Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η τελευταία ζαριά…


Τελευταία… ζαριά ρίχνουν τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, στην τρέχουσα περίοδο των επίσημων εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Με απώλειες κατά μέσο όρο στο 30% την εορταστική περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και με τις προσφορές να ισχύουν ατύπως, οι καταστηματάρχες αποβλέπουν σε… ρεφάρισμα, προκειμένου

οι περισσότεροι να αποφύγουν το «λουκέτο».
Σε έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου σε 200 εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης η καταναλωτική κίνηση των εορτών χαρακτηρίζεται απογοητευτική.
Σε τέτοιο βαθμό που οι έμποροι ζητούν λήψη μέτρων, προφανώς όχι αυτών που οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων… Μόλις 12% των εμπόρων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το φετινό τζίρο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Αύξηση τζίρου συγκριτικά με τις γιορτές του 2010 παρουσίασε μόλις το 4% των επιχειρήσεων, ενώ άλλο 8% παρουσίασε περίπου τον ίδιο τζίρο. Το 86% μετρά απώλειες.
Στο ιστορικό κέντρο 85% των επιχειρήσεων είχε αρνητική μεταβολή τζίρου.
Ανά περιοχή το ποσοστό των καταστημάτων με μειώσεις τζίρου είναι 86% σε Εγνατία, Ι. Δραγούμη και Βενιζέλου, 78% σε Τσιμισκή, Αγ. Σοφίας, Μητροπόλεως, Π. Κορομηλά και 100% σε Ερμού, Β. Ηρακλείου και Δ. Γούναρη.
Στη δυτική Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 93% και στην ανατολική στο 85%.
Σε όλο αυτό το διάστημα οι έμποροι εφάρμοζαν σε ποσοστό 83% είτε προσφορές, είτε μειωμένες τιμές, ενώ στο 29% των επιχειρήσεων καταγράφηκε μείωση του προσωπικού τους το 2011.
Οι χειμερινές εκπτώσεις φαντάζουν ως τελευταία ευκαιρία επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις. Η εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι ότι οι μειώσεις των τιμών θα διαμορφωθούν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και στο 70%, ενώ τα πολυκαταστήματα ξεκίνησαν με 50% - 60%. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις καταστημαρχών που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην αγορά.
Με τους καταναλωτές να μετρούν νέες και πολύπλευρες απώλειες εισοδημάτων η τελευταία… ζαριά των εμπόρων μοιάζει με τυπική διαδικασία.
Τ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: