Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Να Τράπεζες να… μάλαμα


Σε απίστευτο τραγέλαφο εξελίσσεται η περιβόητη ρύθμιση για τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η τροποποίηση του νόμου το προηγούμενο καλοκαίρι, που προέβλεπε την υποχρέωση των Τραπεζών να αναγράφουν το επιτόκιο, με το οποίο εκτοκίζονται οι οφειλές των καταναλωτών, στις βεβαιώσεις οφειλών, που εκδίδουν, για να ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής των καταναλωτών, στο Ν. 3869/2010, δεν τηρείται, όπως καταγγέλλουν οι 

καταναλωτικές οργανώσεις και πλήθος πολιτών που επιχείρησαν να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους.
Εξι μήνες, μετά την τροποποίηση του νόμου, ελάχιστες Τράπεζες αναγράφουν το επιτόκιο εκτοκισμού, αποδεικνύοντας πως οι πολίτες εξακολουθούν να είναι εύκολα θύματα κάθε επιτήδειου.
Η παρανομία των Τραπεζών που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία πρέπει να καταγγέλλεται από τους πολίτες και υπάρχει μέθοδος να υποχρεώσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τηρήσουν το νόμο και στις παραμέτρους που ευνοούν τους οφειλέτες.
Όμως, γιατί οι τράπεζες δεν αναγράφουν το επιτόκιο εκτοκισμού; «Μήπως, επειδή έτσι θα αποκαλύπτονταν τα ‘ληστρικά’ τους επιτόκια και οι Ειρηνοδίκες θα μπορούσαν να υπολογίσουν πόσα επιπλέον χρήματα έχουν επιβαρυνθεί οι καταναλωτές;». Η ρητορική ερώτηση είναι του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, το οποίο ήδη έστειλε επιστολή - διαμαρτυρία, στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Κουτσούκο, στο Συνήγορο του Καταναλωτή, Ευάγγελο Ζερβέα, στο Γενικό Γραμματέα Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστο Γκόρτσο και στο Μεσολαβητή Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών, Αντώνη Φώσκολο. Στην επιστολή του το ΚΕΠΚΑ τούς ζητά να παρέμβουν, για να συμμορφωθούν οι Τράπεζες.
Οι καταναλωτές μπορούν να καταγγέλλουν, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, αυτήν την παράνομη πρακτική των Τραπεζών, σε περίπτωση, που οι βεβαιώσεις οφειλών τους δεν αναγράφουν το επιτόκιο εκτοκισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: