Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

editorial

Οι εργασιακές ανατροπές που βιώνουμε όλοι οι Ελληνες εξαιτίας της εξυπηρέτησης του… φανταστικού στόχου της σωτηρίας της χώρας έχουν ως αποτέλεσμα το σταδιακό αφανισμό μας και την εξαθλίωσή μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέγραψαν τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2010, τις «εγκληματικές» πολιτικές δηλαδή, οι οποίες εξαφάνισαν κάθε έννοια εργασιακής προστασίας. Σήμερα, οι εργοδότες προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους ή να αποφύγουν τις ζημιές, κλείνουν επιχειρήσεις, συρρικνώνουν το προσωπικό, γκρεμίζουν μισθούς, απολύουν και εξαπολύουν μια ανομολόγητη επίθεση στο εργατικό δυναμικό της χώρας, με γεμάτο το αντεργατικό οπλοστάσιό τους.
Τα χέρια τους οπλίζουν οι 
κυβερνητικές πολιτικές, οι νόμοι που επιβάλει η… σωτηρία της πατρίδας, την οποία φαίνεται ότι αγαπά περισσότερο η τρόικα, οι δανειστές και οι εγχώριοι «οσφυοκάμπτες», παρά οι ίδιοι οι πολίτες της.
Νομοθετικές ρυθμίσεις 2010:
-Οι ομοιοεπαγγελματικές, κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να ορίζουν δυσμενέστερους όρους από αυτούς της αντίστοιχης εθνικής γενικής συλλογικής.
-Θεσμοθετήθηκε η ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας.
-Επεκτάθηκε η δοκιμαστική περίοδος ενός νεοπρασλαμβανόμενου από δυο μήνες σε ένα έτος.
-Περιορίστηκε η προσαύξηση των αμοιβών για υπερωριακή απασχόληση.
-Χαλάρωσαν οι περιορισμοί στις απολύσεις με αύξηση του ανώτατου αριθμού απολύσεων ανά μέγεθος επιχείρησης.
-Μειώθηκε ο χρόνος προειδοποίησης και το ύψος της αποζημίωσης στους απολυμένους.
-Εγινε "ευέλικτος" και δυσμενέστερος για τους εργαζόμενους ο τρόπος διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
-Καθιερώθηκε για διάστημα δυο ετών η δυνατότητα απόκλισης του κατώτατου μισθού των (έως 25 ετών) νεοπροσλαμβανόμενων στο 80% των κατώτατων αποδοχών της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
«Με βάση τα παραπάνω και συνυπολογίζοντας το εύρος της ‘μαύρης’ εργασίας, η μείωση των κατώτατων αποδοχών, όχι μόνο δεν θα συμβάλλει στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και νέων επιχειρήσεων, αλλά θα οδηγήσει στην αύξηση των ‘φτωχών εργαζόμενων’. Η Ελλάδα (με βάση τα στοιχεία του 2010), διαθέτει υψηλότατο ποσοστό φτωχών εργαζόμενων (13,8%) έναντι του 8,5% του μέσου όρου στην ΕΕ των 27, έχοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ρουμανία (17,3%)», τονίζεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων.
Τελικά… «Τι είναι η πατρίδα μας;». Ο Ιωάννης Πολέμης καταλήγει στο: «Εμπρός παιδιά»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: