Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο

"Οφειλή προς το δημόσιο", η στρατιωτική θητεία;
Διοικητικό πρόστιμο – εξόντωση, ύψους 6.000 ευρώ, χωρίς καν ακρόαση του ενδιαφερομένου προβλέπει υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου για τις περιπτώσεις ανυποταξίας. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά πρόκειται για ποσό που οδηγεί σε προσωποκράτηση για οφειλές προς το Δημόσιο και είναι σχεδόν δεκαπλάσιο από το μηνιαίο μισθό ενός νέου εργαζομένου.
Παράλληλα, συνοδεύεται από άρνηση έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, που οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό και σε αδυναμία άσκησης οποιασδήποτε μη μισθωτής οικονομικής δραστηριότητας.
Σε σχετική ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τονίζει ότι μεγάλο μέρος των ανυπότακτων στρατεύσιμων 
στην Ελλάδα αποτελεί επί της ουσίας αντιρρησίες συνείδησης, καθώς κύριο κίνητρό τους είναι η αντίθεση στις αξίες του στρατού. Παράλληλα θέτει το ζήτημα των βαρύτατων διοικητικών κυρώσεων χωρίς ακρόαση των θιγομένων αλλά και της παραβίασης της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που κατοχυρώνει την άρνηση στράτευσης ως θεμελιώδες δικαίωμα.
«Το πολιτικό σύστημα σπεύδει να εξαντλήσει στους νέους που αμφισβητούν τη στρατιωτική θητεία όλη την αυστηρότητα και αποτελεσματικότητα που αρνείται να δείξει στους φοροφυγάδες και τις γκρίζες περιουσίες», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Πρόκειται για επικίνδυνη κίνηση υποκρισίας και αυταρχισμού, καθώς οι εξελίξεις της τελευταίας διετίας έχουν δείξει με οδυνηρό τρόπο ότι η ασφάλεια της χώρας δε μπορεί να εκφράζεται πια με στρατιωτικούς όρους. Όποια γνώμη κι αν έχουμε για τη στρατιωτική θητεία, είναι λογικό να κλονίζεται και στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη καταργηθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που δεν είναι όμως αποδεκτό, ιδιαίτερα τώρα, είναι να μπορεί η κάθε εξουσία να επιβάλλει εξοντωτικές συνέπειες χωρίς καν δικαστικές εγγυήσεις. Τη χώρα δεν την έριξαν έξω οι αντιρρησίες και οι ανυπότακτοι, αλλά οι ίδιοι που συντηρούν ακόμη και σήμερα τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη προς όφελος των ξένων βιομηχανιών όπλων και της εγχώριας διαφθοράς», επισήμανε.

Καλλυντικά χωρίς πειράματα σε ζώα
Όχι στην καταχρηστική παράταση των εξαιρέσεων που επιτρέπονται σήμερα στην απαγόρευση διακίνησης καλλυντικών με ουσίες που έχουν δοκιμαστεί σε πειράματα που έγιναν σε ζώα, λέει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, και ζητά από την Κομισιόν να ισχύσει από το 2013 η πλήρης απαγόρευση διακίνησης αυτών των καλλυντικών. Μεγάλος αριθμός ζώων θυσιάζεται κάθε χρόνο, συχνά σε συνθήκες ακραίας βαρβαρότητας, για χάρη της βιομηχανίας καλλυντικών, κάτι που αποτελεί όνειδος και ντροπή για τον αναπτυγμένο κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη αγορά καλλυντικών παγκοσμίως. Από το 2009, με ευρωπαϊκό κανονισμό, απαγορεύεται κατ’ αρχήν η διακίνηση προϊόντων που στηρίζονται σε πειράματα σε ζώα. Προβλέπονται όμως εξαιρέσεις για ορισμένες ειδικές κατηγορίες πειραμάτων. Οι εξαιρέσεις  θα επανεξεταστούν το 2013, με κριτήριο το κατά πόσο θα έχουν αναπτυχθεί αξιόπιστες εναλλακτικές μέθοδοι ελέγχου χωρίς πειράματα σε ζώα. Η Κομισιόν όμως προσανατολίζεται ήδη σε παράταση των εξαιρέσεων, προεξοφλώντας ότι δε θα υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι μέχρι τότε και παραγνωρίζοντας ότι ελάχιστη έμφαση έχει δοθεί στην ανάπτυξή τους και ότι οι σχετικές χρηματοδοτήσεις είναι πολύ χαμηλές. Μια ευρωπαϊκή απαγόρευση πώλησης προϊόντων που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, θα οδηγήσει και σε άλλες χώρες στον οριστικό τερματισμό των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικά. Είναι επομένως κρίσιμο να τηρηθούν οι ημερομηνίες που έχουν οριστεί.
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει ότι κυκλοφορεί ήδη ευρεία γκάμα με πλήρεις σειρές καλλυντικών χωρίς πειράματα σε ζώα, οπότε οι ανάγκες των καταναλωτών καλύπτονται και χωρίς τις εξαιρέσεις. Ζητά επίσης συγκριτικά στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη νέων ερευνητικών μεθόδων, με ζώα αλλά και χωρίς αυτά.
«Είναι καιρός να αποσυνδέσουμε την ομορφιά από τη βαρβαρότητα απέναντι σε άλλα ζωντανά πλάσματα», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Τα πειράματα σε ζώα για καλλυντικά δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στους καταναλωτές, και ο τερματισμός τους δεν πρέπει να εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών μεθόδων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εφαρμόσει πλήρως την απαγόρευση από το 2013 και, παράλληλα να προχωρήσει στην οικονομική στήριξη της έρευνας για ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων για πειράματα χωρίς ζώα. Χρειαζόμαστε μια νέα ηθική, που να σέβεται τη φύση και όλα τα ζωντανά πλάσματα, και να μην αφήνει περιθώρια να προκαλούμε αδικαιολόγητο και αυθαίρετο πόνο ούτε σε ανθρώπους ούτε σε ζώα», είπε.

Εργαστήριο στο Ευρωκοινοβούλιο για ελληνική αντιπροσωπία διοργάνωσε ο Μ. Τρεμόπουλος

Εργαστήριο σχετικά με τα ευρωπαϊκά οικονομικά όργανα και την πολιτική συνοχής μετά το 2013 στην ΕΕ, διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στο εργαστήριο συμμετείχε αντιπροσωπία ανθρώπων της δημοσιογραφίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής ανάπτυξης, του κρατικού μηχανισμού, της ακαδημαϊκής κοινότητας και πολλών άλλων τομέων, από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.


Οχτώ ώρες για τη μεταφορά ζώων με προορισμό τη σφαγή
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες για θέσπιση μέγιστης διάρκειας οχτώ ωρών για τη μεταφορά ζώων με προορισμό τη σφαγή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε επιστολή προς τους συναδέλφους του Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές, ο Μ. Τρεμόπουλος τούς ζητά να προσυπογράψουν τη σχετική Γραπτή Δήλωση 49/1011 που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για συγκέντρωση υπογραφών, στην οποία παρουσιάζει στους συναδέλφους του τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν κατά τη μεταφορά εκατομμυρίων ζώων σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων. Τεκμηριώνει όμως και το ότι με τη θέσπιση ορίου στην πρακτική των μεγάλης διάρκειας μεταφορών, επιτυγχάνεται κάτι ευρύτερο από την προστασία των ζώων: Ενισχύεται η ήπια και τοπική διάσταση της κτηνοτροφίας, εξορθολογίζονται οι μεταφορές και το κλιματικό τους αποτύπωμα, βελτιώνεται η υγεία των ζώων και κατ' επέκταση προστατεύονται αποτελεσματικότερα οι καταναλωτές.
Το καλοκαίρι του 2011, ο Ελληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει σχετική ερώτηση , όμως η απάντηση ήταν ενδεικτική της αδιαφορίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στα προβλήματα από τις μεγάλης διάρκειας μεταφορές κτηνοτροφικών ζώων.
«Απαιτείται συνέχεια και συνέπεια στην προσπάθεια για εξορθολογισμό της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ευρωβουλευτών σχετικά με την ανάγκη θέσπισης ανώτατου ορίου οχτώ ωρών στη μεταφορά ζώων για σφαγή, είναι ένα αναγκαίο βήμα που θα συμβάλλει ώστε να ενταθεί η διεθνής πίεση που απαιτείται για να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη ανεπαρκής νομοθεσία, να βελτιωθεί ο υπάρχων ελεγκτικός μηχανισμός, αλλά και να υποχρεωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση», επισήμανε.

Απουσία βούλησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Επικίνδυνη θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την απόφαση της Συνόδου του Ντέρμπαν για το κλίμα, που ουσιαστικά αναβάλλει μέχρι το 2020 μια παγκόσμια συμφωνία μείωσης εκπομπών. Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, θα πρέπει οι παγκόσμιες εκπομπές να αρχίσουν να μειώνονται το αργότερο το 2015, απαίτηση που οι κυβερνήσεις απέτυχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά.
Στο Ντέρμπαν τα ισχυρά κράτη αρνήθηκαν να δεσμευτούν σε μειώσεις εκπομπών ή σε συγκεκριμένη χρηματοδότηση προς τις φτωχότερες χώρες. «Πολύ φοβόμαστε όμως πως τέτοιες πρακτικές μας καταδικάζουν όλους να ζήσουμε σε έναν πλανήτη με επικίνδυνα αποσταθεροποιημένο κλίμα», δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Είναι ελπιδοφόρο το ότι η ΕΕ επανέκτησε τουλάχιστον έναν ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και συντάχθηκε με τη συμμαχία των πιο ευάλωτων κρατών. Οφείλει όμως τώρα να πείσει όλους για τις προθέσεις της και να διευκολύνει την επίτευξη μιας συμφωνίας, αναβαθμίζοντας μονομερώς το στόχο της για μειώσεις εκπομπών το 2020 στο 30%. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσει ταυτόχρονα και τη δική της οικονομία εξοικονομώντας τεράστιους πόρους από την αιμορραγία για εισαγωγές ενέργειας και επενδύοντας στη δημιουργία εκατομμυρίων νέων πράσινων θέσεων εργασίας που θα τονώσουν και την οικονομία της.
Η εκτίμηση και του ευρωβουλευτή, Μιχάλη Τρεμόπουλου, ήταν ότι η απουσία βούλησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στη Συνδιάσκεψη του Ντέρμπαν για το κλίμα θυμίζει την αντίστοιχη απουσία βούλησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: