Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η μεταδοτικότητα της… γκλαμουριάς

Τα… πατήματα της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου προσπαθεί να ακολουθήσει και η διοίκηση Μπουτάρη στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης; Η «λουδοβίκεια» αισθητική που εφαρμόζει στην ανάπλαση του τελευταίου μέρους της Νέας Παραλίας θυμίζουν έντονα τη φιλοσοφία της προηγούμενης διοίκησης.

Ναι στην ομορφιά, ναι στην καλαίσθητη αρχιτεκτονική, αλλά υπάρχουν και μνήμες και περιβάλλον και ανάγκες. Πράγματι η μελέτη που έχει γίνει για την ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματος είναι υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής. Δε λείπει και το πράσινο, ούτε οι φυτεύσεις. Όμως, ποια λογική εξυπηρετεί η καταστροφή των δένδρων της Νέας Παραλίας, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής εικόνας του θαλάσσιου μετώπου της πόλης;

Κινήσεις πολιτών, ευαισθητοποιημένοι πολίτες σε θέματα περιβάλλοντος και γενικότερα της πόλης, όπως και οι οικολογικές οργανώσεις είχαν εγκαίρως εκφράσει τις ενστάσεις τους και την κριτική τους στα έργα. Σήμερα οι Θεσσαλονικείς που ξαναβλέπουν την παραλία σοκάρονται. Τα δένδρα, που αποτελούσαν την ιδιαιτερότητα του παραλιακού μετώπου της πόλης, έχουν καταστραφεί. Θυμόμαστε τις εξαγγελθείσες προθέσεις για τη σύνδεση με πράσινο του Θερμαϊκού με το Σέιχ Σου και μέσω της ζώνης, που ξεκινά από την παραλία και μέσω του πάρκου της ΧΑΝΘ, των εκτάσεων της ΔΕΘ, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των πράσινων εκτάσεων του Αγίου Παύλου, φτάνει μέχρι το περιαστικό δάσος, δημιουργώντας μια ζώνη ζωής για το πολεοδομικό συγκρότημα.

Η αντιμετώπιση της περιοχής της Νέας Παραλίας ως ενιαίο οικοσύστημα, με σεβασμό στα ιστορικά χαρακτηριστικά, όπως οι εκβολές των χειμάρρων είχαν υποστηριχθεί από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, όταν αυτή ασκούσε αντιπολίτευση. Όλα ξεχάστηκαν για να παραδώσουν τη θέση τους στα σιντριβάνια, τους τεχνητούς υγρότοπους και τη μεγαλοπρέπεια του… ψεύτικου.

Εργα πρασίνου προβλέπονται από τους μελετητές και είναι ύψους 2,2 εκ. ευρώ, όμως θα προηγηθεί η αποψίλωση της προϋπάρχουσας βλάστησης και συγκριτικά με το σύνολο των κονδυλίων που διατίθενται για την ανάπλαση (43,2 εκ. ευρώ) είναι σταγόνα στο… Θερμαϊκό.

Μπορεί να θυσιάζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων στο βωμό της αρχιτεκτονικής ορθότητας; Τρεις αλέες υπήρχαν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δένδρα 40 ετών (συνολικά 72) κόπηκαν. Σε κάποιους μπορεί να μην άρεσε η όαση δροσιάς που προσέφεραν το καλοκαίρι. Κάποιους μπορεί να τους ενοχλούσαν όσοι έβρισκαν στα πάρκα ένα μέρος της ελευθερίας και της χαλάρωσης που τους στερεί καθημερινά η μεγαλούπολη. Κάποιοι μπορεί να εννοούν ως χώρο αναψυχής μόνο όποια περιοχή συνδέεται με καφετέριες, ταβέρνες και καταστήματα και συνοδεύεται κι από μια… υποψία πρασίνου.

Ακόμη κι αν οι μελετητές και ο ανάδοχος επιδείξουν ευαισθησία και αντικαταστήσουν τα κομμένα δένδρα, τα νέα θα προσφέρουν το ίδιο οξυγόνο μετά δυο δεκαετίες. Τα μπάζα και τα χώματα μια μέρα θα φύγουν από τη Νέα Παραλία. Μια πιο όμορφη εικόνα θα τα αντικαταστήσει. Δυστυχώς ανεπιστρεπτί έφυγαν και οι ασημόλευκες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: