Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

«Η αλληλεγγύη δεν είναι ψυχοπονιά»

Αυτό ήταν το μήνυμα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλου, σε συνέντευξη που έδωσε στο δημοσιογράφο, Γιώργο Χριστοφορίδη, στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκεστο Στρασβούργο.
Ο Μ. Τρεμόπουλος υπογράμμισε τη βαθιά διαφορετική βορειοευρωπαϊκή νοοτροπία της προτεσταντικής ηθικής, της ταύτισης με το κράτος. «Είναι η νοοτροπία που έφερε τον Χίτλερ στην εξουσία, αλλά και η ίδια που επέτρεψε στη Γερμανία 
να προκόψει ενώ έχει χάσει δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Πιστεύουν ότι το να χρωστάς είναι και αμαρτία και πρέπει να τιμωρηθείς, γι’ αυτό και νιώθουν άνετα ενοχοποιώντας τους Νοτιοευρωπαίους και τους Ελληνες», είπε. Ο ευρωβουλευτής θεωρεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σχετικό πανικό και κάνει κινήσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση, ενώ η συνταγή που ακολουθούν για αντιμετώπιση της κρίσης έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική.
Στις αιτίες ο Μ. Τρεμόπουλος προκρίνει «το σαφές έλλειμμα δημοκρατίας. Το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει κανένα ρόλο, παρά τις υποσχέσεις. Ούτε τα κράτη έχουν. Μόνο οι Μερκοζί. Η εκτροπή από την ευρωπαϊκή λογική και τις δημοκρατικές διαδικασίες, που είχαν φανεί από καιρό, κορυφώθηκαν, με την εκπαραθύρωση δύο πρωθυπουργών άνευ εκλογών. Πόσο μάλλον, όταν ο Μπερλουσκόνι είχε περάσει από Βουλή και Γερουσία τα μέτρα που του υπαγόρευσαν και ο Παπανδρέου είχε μόλις πάρει ψήφο εμπιστοσύνης».

Ομόλογο
Στη συνέντευξή του ο Ελληνας ευρωβουλευτής πρότεινε «να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου», που αποτελεί πάγια θέση των Ευρωπαίων Πράσινων από το 2009 και έχει υιοθετηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο από το Μάρτιο του 2010. «Αντ’ αυτού, συνεχίζουν με τις πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας σε κράτη που ήδη βρίσκονται σε ύφεση και, έτσι, βουλιάζουν ακόμη περισσότερο. Επιμένουν, παρά την ομολογία του ΔΝΤ -σε απόρρητη έκθεση, τον προηγούμενο μήνα- ότι πρόκειται για τη λάθος θεραπεία, σε λάθος χώρα, τη λάθος στιγμή», υπογράμμισε.
Σχετικά με την αλληλεγγύη στην ΕΕ, ο Μ. Τρεμόπουλος σημείωσε ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι ψυχοπονιά. Οι πιο λογικοί Βορειοευρωπαίοι έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν. Δεν είναι μόνον οι Πράσινοι που πέρσι έκαναν ολόκληρη καμπάνια, καλώντας τους Ευρωπαίους να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα. Μοιάζουν να το καταλαβαίνουν, πλέον, και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, για παράδειγμα: Μιλάμε για το κοινό μας σπίτι. Αν δεν το στηρίξουμε, θα πέσει και θα μας πλακώσει».

Εκλογές
Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και την κυβέρνησή του, ο ευρωβουλευτής είπε ότι «υποχρεώθηκε να καλύψει το κενό κάποιων πολιτικών κομμάτων. Είναι χαρακτηριστική η δημοφιλία του, όχι όμως και των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνησή του. Η δημοφιλία του επικεφαλής μιας μη νομιμοποιημένης δημοκρατικά κυβέρνησης εκφράζει απλά την ελπίδα του κόσμου για έξοδο από την κρίση. Όμως, γνωρίζουμε τον καθοριστικό του ρόλο στη δημιουργική λογιστική για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Και, σήμερα, έχει επιλεγεί από τους εταίρους και τους δανειστές μας ως ο απόλυτα συνεργάσιμος μαζί τους».
Ο Μ. Τρεμόπουλος επέκρινε τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για ένα μελανό σημείο στην πολιτική ιστορία του τόπου και της Ευρώπης» και προέβλεψε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα είναι στην επόμενη Βουλή με περίπου δέκα βουλευτές. Σημείωσε μάλιστα ότι παρότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι δύναμη διαβούλευσης και συνεργασίας, «προεκλογικά, δεν υπάρχει πιθανότητα συνεργασιών, διότι οι άλλοι είναι μέρος του προβλήματος και η Αριστερά δεν έχει ρεαλιστικές προτάσεις, δεν τοποθετείται καν σαφώς υπέρ της ευρωζώνης. Όταν κάποιοι είναι υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή της επιστροφής στη δραχμή, όσο ανοιχτοί στη συνεργασία και να είμαστε εμείς, δεν υπάρχει μέση οδός. Βέβαια, κοινά σημεία υπάρχουν στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα. Ο Παπανδρέου, όμως, προσπαθεί τώρα να αποκαταστήσει το προφίλ του και γυρνάει ανά τον κόσμο προωθώντας απόψεις συμπαθητικές για τα ευρωπαϊκά αυτιά, αλλά που ποτέ δεν έβαλε στην πράξη. Εδώ υπάρχει σαφές έλλειμμα αξιοπιστίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: