Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Νέα σελίδα για τους Οικολόγους Πράσινους


«Αλλάζουμε τη ζωή μας, αλλάζουμε την πολιτική» ήταν το κεντρικό σύνθημα στο τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, που πραγματοποιήθηκε στις 28,29 και 30 Μαρτίου. Ένα νέο, 33μελές Πανελλαδικό Συμβούλιο και μια νέα Γραμματεία ήδη έχουν καταπιαστεί να υλοποιήσουν μια σειρά από σημαντικά πολιτικά ντοκουμέντα, που υιοθέτησε το συνέδριο.

Οι 231 σύνεδροι, από όλες τις περιοχές της χώρας, επιβεβαίωσαν μέσα από τις τοποθετήσεις τους στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου και τις αποφάσεις που έλαβαν, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι και νέα ανερχόμενη δύναμη, που συσπειρώνει όλους όσους και όσες επιδιώκουν να φέρουν στο προσκήνιο της πολιτικής τις πράσινες ιδέες και προτάσεις, με τη δική τους αυτόνομη πολιτική παρουσία και να αποτελέσουν μια δύναμη που θα επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική ως διαδικασία συγκρότησης εναλλακτικών προτάσεων, που επιλύουν τα προβλήματα και διαμορφώνουν τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις σε μια οικολογική και κοινωνικά αλληλέγγυα προοπτική.

Οι εργασίες άνοιξαν με συζήτηση για την πράσινη οικονομία, με κεντρικό ομιλητή τον Φιλίπ Λαμπέρτς, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ιδρυτικό μέλος των οποίων είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι. Χαιρέτησαν και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων –εκτός ΝΔ- καθώς και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών και αυτοδοικητικών σχημάτων.

Οι σύνεδροι κατέληξαν μέσα σε ένα πνεύμα ομοφωνίας σε μια σειρά σημαντικών αποφάσεων για:

- Την πολιτική συγκυρία και την πολιτική παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η περιβαλλοντική κρίση, η πλήρως αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης και η βαθιά κρίση του δικομματισμού αλλά και της πολιτικής των παραδοσιακών κομμάτων, που απελευθερώνει σημαντικά τμήματα της κοινωνίας από τα κομματικά τείχη και τις πελατειακές σχέσεις.

- Την στρατηγική και τακτική τους, την προετοιμασία τους για τις ευρωεκλογές του 2009, τις εθνικές εκλογές όποτε και να γίνουν και τις εκλογές του 2010 για την αυτοδιοίκηση.

- Την οργανωτική και πολιτική ανάπτυξη των Οικολόγων Πράσινων καθώς και για την αποσαφήνιση του πολιτικού προφίλ τους.

- Τον πολιτικό προγραμματισμό και τις παρεμβάσεις/δράσεις τους σε κεντρικά και ειδικά πολιτικά θέματα.

Όπως τονίζεται στην απόφαση «πολιτικός στόχος μας δεν είναι απλώς να υπερβούμε το 3% στις ευρωεκλογές (και στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν) αλλά να συμβάλλουμε σε αναδιάταξη των κομματικών τειχών, με στόχο να αποκλειστούν πλέον οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, που έδειξαν τα όρια τους στις όποιες εκδοχές, η παντοδυναμία των δύο κομμάτων εξουσίας και η κοινωνία των κολλητών. Είναι καιρός, με την καταλυτική παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στην πολιτική σκηνή, να περάσουμε σταδιακά σε μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών, συνταγματικά κατοχυρωμένη καθώς και σε πολυκομματικές κυβερνήσεις συνεργασίας, βασισμένες όμως σε πολιτικές προγραμματικές συμφωνίες δημόσια κατατεθειμένες. Μια τέτοια προοπτική είναι η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στην κρίση του δικομματισμού, σε σενάρια προσωποπαγών κομμάτων ή σχημάτων που επηρεάζονται από ιδιαίτερα επιχειρηματικά ή άλλα συντεχνιακά συμφέροντα ή σε πολιτικά σχήματα που μονίμως αντιστέκονται χωρίς να αντιπροτείνουν πολιτικές διεξόδους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: