Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα του ΕΦΕΤ

Με βάση το δελτίο τύπου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στις 23 Ιανουαρίου 2012 για τα επιβληθέντα πρόστιμα κατά το περασμένο τρίμηνο του 2011, το υψηλότερο πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ επιβλήθηκε σε βάρος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., εξαιτίας των επανειλημμένων υποτροπών της στην κατοχή και διακίνηση μη ασφαλών – ακατάλληλων τροφίμων και της μη συμμόρφωσής της στους προγενέστερους ελέγχους του ΕΦΕΤ.
Παραβάσεις που επιβεβαιώθηκαν και από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2011, κατόπιν καταγγελίας, σε κατάστημα της εταιρίας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση κατείχε και διέθετε στην κατανάλωση ψάρια, τα οποία έφεραν ορατά, ζωντανά παράσιτα στα σπλάχνα τους, ήτοι τρόφιμα μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Στο ίδιο κατάστημα της εταιρίας στην Πυλαία έχει γίνει μάλιστα κατά το παρελθόν σειρά ελέγχων και σε 10 από αυτούς διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση κατείχε και διέθετε στην κατανάλωση μη ασφαλή – ακατάλληλα τρόφιμα. Γενικότερα, σε βάρος της συγκεκριμένης εταιρίας και μόνο την τελευταία τριετία (2009 – 2011) έχουν επιβληθεί, με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ, 110 πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί τροφίμων, εκ των οποίων 50 για μη ασφαλή – ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα και τα υπόλοιπα για θέματα που σχετίζονται άμεσα με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
Ανάμεσα σε δεκάδες ελέγχους,  πρόστιμα 6.000 ευρώ στην υπεραγορά τροφίμων ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στο κατάστημα στην Ι. Κωλέττη & Γιαννιτσών στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε κατοχή μη ασφαλών τροφίμων – ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση, 60.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στη Βασ. Όλγας 9 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, παράβαση καθ' υποτροπή, 4.000 ευρώ στην υπεραγορά τροφίμων Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στη Σκοπού 12 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, και σοβαρές αποκλίσεις των όρων αδειοδότησης.
Για κατοχή μη ασφαλών τροφίμων – ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση  4.000 ευρώ στην υπεραγορά τροφίμων Δ. ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε. στη Μακεδονίας 28 στη Θεσσαλονίκη, 6.000 ευρώ στο κρεοπωλείο ΦΑΡΜΑ ΠΙΕΡΙΑΣ – ΤΣΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ στη Χαλκιδικής 44 στη Θεσσαλονίκη, διότι διαπιστώθηκε και έλλειψη άδειας λειτουργίας, 2.000 ευρώ στο πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστείου ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. στην Τσιμισκή 17 στη Θεσσαλονίκη, 5.000 ευρώ στο εστιατόριο ΔΙΠΛΑΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ στην Κατούνη 15 στη Θεσσαλονίκη, 5.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας παραδοσιακών τροφίμων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Α.Ε. – ΤΡ. ΓΚΟΤΖΑΡΙΔΗΣ & ΥΙΟΣ στο Λάκκωμα, 15.000 ευρώ στην επιχείρηση επεξεργασίας και κατάψυξης νωπών αλιευμάτων ΜΩΛΟΣ – ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ Α.Ε.Β.Ε. στο Λάκκωμα στη Νέα Προποντίδα, και 4.000 ευρώ στο ξενοδοχείο LES LAZARISTES – DOMOTEL A.E. στην Κολοκοτρώνη 16 Σταυρούπολη, και 5.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας εδεσμάτων και ειδών ζαχαροπλαστικής ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Α.Ε. στην Τομπάζη 5 Πυλαία, διότι διαπιστώθηκαν ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και ανεπαρκής εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.
Για παραπλάνηση του καταναλωτή, 2.000 ευρώ στη βιομηχανία τροφίμων ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ Α.Β.Ε.Ε. στο Καλοχώρι, και 2.000 ευρώ στην επιχείρηση παραγωγής τροφίμων ΜΕΛΙΝΤΑ Ε.Π.Ε. στο Ωραιόκαστρο διότι διαπιστώθηκε  η ίδια παραπλάνηση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μέλι, με την εμπορική ονομασία "pride", με την ένδειξη "μέλι ανθέων", που εισάγεται από τη Βουλγαρία και συσκευάζεται στην Ελλάδα. Η επισήμανσή του ως μέλι παραπλανά τον καταναλωτή, διότι πρόκειται για μέλι ζαχαροπλαστικής, που μπορεί να κυκλοφορεί στο εμπόριο μόνο με την ένδειξη "μόνο για μαγειρική". Για παραπλάνηση επίσης του καταναλωτή, πρόστιμο 2.000 ευρώ στη μαρμελαδοποιία Β. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ & ΣΙΑ Α.Β.Ε.Ε. στο οχλμ. Σκύδρας – Βέροιας, για γλυκό του κουταλιού με την ένδειξη "σπιτική συνταγή", ενώ περιείχε σορβικό κάλιο, που αποτελεί μέσο συντήρησης. Η ένδειξη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προϊόντα που παλαιότερα παρασκευάζονταν στο σπίτι από τη νοικοκυρά με τις ίδιες πρακτικά πρώτες ύλες (δηλαδή μόνο φρούτα, ζάχαρη, γλυκόζη), χωρίς τη χρήση πρόσθετων, που χρησιμοποιούνται στα βιομηχανικά προϊόντα. Επίσης, 40.000 ευρώ στην επιχείρηση επεξεργασίας και τυποποίησης μελιού REGINA ΚΟΥΡΑΝΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ στη ΒΙ.ΠΕ.Θ., και 10.000 ευρώ στην υπεραγορά τροφίμων ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στην Τομπάζη 15 στην Πυλαία διότι διαπιστώθηκε κατοχή και διάθεση μη κανονικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, δείγμα μελιού "μέλι από άνθη κωνοφόρα και θυμάρι" βρέθηκε μη κανονικό, η δε επισήμανσή του ως μέλι παραπλανούσε τον καταναλωτή διότι επρόκειτο για μέλι ζαχαροπλαστικής, που επιτρεπόταν να κυκλοφορεί στο εμπόριο μόνο με την ένδειξη "μόνο για μαγειρική".

Δεν υπάρχουν σχόλια: