 100% ΑΠΕ είναι εφικτό!

Απάντηση στο ενεργειακό ζήτημα με φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας

Ένα ηλεκτρικό σύστημα από 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι εφικτό. Αυτό ήταν το κοινό συμπέρασμα στο στρογγυλό τραπέζι για την ενεργειακή πολιτική που διοργάνωσε το Πράσινο Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης και Επιμόρφωσης.
Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν (ΚΑΠΕ, ΙΕΝΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΕΛΕΤΑΕΝ, Greenpeace, WWF) καθώς και ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων, Hans Josef Fell, επισήμαναν τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις δυσκολίες και τις προκλήσεις μιας τέτοιας επιλογής. Ειδικά για το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» αναφέρθηκε ότι παρά το γενικά θετικό του προσανατολισμό, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την τεχνική και οικονομική του βασιμότητα καθώς τα βασικά στοιχεία σχεδιασμού του παραμένουν ακόμα 

Χριστούγεννα «δαγκωτό»


Πόσο δύσκολο είναι να μπεις στη θέση του πιτσιρικά που μαγεύεται με το τίποτα, με μερικά φωτάκια, που απλώς αλλάζουν τη γνώριμη εικόνα της καθημερινότητάς του; Πόσο δύσκολο είναι να τα αφήσεις όλα πίσω για λίγο και να σκάσεις ένα χαμόγελο, επειδή παραμυθιάστηκες κι εσύ από το πνεύμα των Χριστουγέννων; Και που σκέφτεσαι βρίσκεις κάποια λύση;
Περνούσα από τη λεωφόρο Νίκης και «κόλλησε» το μάτι μου στα παιδιά. Η λάμψη στα μάτια τους από το φανταστικό κόσμο, στον οποίο έβαλαν τον εαυτό τους πλησιάζοντας 

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Πετρελαιοκηλίδα στο Θερμαϊκό

Μάθαμε την ύπαρξή της… τυχαία, όπως και ότι από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο κανένας δεν καθαρίζει το Θερμαϊκό…
Αποκαλυπτικό αποδείχτηκε το επεισόδιο ρύπανσης του Θερμαϊκού κόλπου, που είχε ως αποτέλεσμα να πνιχτούν στο πετρέλαιο 13 μαυροβουτηχτάρια, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το επεισόδιο υποβαθμίστηκε αρχικά από τις λιμενικές αρχές, οι οποίες για τους… τύπους εξέδωσαν μια ανακοίνωση ενός συμβάντος ρύπανσης, χωρίς περαιτέρω πληροφορίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ζήτημα ήταν ήσσονος σημασίας.
Η δήθεν ενημέρωση αφορούσε στην εκδήλωση του επεισοδίου που έγινε στις 30 Νοεμβρίου 2011. Τρεις μέρες μετά, τα μέλη του Σωματείου «Δράση για την Αγρια Ζωή» ανακαλύπτουν, έπειτα από ενημέρωση πολιτών ότι 

Κοινωνική αλληλεγγύη στην πράξη…


Της Ιουλίας Παπαδοπούλου
Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά για πολλούς συμπολίτες μας. Μεγάλη η ουρά για το επίδομα ανεργίας, υποτονική η αγορά λόγω της στενότητας, βαριά η απειλή των απολύσεων για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, περικοπές στα εισοδήματα, χαράτσια… Κάποιοι, δικοί μας άνθρωποι, γείτονες, φίλοι, συγγενείς δεν τα βγάζουν πέρα, δυσκολεύονται, κάποιοι εγκαταλείπουν απελπισμένοι την προσπάθεια. Καθώς το φαινόμενο της φτώχειας και της ανέχειας απλώνεται απειλητικά στην πόλη και οι ευπαθείς ομάδες πολλαπλασιάζονται οι κάτοικοι κινητοποιούνται για να δώσουν 

Μαθαίνουμε την Ελευθερία


Αντίσταση, αλληλεγγύη, αυτοθέσμιση είναι τα μηνύματα που περνούν τα μέλη του «Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Το Σχολείο Για Τη Μάθηση Της Ελευθερίας», με τη δράση τους. Η «Γιορτή βιολογικών προϊόντων από τα κάτω…», που διοργάνωσαν στις αρχές Δεκεμβρίου, αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες την αξία της ανταλλακτικότητας. Η αντίσταση μέσω της αυτόνομης και αυτοοργανωμένης δράσης αποτελεί διέξοδο στους σημερινούς καιρούς, αναδεικνύοντας ως βασικό τομέα το πεδίο ανταλλαγής και διακίνησης αγαθών. Η πελατειακή σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους, η χρηματική συναλλαγή, δεν είναι 

Παρατηρητήριο ΜΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας

Στη δημιουργία Παρατηρητηρίου στρέφονται οι Εθελοντικές Μη Κερδοσκοπικές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας μιας τυπικής δομής, με πιθανούς κύριους στόχους την αντιμετώπιση του θεσμικού ελλείμματος δημόσιας διαβούλευσης στη χώρα μας, στις σχέσεις δημόσιου τομέα και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και την τοποθέτηση στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα με την ενίσχυση 

Ανάπηροι στο απόσπασμα


Το 10% των Ελλήνων αποτελούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Είναι αναγκασμένοι στην κατά τα άλλα ευρωπαϊκή και αναπτυγμένη Ελλάδα να βιώνουν διαχρονικά τη διάκριση σε όλους τους τομείς. Σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης δηλώνουν ότι κινδυνεύουν πιο πολύ από ποτέ από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και διακηρύσσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να ανατρέψουν τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουν από την επιβολή των σκληρών μέτρων λιτότητας που τους έχουν οδηγήσει ήδη στην εξαθλίωση. Κάνουν λόγο για αποσάθρωση των δημόσιων πολιτικών στήριξης και ολιγωρία της Πολιτείας να εφαρμόσει, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, προστατευτικές πολιτικές και μέτρα.
Καταγγέλλουν:

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Προωθώντας την πράσινη ατζέντα στα Βαλκάνια

Πράσινες απαντήσεις στην οικονομική και κοινωνική κρίση

Με τη συμμετοχή αντιπροσωπιών Πράσινων Κομμάτων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Βοσνία Ερζεγοβινη, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και την Τουρκία έγινε η εναρκτήρια συνάντηση και η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του δικτύου των Πράσινων Κομμάτων των Βαλκανικών Χωρών.
Η δικτύωση των Πράσινων των Βαλκανίων είχε ξεκινήσει στον απόηχο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία με πρωτοβουλία των Ελλήνων Πράσινων και στη συνέχεια στηρίχτηκε στο πλαίσιο του «Διαλόγου Ανατολής – Δύσης», που προώθησαν τα Πράσινα Κόμματα της Ευρώπης. Η επίσημη συγκρότηση του Περιφερειακού Δικτύου αποτελεί απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο 














Όσο σκέφτομαι τη φασαρία που έγινε για το πού θα τοποθετηθεί το εν λόγω άγαλμα, τόσο και καταλήγω ότι τελικά βρήκε τη θέση που του αρμόζει... Ο.ΧΙ.

Ζωή εν Δήμω (του Α. Τουμπίδη)

Καταστολή απέναντι στην "Επιβίωση"

Την κατ' άλλους έμφυτη, κατ' άλλους καλλιεργημένη (εντατικά) αναλγησία τους φρόντισαν να δείξουν οι Αρχές, κάνοντας επίθεση σε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα εγχειρήματα έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά βρέθηκε στο στόχαστρο της καταστολής η Ανοιχτή Κοινωνική Κατάληψη "Επιβίωση" που λειτουργούσε εδώ και λίγες βδομάδες στο παλιό Β' νοσοκομείο του Αγίου Παύλου (Φράγκων 17), ένα δίκτυο αλληλεγγύης για ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη και φαγητό. «Με προσωπική εργασία, πολύ κόπο και προσφορά χρημάτων και επίπλων από συμπολίτες μας και από άλλες κοινωνικές συλλογικότητες οι 30 άνθρωποι, φτωχοί συμπολίτες μας και μετανάστες, που βρήκαν ύστατο καταφύγιο