Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Κοινωνική αλληλεγγύη στην πράξη…


Της Ιουλίας Παπαδοπούλου
Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά για πολλούς συμπολίτες μας. Μεγάλη η ουρά για το επίδομα ανεργίας, υποτονική η αγορά λόγω της στενότητας, βαριά η απειλή των απολύσεων για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, περικοπές στα εισοδήματα, χαράτσια… Κάποιοι, δικοί μας άνθρωποι, γείτονες, φίλοι, συγγενείς δεν τα βγάζουν πέρα, δυσκολεύονται, κάποιοι εγκαταλείπουν απελπισμένοι την προσπάθεια. Καθώς το φαινόμενο της φτώχειας και της ανέχειας απλώνεται απειλητικά στην πόλη και οι ευπαθείς ομάδες πολλαπλασιάζονται οι κάτοικοι κινητοποιούνται για να δώσουν 
λύσεις, προσωρινές ίσως αλλά ελπιδοφόρες γιατί αποτελούν ειλικρινή κατάθεση καρδιάς. Τέρμα στη μιζέρια μπορεί να βάλει μόνο η ελπίδα, αυτή που μπορούμε να καλλιεργήσουμε όλοι και καθένας μας ξεχωριστά για τον άλλο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών, 170.000 νοικοκυριά, αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους από κάρτες ενώ συνολικά περίπου 2.000.000 Έλληνες βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. 
Η κοινωνική αλληλεγγύη  εκδηλώνεται μέσα από δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, που χρηματοδοτούν συσσίτια κι οργανώνουν σε συνεργασία με επιχειρήσεις κοινωνικά παντοπωλεία αλλά και από ομάδες πολιτών που στηρίζουν με την εθελοντική τους εργασία κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία  ή ξενώνες. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις, που εκπρόσωποι των φορέων γίνονται και πάλι λειτουργοί, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την αδικημένη έννοια της προσφοράς.
Γεύματα αγάπης
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί:
-          1.300 άτομα τρέφονται καθημερινά στα συσσίτια της Ι. Μητρόπολης Θεσσαλονίκης κάποια από αυτά σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.
-          2.500 φθάνουν καθημερινά τα άτομα που σιτίζονται από την Ι. Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως.
-          Στην Ι. Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς διοργανώνεται καθημερινά ένα συσσίτιο σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς στην οδό Αμισού.
Το χριστουγεννιάτικο γεύμα
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης  διοργανώνουν Γεύμα Χριστουγέννων για περίπου χίλιους άπορους πολίτες στην Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ. Το γεύμα, θα πραγματοποιηθεί παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου, από τις  12:00 έως τις 15:00.
Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης εν όψει των Χριστουγέννων η αρμόδια Αντιδημαρχία έχει προβεί εδώ και περίπου δύο μήνες σε συνεργασία με εμπορικά καταστήματα, αλλά και φορείς για τη συλλογή ειδών ρουχισμού, τα οποία θα διανεμηθούν σε άπορους πολίτες μετά τις 26 Δεκεμβρίου.
Επίσης, η Αντιδημαρχία θα προχωρήσει σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία επίσης θα διανεμηθούν σε απόρους.
«Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας μόνιμης Τράπεζας Ειδών Πρώτης Ανάγκης για όσους τα έχουν ανάγκη. Για να το πετύχουμε, συνεργαζόμαστε στενά με τις Δημοτικές Κοινότητες, και, φυσικά, χρειαζόμαστε την συνδρομή των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γούλα, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Δήμου Θεσσαλονίκης .
Κοινωνικό ιατρείο
Από το Νοέμβριο λειτουργεί καθημερινά  το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης σε χώρο που διέθεσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στον πρώτο όροφο στην οδό Αισώπου 24 (πρώτη προς τα κάτω παράλληλο της Μοναστηρίου, περιοχή Βαρδάρη), παρέχοντας εντελώς δωρεάν για ανασφάλιστους, Ελληνες και αλλοδαπούς, τακτικό ιατρείο γενικής ιατρικής, νευρολογικό, παιδιατρικό, ψυχιατρικό, οδοντιατρείο και φαρμακείο.
Ραντεβού μπορεί κάποιος να κλείσει στο τηλέφωνο 2310 520386, τις πρωινές ώρες των εργάσιμων ημερών.
Σκοπός του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης και της πρωτοβουλίας υγειονομικών, που το εμπνεύστηκε τον Απρίλη του 2011 και το λειτουργεί εθελοντικά με συνέπεια και σταθερότητα, είναι η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι σήμερα εξαιρούνται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αν δεν έχουν να πληρώσουν το σύνολο του κόστους της θεραπείας ή των εξετάσεών τους.
Γίνεται έκκληση για οικονομική βοήθεια με σκοπό την ενίσχυση του ιατρείου και του οδοντιατρείου με εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά, αλλά και για την προσφορά φαρμάκων. Καλούνται επίσης όλοι οι υγειονομικοί που κατανοούν την ανάγκη του ιατρείου να το στελεχώσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, ή να συνεργαστούν ως εξωτερικοί συνεργάτες, εξετάζοντας χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση τους ασθενείς που θα παραπέμπονται κατόπιν συνεννόησης.
Μαθήματα
Στο Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23 και Βενιζέλου, στον πρώτο όροφο (ανοιχτά καθημερινά μετά τις 19:00), πραγματοποιούνται μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά Γυμνασίου - Λυκείου, μαθήματα ξένων γλωσσών, υπολογιστών, λειτουργεί εργαστήριο φωτογραφίας, θεατρική ομάδα, ομάδα νομικής στήριξης, παιδότοπος, μπαρ – καφέ - εντευκτήριο και μεζεδοπωλείο.
Κάθε Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα για δυο ώρες λειτουργεί στο Στέκι ομάδα νομικής στήριξης.
Πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης
Η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζει το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης, που απευθύνεται σε κατοίκους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχεται συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη σε  κατοίκους του Δήμου Θεσσαλονίκης από ψυχολόγο του Τμήματος Προγραμμάτων. Η ψυχολογική στήριξη παρέχεται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, κατά τις πρωινές ώρες 8:00 έως 14:00, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Η ψυχολογική συμβουλευτική στήριξη αφορά στη διαχείριση ατομικών ή οικογενειακών προβλημάτων, σχετικών με άγχος, επικοινωνία, ψυχοσωματικά προβλήματα, προβλήματα επικοινωνίας, προβλήματα εξαρτήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών, στα τηλέφωνα 2310509042 , 2310509039 και 2310819515.
Κοινωνικό Παντοπωλείο
 Το "Κοινωνικό Παντοπωλείο" του Δήμου Θεσσαλονίκης στεγάζεται σε χώρο επί της οδού Μοναστηρίου 124 και παρέχει είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. σε αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Οι οικογένειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου επιλέγονται από κοινωνικούς λειτουργούς με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Συγκεκριμένα:
  • Σε οικογένειες με τέσσερα και πλέον μέλη παρέχονται προϊόντα αξίας 250 ευρώ μηνιαίως.
  • Σε οικογένειες με τρία μέλη προϊόντα αξίας 200 ευρώ μηνιαίως.
  • Σε οικογένειες με δυο μέλη προϊόντα αξίας 150 ευρώ μηνιαίως.
  • Σε μονομελείς οικογένειες προϊόντα αξίας 100 ευρώ μηνιαίως.
Κάθε εξάμηνο εξυπηρετούνται 200 οικογένειες μέσω του προγράμματος με την επίδειξη ειδικής κάρτας. Επιλέγονται περίπου 50 οικογένειες από κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.
Αντίστοιχο πρόγραμμα λειτουργεί από το Δήμο Καλαμαριάς με την ονομασία «Το δικό μας παντοπωλείο». Τηλ.:2313314504.

Δεν υπάρχουν σχόλια: