Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ω τι κόσμος μπαμπά!


Διαρκής είναι η… εκποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την ενεργό συμμετοχή και της Ελλάδας. Η ΕΕ και 22 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, συνυπέγραψαν στις 26 Ιανουαρίου τη συμφωνία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να προχωρούν σε αυστηρά μέτρα για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, χωρίς να έχουν προβλεφθεί 

νομικές διαδικασίες υπεράσπισης των εμπλεκομένων.
Πλήθος μελετών το τελευταίο διάστημα έχουν αναδείξει σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμβατότητα της ACTA με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικότερα τις προβλέψεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ακόμη μια επίπτωση της ACTA αναμένεται να είναι ο περιορισμός της πρόσβασης αναπτυσσόμενων χωρών σε φάρμακα.
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε την υπογραφή της ACTA από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια συμφωνία που έχει διαμορφωθεί πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην των κοινοβουλίων και της κοινωνίας των πολιτών και η οποία περιορίζει σημαντικά ελευθερίες και δικαιώματα της ψηφιακής εποχής. Η συμβατότητά της με θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ πρέπει να αξιολογηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μαζί με την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο θα αγωνιστούμε για την καταψήφιση της Συμφωνίας και καλούμε τους Έλληνες βουλευτές να κάνουν το ίδιο όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή για επικύρωση», τόνισε ο συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας.

Μετανάστες
Κι αφού ο λόγος περί δικαιωμάτων, δεκάδες χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες οδηγούνται σιωπηρά στην εξαθλίωση. Η ανανέωση των αδειών διαμονής βάσει της μειωμένης απαίτησης σε ένσημα (120) μπλοκάρεται στην πράξη λόγω της διατήρησης του ελάχιστου απαραίτητου ετήσιου εισοδήματος στην παλιά αντιστοίχιση των 200 ενσήμων!
Έχει σχέση η μεθόδευση αυτή με την παρουσία της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση; Μήπως πρόκειται για εγκληματική "αβλεψία" για να δουλεύει ο μηχανισμός των παρατρεχάμενων και των γραφείων που "εξυπηρετούν" τους μετανάστες; Η γραφειοκρατία γεννά διαφθορά. Η ατελείωτη ταλαιπωρία των νόμιμων μεταναστών… απλώς συνεχίζεται.
Αυτήν την εποχή γίνεται η μεγάλη πλειοψηφία των ανανεώσεων. Και ω του θαύματος οι προσερχόμενοι για ανανέωση των χαρτιών τους, βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο: με το νόμο του 2005 προβλέπεται  ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ για την ανανέωση της άδειας διαμονής, με προσαύξηση 20% για τη σύζυγο και 15% για κάθε παιδί! Ο νόμος αυτός αντιστοιχούσε απλώς τα 200 ένσημα με το αντίστοιχο εισόδημα. Όμως μετά την απόφαση του 2011 για μείωση των ενσήμων η εισοδηματική απαίτηση παρέμεινε ως είχε. Πράγμα που σημαίνει ότι όποιος έχει τα νόμιμα 120 ένσημα δεν μπορεί να ανανεώσει τα χαρτιά του αφού το αντίστοιχο εισόδημά του (γύρω στα 4.800 ευρώ) δεν επαρκεί!
Η σχετική απόφαση "λείπει" και οι υπάλληλοι των Δήμων ζητούν ταυτόχρονα 120 ένσημα και εισόδημα 200 ενσήμων…


Κόψε κόψε…
Τον παραλογισμό που επικρατεί σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπληρώνει η εμμονή της τρόικας και των εγχώριων οπαδών της στη συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων.
Διότι ανθρώπινο δικαίωμα είναι και η εργασία, αλλά ορισμένοι «διορισμένοι» θεωρούν πως μπορούν να τσαλακώσουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας των ανθρώπων στις πλάτες των οποίων στηρίζεται κάθε μορφής παραγωγικότητα.
Οι κορώνες των στελεχών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου μοιάζουν με… κακαρίσματα, την ώρα που οι δανειστές χτυπούν το χέρι στο τραπέζι και απαιτούν (από τον κατά τα άλλα κυρίαρχο λαό) κατάργηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, μείωση των επικουρικών συντάξεων. Από έναν κόσμο ήδη εξαθλιωμένο που μετρά μέρες στην όποια δουλειά.
Η κρίση στην Ελλάδα προέκυψε πλέον ανθρωπιστική. Και να μη θέλουμε να το δούμε έτσι είναι. Η ανεργία είναι σε διαρκή άνοδο, η ύφεση χτυπάει κόκκινο, τα εισοδήματα μειώνονται διαρκώς, οι επιβαρύνσεις σε τιμές και σε έμμεσους και άμεσους φόρους πολλαπλασιάζονται.
Και η μόνη διέξοδος που βλέπουν είναι κι άλλο ψαλίδι. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προβλέπει απίστευτους αριθμούς λουκέτων εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Κατά συνέπεια στέρηση του δικαιώματος στην εργασία για χιλιάδες ακόμη Ελληνες. Και μπορεί όσοι έχουν ακόμη τη δουλειά τους να μακαρίζουν την τύχη τους, για πόσο όμως ακόμη; Και με ποιους όρους;
«Κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της πατρίδας». Μπροστά σ’ αυτό το… μεγαλείο πόσα θύματα ΔΕ μετράνε;

Δημήτρης Κούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: