Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΥΑΘ στους Θεσσαλονικείς με 136 ευρώ!


Μόλις 136 ευρώ χρειάζεται να καταβάλει κάθε Θεσσαλονικιός για να διαχειριστεί ο ίδιος το δημόσιο κοινωνικό αγαθό του νερού που πίνει. Σε πείσμα όσων προωθούν την... κλασική ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, με κίνδυνο να πληρώνουμε το νερό «χρυσάφι», υπάρχει ο άλλος δρόμος, αυτός που ακολουθείται σε πολλές άλλες πόλεις με ευεργετικά αποτελέσματα για τους πολίτες.
Τον τρόπο για να πάρουμε οι πολίτες στα χέρια μας την ΕΥΑΘ παρουσίασαν τα μέλη της «Κίνησης 136». Στόχος είναι η εξαγορά, από συνεταιρισμούς πολιτών, του 40% και του μάνατζμεντ της ΕΥΑΘ, που έτσι κι αλλιώς πωλείται από το Δημόσιο. Επειτα από δεκαετίες ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης, οι πόλεις στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο εγκαταλείπουν την ιδιωτική διαχείριση (Βρυξέλλες, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Παρίσι, Γκρενόμπλ, Μπορντό, Τουλούζ, Μονπελιέ, Μασσαλία, Λιλ, Βρέστη, Μπουένος Αϊρες, Ατλάντα, Γιοχάνεσμπουργκ, Κοτσαμπάμπα (Βολιβία) κ.λπ.)
Οπως ανέφεραν τα μέλη της «Κίνησης 136», «η ιδιωτικοποίηση εγκαταλείπεται διότι οι τιμές του νερού με τα ιδιωτικά δίκτυα συνήθως διπλασιάζονται έως επταπλασιάζονται, εξοικονομούνται χρήματα και το κέρδος του ιδιώτη, επιστρέφεται στους πολίτες ή και διοχετεύεται σε επενδύσεις για καλύτερη ποιότητα νερού, η απώλεια νερού σε δημόσια δίκτυα είναι 3% έως 12%, ενώ σε ιδιωτικά δίκτυα 17% έως 27%, η εμπορική εκμετάλλευση των πηγών από τις εταιρίες στερεί πολύτιμο νερό που θα μπορούσε να διανεμηθεί δωρεάν μέσα από το δημόσιο δίκτυο. Το νερό ιδιωτικοποιείται, γίνεται εμπορεύσιμο αγαθό και κοστολογείται, τη στιγμή που τα παγκόσμια αποθέματα μειώνονται. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες».
Οπως είπαν τα μέλη της «Κίνησης 136», το σχήμα διεκδίκησης της ΕΥΑΘ από τους πολίτες θα προκύψει από τη σύσταση συνεταιρισμών ανά δήμο και δημοτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και από την ένωση των συνεταιρισμών που θα συσταθούν σε ανώνυμη εταιρία, τη λεγόμενη «Κοινωνική ΕΥΑΘ ΑΕ» (ΚΕΥΑΘ ΑΕ). Η εταιρία αυτή θα διεκδικήσει την εξαγορά του 40% και του μάνατζμεντ της σημερινής ΕΥΑΘ.
Σκοπός των συνεταιρισμών είναι η αγορά και η διαχείριση της ΕΥΑΘ με μη κερδοσκοπικό τρόπο, αλλά και η παροχή νερού στους καταναλωτές με υψηλή ποιότητα και σε χαμηλή τιμή. Επίσης, σκοπός είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η δημοκρατική λειτουργία και η κοινωνική δικαιοσύνη, στη βάση του ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό.
Μέλη των συνεταιρισμών μπορούν να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που μπορούν να καταβάλουν 140 ευρώ για καθεμιά μερίδα συμμετοχής, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να καταβάλουν άμεσα 140 ευρώ, γίνονται δόκιμα μέλη με 10 ευρώ και έχουν περιθώριο 14 μηνών για την καταβολή του συνολικού ποσού, προκειμένου να γίνουν τακτικά μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: