Οι Οικολόγοι Πράσινοι ξεκινούν το 7ο τακτικό και καταστατικό τους συνέδριο έχοντας πετύχει το υψηλότερο ποσοστό που έλαβε ποτέ η πολιτική οικολογία σε εθνικές εκλογές, αλλά το πιο σημαντικό, έχοντας πετύχει να αναδείξουν τα ζητήματα της πράσινης ατζέντας στο κέντρο του πολιτικού διαλόγου και στις θέσεις όλων των άλλων κομμάτων. Στις ημέρες της κρίσης και του ΔΝΤ, η «Νέα Πράσινη Συμφωνία» (Green New Deal), που καταθέτουν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι Πράσινοι γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη και αναγκαία έχοντας μάλιστα στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ευνοϊκό χώρο για την ανάπτυξη και εφαρμογή των οικολογικών ιδεών, της πράσινης και κοινωνικής οικονομίας.Το "ΕΝΟΙΚΩ" παρουσιάζει συνοπτικά τα προηγούμενα συνέδρια:
Του Γιώργου Φαρφαρά
Μέλους των Οικολόγων Πράσινων Έβρου
2002 ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Με πρωτοβουλία της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το Οικολογικό Φόρουμ, από τα μέλη της Πράσινης Πολιτικής και άλλων τοπικών οικολογικών κινήσεων και ανεξάρτητους οικολόγους. Μετά από δύο πανελλαδικές συνδιασκέψεις εκφράστηκε απ' όλους η ανάγκη για αυτόνομη έκφραση της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα και η σύγκλιση σε ένα πολιτικό, οικολογικό φορέα όλων των συνεπών οικολογικών δυνάμεων. Η ιδρυτική συνδιάσκεψη στις 7-8 Δεκέμβρη του 2002 στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών άνοιξε ένα νέο ιστορικό κύκλο για τον οικολογικό χώρο στην Ελλάδα, με την απόφαση ίδρυσης των Οικολόγων Πράσινων και την εκλογή 18μελούς Πανελλαδικού Συμβουλίου (9 από Αθήνα και 9 από περιφέρεια) για να συντονίσει τη συγκρότηση του καινούργιου πολιτικού φορέα.
2003
Το 1ο συνέδριο του κόμματος έγινε τον Μάιο του 2003 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το οποίο υιοθέτησε το καταστατικό και τις πολιτικές θέσεις του φορέα. Πολιτική που να πηγάζει από τους πολίτες που πιστεύουν στη βιωσιμότητα, να εκφράζει την αγανάκτησή τους για τα σημερινά αδιέξοδα, να αναδεικνύει κρίσιμα θέματα και να δημιουργεί πολιτικό κόστος. Με εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις, αλλάζοντας συνειδήσεις και συσχετισμούς, δημιουργώντας προϋποθέσεις και για θεματικές πλειοψηφίες. Με ρόλο διακριτό αλλά και συμπληρωματικό με εκείνο των ΜΚΟ και των Κινήσεων Πολιτών. Με μικρές καθημερινές αλλαγές, προωθώντας τις αξίες της αλληλεγγύης, της συμμετοχής, της ισοτιμίας και της κοινωνικής συνοχής. Υπερασπίζοντας εναλλακτικές προσπάθειες που αμφισβητούν τα σημερινά κοινωνικά πλαίσια, θεωρώντας όμως την κοινωνία μόνη αρμόδια να αποφασίσει, με όρους καθαρά κοινωνικής δυναμικής, αν και πόσο θέλει να αλλάξει συνολικά τον εαυτό της.
Μια πολιτική που λειτουργεί κατά προτεραιότητα στο επίπεδο των απλών πολιτών, αλλάζοντας στάσεις και αξίες προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας.
Στο συνέδριο του 2003 αποφασίστηκε επίσης η εφαρμογή ενός νέου θεσμού συμμετοχικής δημοκρατίας, του εσω-κομματικού δημοψηφίσματος. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς τα μέλη των ΟΠ αποφάσισαν την κάθοδο τους στις ευρωεκλογές του 2004 ενώ τον Σεπτέμβριο αποφασίστηκε η μη κάθοδος στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Στις 12-14 Δεκεμβρίου 2003 έγινε στη Θεσσαλονίκη, στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, πραγματοποιήθηκε έκτακτο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων. Συζητήθηκαν οι προγραμματικές θέσεις των ΟΠ για την Ευρώπη, η στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, οργανωτικά και οικονομικά θέματα, καθώς και οι θέσεις για τις εθνικές εκλογές. Το έκτακτο συνέδριο ξεκίνησε με μια εκδήλωση για θέματα γεωργίας, διατροφής και βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου, διάφορες εκδηλώσεις με καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα λειτούργησε έκθεση οικολογικών προϊόντων και παζάρι με προϊόντα οικολογικής γεωργίας.
2004
Στο 2ο τακτικό συνέδριο των ΟΠ που έγινε στις 10-12 Δεκεμβρίου στη Ν. Σμύρνη, μετά την πρώτη τους συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία, υιοθετήθηκαν αναλυτικές θέσεις πάνω στο βασικό θέμα του «Οικολογία, Πόλη, Αυτοδιοίκηση», στη Παιδεία, στην ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές ενώ λειτούργησε τραπέζι εργασίας με θέμα: Ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων και η σχέση τους με το κράτος, τους θεσμούς, την κοινωνία και την πολιτική. Με τις αλλαγές που αποφάσισε στο καταστατικό του, στο 20μελες Πανελλήνιο Συμβουλίο, τα 8 εκλέγονται από τις περιφέρειες Επιτυχημένη η παρουσία του Πράσινου Ευρωβουλευτή Carl Schlyter, ο οποίος -λειτουργώντας ως «Έλληνας εκπρόσωπος»- ενημερώθηκε για τα θέματα από διάφορους φορείς για την προβολή τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Αξιοσημείωτο ότι τα τρία από τα έξη μέλη της νέας Γραμματείας ήταν γυναίκες και τα τρία επίσης είναι από την περιφέρεια ενώ στα όργανα του κόμματος υπήρξε μεγάλη ανανέωση, στο 50% περίπου.
2005
Στο 3ο τακτικό και καταστατικό συνέδριο που έγινε από 9 - 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, συζητήθηκαν και ψηφίσθηκαν αποφάσεις για τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και τον προγραμματισμό για το 2006, την κοινωνικοπολιτική συγκυρία στη χώρα και τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, ενώ έγιναν και τροποποιήσεις στο καταστατικό. Επίσης εγκρίθηκαν ψηφίσματα ενάντια στην προσπάθεια καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού στη Σίνδο στη Θεσσαλονίκη παρά το γεγονός οτι όλη η χώρα είχε κηρύξει ζώνες ελεύθερες από τα μεταλλαγμένα. Στην εκλογή του Πανελλαδικού Συμβουλίου έγιναν σημαντικά βήματα ανανέωσης.: μόλις 31% των εκλεγμένων συμμετείχαν και στο προηγούμενο Π.Σ., ενώ τα μισά σχεδόν μέλη εκλέγονταν για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά, επίσης, εφαρμόστηκε η διάταξη του καταστατικού για την εναλλαγή στα όργανα του φορέα, που θέτει όριο στη δυνατότητα συνεχόμενων θητειών.
2007
Στο 4ο τακτικό συνέδριό στις 9-11 Μαρτίου στην Αθήνα, μετά από ένα σημαντικό πολιτικό διάλογο και σε πνεύμα συναίνεσης και ενθουσιασμού (μετά και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών συνδυασμών με οικολογικό προσανατολισμό), οι ΟΠ υιοθέτησαν αναλυτικές προτάσεις για προγραμματικές αλλαγές και αποφάσισαν την κάθοδό τους στις εθνικές εκλογές. με κοινό στόχο να εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή οι οικολόγοι, ως νέος πολιτικός πόλος, διακριτός από τη δεξιά, το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά, ώστε να αλλάξει το κέντρο βάρους στην πολιτική ατζέντα.
Οι ΟΠ απηύθυναν πρόσκληση “ευρύτερης συσπείρωσης όλων των ζωντανών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης πολιτικής της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα αλλά και τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης, που στηρίζεται στην εμβάθυνση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς κι αυταρχισμού, “βολέματος των δικών μας παιδιών”, κομματικοποίησης του κρατικού μηχανισμού από διψασμένα για εξουσία και χρήμα επαγγελματικά κομματικά στελέχη”, καταδίκασαν την καταστολή των διαδηλώσεων των φοιτητών για τα θέματα της παιδείας διατυπώνοντας την άποψη τους ότι “καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ερήμην των φοιτητών και εκπαιδευτικών”. Το συνέδριο χαιρέτησαν με τοποθέτησή τους βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Γένοβα».
Με νέο έκτακτο συνέδριο στις 30 Ιουνίου αποφάσισαν την αυτόνομη κάθοδό τους στις εθνικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 όπου οι ΟΠ παρουσίασαν συνδυασμούς σ' όλη την επικράτεια, πλην των νομών Δωδεκανήσου και Φλώρινας, με πλήρεις λίστες σε 42 περιφέρειες και συνολικά 254 υποψηφίους.
2008
Μετά το 5ο τακτικό και καταστατικό συνέδριο που έγινε στις 29-30 Μάρτη 2008 στην Θεσσαλονίκη, οι ΟΠ έχουν ένα 34μελές Πανελλαδικό Συμβούλιο και μια 6μελή Γραμματεία ενώ αποφασίσθηκαν ψηφίσματα για θέματα όπως το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων να αντιστοιχεί σε κενά βουλευτικά έδρανα, το νερό στην Κρήτη, αιτήματα για τη συλλογή υπογραφών, αντιμετώπιση της ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού ποταμού, ανάδειξη των επιπτώσεων της εντατικής κτηνοτροφίας στο περιβάλλον και προτάσεις για την προστασία των δασών και τις προστατευόμενες περιοχές,
Με κυρίαρχο σύνθημα «Πράσινη Λύση στην Κρίση: οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον» οι ΟΠ πραγματοποίησαν το εκλογικό συνέδριό τους στην Αθήνα στις 5,6 και 7 Δεκεμβρίου, ξεκινώντας έτσι την καμπάνια τους για τις ευρωεκλογές. Στο συνέδριο ανακοινώθηκε η ευρω-λίστα που συγκροτήθηκε με ψηφοφορία μεταξύ των μελών. Το Συνέδριο ξεκίνησε με ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με κεντρικούς ομιλητές την Μ.Φρασόνι, συν-πρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, την Β. Τσέτση, Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και την Μ. Βασιλάκου, αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος των Αυστριακών Πράσινων και βουλευτής στο κοινοβούλιο της Βιέννης
2009
Το 6ο τακτικό συνέδριο έγινε στις 26-28 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονία , λίγες εβδομάδες μετά την επιτυχία των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου και της εκλογής του πρώτου ‘Έλληνα Πράσινου Ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου. Στην δημόσια συζήτηση με θέμα «Πράσινη λύση στην κρίση» συμμετείχε ο P. Lamberts, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ενώ στις εργασίες του συνεδρίου εκτός από την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αποφασίστηκε η διαμόρφωση του πολιτικού προσανατολισμού, της οργάνωσης αλλά και της επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος στη νέα περίοδο αναβαθμισμένων απαιτήσεων και προσδοκιών στην οποία ξεκίνησε με την εκλογή ευρωβουλευτή ενώ ξεκίνησε η προετοιμασία για το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών που τελικά έγιναν λίγους μήνες μετά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου