Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Νέο «ρωμαϊκό τσιμπούσι» με τρίτο πιάτο τα καταπατημένα

Κυβέρνηση των πάσης φύσεως παραβατών μετά τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα «τακτοποιεί» και τα καταπατημένα!

Μετά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων χώρων, η Κυβέρνηση προχωρά και σε νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων, με πρόσχημα και πάλι τη διασφάλιση νέων εσόδων, ώστε να καλύψουν την ανικανότητά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, προωθεί σχέδιο «τακτοποίησης» χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου για να εξασφαλίσει έσοδα.
Φήμες που θέλουν την προώθηση της «τακτοποίησης» φόνων προς το παρόν… δεν επιβεβαιώνονται. Ισως εν όψει της επόμενης δόσης.
Μέχρι να τελειώσουν αυτοί οι επικίνδυνοι άνθρωποι με τα σχέδιά τους για τη δήθεν σωτηρία της Ελλάδας, αφενός δε θα υπάρχουν Ελληνες, 
αφετέρου η Ελλάδα θα έχει μετονομαστεί σε Ελ Ντοράντο, όπου θα επικρατούν οι νόμοι της ζούγκλας κι όποιος είναι πιο παράνομος θα επιβιώνει σε βάρος όλων των υπολοίπων.
Ως… κομπάρσοι (αλλά επιβάτες) αυτής της κούρσας στην ατελείωτη κατηφόρα, οι πολίτες φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο στις στροφές και πλέον η ταχύτητα πετάει από το… τρένο και ολόκληρα βαγόνια. Προφανώς και είναι καιρός να αλλάξει ο μηχανοδηγός, αλλά…
Στη δημοσιότητα αποκαλύφθηκε σχέδιο που φέρεται να προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την «τακτοποίηση» χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, μετά τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, που εκτιμάται ότι θα φέρουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο εξετάζουν ένα πλαίσιο που θα διέπει τους όρους απόκτησης νόμιμων τίτλων για τις εκτάσεις αυτές, το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση η εξαγορά δημόσιου ή ανταλλάξιμου κτήματος επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικά - αγροτικά κτίσματα, αποθήκες, ακόμη και ξενοδοχεία) δε θα νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά (μέχρι μάλλον να χρειαστεί εκ νέου έσοδα το υπουργείο Οικονομικών). Κι αυτό, λένε, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος μια ρύθμιση «τακτοποίησης» των καταπατημένων μέσω οικονομικού ανταλλάγματος να προσκρούσει σε σοβαρά συνταγματικά ζητήματα. Το σημειώνουν νομικοί, αλλά ως γνωστόν πλέον ακόμη και το Σύνταγμα το παρακάμπτουν σαν… κουρελόχαρτο.
Αλλωστε δεν έχει και μεγάλη σημασία αν θα νομιμοποιηθούν τα κτίσματα. Σκεφτείτε τη δικαίωση του καταπατητή που θα έχει στην κυριότητά του κάποια στρέμματα γης, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ήταν εκτάσεις όλων μας, αλλά πλέον είναι δικές του. Σε πόσα χρόνια θα τις έχει χτίσει νόμιμα;
Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον οικονομικό Τύπο αναφέρουν υπηρεσιακό σημείωμα, στο οποίο περιγράφεται σχέδιο για την «εκχώρηση νόμιμων τίτλων σε ακίνητα επί δημοσίων εκτάσεων υπό προϋποθέσεις και με το αναλογούν οικονομικό αντάλλαγμα που πέραν των εφάπαξ εσόδων προκαλεί μόνιμη αύξηση εσόδων μέσω των φόρων κατοχής και μεταβίβασης».
Προφανώς αυτό εννοούσαν όταν αναφέρονταν στην περιβόητη «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ακινήτων του Δημοσίου»… Αλλωστε, καταπατητές έχουν το 40% της γνωστής δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Οι καταπατητές εμφανίζονται στην εφορία και στα δικαστήρια ως νόμιμοι ιδιοκτήτες των ακινήτων, με τίτλους ιδιοκτησίας που είτε δημιούργησαν οι ίδιοι ή δικαιοπάροχοί τους ή έχουν τίτλους που δημιούργησαν απώτατοι καταπατητές μετά το 1884, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.
Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους και οι αυθαίρετοι κάτοχοι εισπράττουν μεγάλα ποσά από ενοίκια.
Επιτέλους, θα απαλλαχτεί η χώρα από το βραχνά της δημόσιας γης. Επιτέλους, δικαιώνεται ο κάθε καταπατητής και απαλλάσσονται και τα δικαστήρια από πολυετείς υποθέσεις, που κοστίζουν και αποτελούν φθορά και παράγοντα καθυστέρησης της απονομής της Δικαιοσύνης.
Η άνευ ορίων φαιδρότητα όσων επιχειρηματολογούν υπέρ της παρανομίας φτάνει στο σημείο να δικαιώνει όλους όσοι έχτισαν γειτονιές αυθαιρέτων και απέκτησαν πάνω σε δημόσια γη ακίνητα εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που ένας νομοταγής πολίτης πρέπει να κάνει αιματηρές οικονομίες μια ολόκληρη ζωή μήπως και αποκτήσει ένα μικρό διαμέρισμα. Την ώρα που χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τα χρέη στις Τράπεζες, η ελληνική Πολιτεία επιβραβεύει τους παραβάτες, τους καταπατητές, τους αυθαιρετούχους. Αυτή είναι η ευνομούμενη ελληνική Πολιτεία;
Ονομάζουν πλέον «φαινόμενο» τις καταπατήσεις, που έχει λάβει τεράστια έκταση (δηλαδή το εμφανίζουν ως δήθεν κοινωνικό: «μάστιγα οι… φόνοι, δε χωρούν άλλους φονιάδες οι φυλακές, ας μην είμαστε τόσο αυστηροί…») και δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα. Και το τραγικότερο επιχείρημα: Σε δημόσια κτήματα κατασκευάστηκαν κατοικίες οι οποίες στεγάζουν σήμερα εκατοντάδες οικογένειες πολιτών. Ας μην κλείσουμε τα μάτια στην πραγματικότητα που διαμορφώθηκε; Ο,τι έγινε έγινε και πάμε παρακάτω;
Αυτό το σχέδιο φέρνει λεφτά. Η νομιμότητα όχι. Οπότε; Το σχέδιο δίνει το δικαίωμα στους αυθαίρετους κατόχους να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα προβλέπονται ορισμένες εκπτώσεις. Αφήνει, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός συναλλαγής τις δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ακίνητα σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και σε προστατευόμενες από τη νομοθεσία ή διεθνείς συμβάσεις περιοχές όπου απαγορεύεται η δόμηση. Τι ευαισθησία πια…;
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, βασική προϋπόθεση για υπαγωγή μιας έκτασης στη ρύθμιση και νομιμοποίηση της αυθαίρετης κατοχής με εξαγορά είναι η καταπάτηση να έχει γίνει τουλάχιστον πριν από 25 χρόνια και να συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτό να αποδεικνύεται είτε με μαρτυρίες είτε με επίσημα έγγραφα (π.χ. πρωτόκολλα αποβολής, επιβολή προστίμων αυθαίρετης χρήσης κτλ.).
Σε μια έξαρση κοινωνικής ευαισθησίας το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ρίχνει το τίμημα σε επίπεδα χαμηλότερα της αντικειμενικής αξίας για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία…
Το σχέδιο, εκτιμάται ότι προβλέπει σε πρώτη φάση την τακτοποίηση περίπου 50.000 καταπατημένων εκτάσεων. Ο κάθε καταπατητής θα μπορεί να εξαγοράσει μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο όταν πρόκειται για αστικό ακίνητο, με την προϋπόθεση να πρόκειται για ακίνητο που στεγάζει την οικογένειά του. Αστικά θεωρούνται όσα βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού που προϋπήρχε του 1923. Και κάπως έτσι αρχίζει ακόμη ένα… πάρτι.

Δημήτρης Κούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: