Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Πρωτοπόρος ο Δήμος Λαγκαδά


Ο πρώτος Δήμος της Κεντρικής Μακεδονίας που εκχωρεί τη διαχείριση των απορριμμάτων του σε ιδιώτες!

Στους ιδιώτες και στα πάσης φύσεως εργολαβικά συμφέροντα περνά σταδιακά η καθαριότητα των δήμων. Οι πρωτοβάθμιες τοπικές αυτοδιοικήσεις, αντί να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές και τις δυνατότητες που τους παρέχονται από τις αυξημένες αρμοδιότητες (παρά τις όποιες στρεβλότητες του «Καλλικράτη») που απέκτησαν, ομολογούν με τον πλέον κυνικό τρόπο (για το θεσμό και τους εργαζομένους τους) ότι είναι ανίκανες να 
τις ασκήσουν.
Χαρακτηριστικές ήταν οι… προειδοποιήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, που έβλεπε δια του δημάρχου του λύσεις στα προβλήματα αποκομιδής με την ανάθεση του έργου σε ιδιώτες για να μη σηκώνουν ποτέ κεφάλι οι δημοτικοί υπάλληλοι στον τομέα της καθαριότητας.
Ακόμη πιο χαρακτηριστική η δρομολόγηση της ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων του Δήμου Λαγκαδά σε ιδιώτες, μέσω διαγωνισμού. Η καθαριότητα στο Λαγκαδά περνά σε ιδιωτικά χέρια καθώς από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου ανοίχτηκαν οι σχετικές προσφορές των ιδιωτών.
Το επιχείρημα του Δήμου για τη… χορηγία των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες είναι το οικονομικό. Θα κοστίζει –υποστηρίζει ο Δήμος- λιγότερο η αποκομιδή εάν την πραγματοποιεί ιδιώτης. Ενώ επικαλείται και σχετικό αίτημα που είχε κάνει στο υπουργείο Εσωτερικών (χωρίς να λάβει απάντηση), για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, ώστε να είναι δυνατή η πλήρης λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας στην περιοχή.
Με λίγα λόγια, ο Δήμος «ήθελε», αλλά και πάλι φταίει η… κακή κεντρική διοίκηση. Η ΠΟΕ ΟΤΑ (εργαζόμενοι στους Δήμους) αντέδρασε έντονα και μάλιστα έχει προειδοποιήσει πως θα προσπαθήσει να αποτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια να εκχωρηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτη μάλιστα η ΠΟΕ ΟΤΑ προκήρυξε ήδη τρίωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί ώς τις 12 το μεσημέρι της  Δευτέρας σε όλους τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 10 το πρωί της Δευτέρας έξω από το δημαρχείο του Λαγκαδά.
Η προσπάθεια του Δήμου Λαγκαδά να εκχωρήσει σε ιδιώτη τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η πρώτη οργανωμένη στην Κεντρική Μακεδονία. Προφανώς θα ακολουθήσουν κι άλλοι Δήμοι και έχοντας αυτήν την εξέλιξη υπόψη η ΠΟΕ ΟΤΑ επισημαίνει ότι «η οργανωμένη – δυναμική αντίδραση του συνόλου των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού Θεσσαλονίκης πρέπει να στείλει ηχηρό μήνυμα σε κάθε αιρετό που ονειρεύεται με πρόσχημα την οικονομική κρίση την κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: