Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Χωματερή το Σέιχ Σου

Τείνουν να γίνουν γραφικοί όσοι υπερασπίζονται το δικαίωμα σε ένα καλύτερο περιβάλλον, σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Το Σέιχ Σου, ο σημαντικότερος πνεύμονας πρασίνου του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης γι’ ακόμη μια φορά θυμίζει απέραντο σκουπιδότοπο.
Πριν από ένα χρόνο φορείς ανέλαβαν πρωτοβουλία να καθαρίσουν ένα μεγάλο μέρος του περιαστικού δάσους. Ένα χρόνο μετά αποδεικνύεται ότι έγινε μια τρύπα στο νερό. Πηγή του προβλήματος η αδυναμία επαρκούς αστυνόμευσης και φύλαξης του δάσους.
Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες διαθέτουν έναν δασοφύλακα για τα 30.000 στρέμματα του Σέιχ Σου και υπηρεσιακά αυτοκίνητα δίχως καύσιμα… Αποτέλεσμα είναι το δάσος να γίνεται αποδέκτης του περισσεύματος ασυνειδησίας που υπάρχει σε ορισμένους επιτήδειους.
Απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια με τη συμμετοχή όλων για να προστατευθεί το περιαστικό δάσος. Ο πολίτης, οι δήμοι, η αποκεντρωμένη διοίκηση, η περιφέρεια, η αστυνομία έχουν ευθύνες για την τραγική σημερινή εικόνα.
Η Θεσσαλονίκη έστρεψε την πλάτη της στο Σέιχ Σου. Ακόμη και τα σχέδια περί… διπλασιασμού της έκτασής του με ενοποίηση όλων των δασικών εκτάσεων και δασών περιμετρικά του πολεοδομικού συγκροτήματος δε θα έχουν κανένα νόημα (παρότι εφικτά και καλοδεχούμενα), αν δε συστρατευτούμε όλοι στην προσπάθεια προστασίας και διατήρησης του υπάρχοντος δάσους.
Το φετινό καλοκαίρι ο... συναγερμός ήχησε γι' ακόμη μια φορά στο περιαστικό δάσος, που κινδύνευσε από πυρκαγιά. Ευτυχώς, η κινητοποίηση του μηχανισμού αποδείχτηκε επαρκής. Την επόμενη;
Ενας δασοφύλακας πόσο χρειάζεται για να περπατήσει 30.000 στρέμματα; Κατά τα άλλα για την πυροπροστασία τα μειωμένα κονδύλια που λαμβάνουν οι δήμοι είναι ζήτημα αν διατίθενται για πραγματικά έργα καθαρισμών, φυλάξεων και των υπόλοιπων προβλεπόμενων δράσεων. Οι έλεγχοι -τουλάχιστον υποθετικά- είναι... αυστηροί. Ενδεικτικό ότι υπάρχουν ακόμη περιοχές χωρίς μια υδροφόρα...
Στο ίδιο επίπεδο και οι έλεγχοι για όσους μετατρέπουν το δάσος διαρκώς σε μπαζότοπο. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιοχές στις οποίες φορτηγά και αγροτικά έχουν πρόσβαση για να αδειάσουν ό,τι άχρηστο υπάρχει. Επίσης, πολύ συγκεκριμένα είναι τα απορρίμματα που διοχετεύονται ανεξέλεγκτα και ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το δάσος (μπάζα από ανακαινίσεις, υλικά από εκσκαφές και οικοδομική δραστηριότητα κτλ.).
Κι όμως, σε όλα αυτά οι αρμόδιες υπηρεσίες κλείνουν τα μάτια. Ούτε ένας εντοπισμός, ούτε μια τιμωρία για παραδειγματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: