Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Σκουπίδια: Ξεχείλισε η… υποκρισία


Σε σκουπιδότοπους μετατράπηκαν οι ελληνικές πόλεις για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας ακόμη μιας κινητοποίησης. Η άρνηση της αποκομιδής των σκουπιδιών, το κλείσιμο των χώρων απόθεσης, η αδιαφορία για το δημόσιο χώρο από τους πολίτες, η ανικανότητα (sic) κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης να υιοθετήσουν σοβαρές λύσεις και η εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων συνεχίζουν να αποτελούν πρακτικές, με σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, στους πολίτες. Ολοι μαζί υποθηκεύουμε το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Στη λογική «για όλα φταίνε οι άλλοι» (κάποιοι άλλοι), υπάρχουν πειστικές απαντήσεις, με απτά παραδείγματα. Υπάρχει λύση.
Επισήμως υπάρχουν σε λειτουργία 82 παράνομες χωματερές σε όλη τη χώρα. Αριθμός αστείος μπροστά στην πραγματικότητα, που δεν καταγράφεται σκοπίμως. Οι απειλές για καταδίκη της χώρας λόγω των παράνομων χωματερών παραμένουν. Η πορεία αποκατάστασης όσων κλείνουν είναι απογοητευτική. Οποτε υπάρχει πρόβλημα με τα σκουπίδια, πάγια πρακτική δήμων είναι να τα στέλνουν στις… κλειστές χωματερές. Στην καλύτερη περίπτωση, αλλιώς την πληρώνουν ρέματα και δασικές εκτάσεις.
Οι περιφερειακοί σχεδιασμοί διαχείρισης στερεών αποβλήτων έχουν «κολλήσει». Στη Θεσσαλονίκη σχεδόν ξεχάσαμε ότι έπρεπε να γίνει δεύτερος χώρος ταφής και αρκεστήκαμε να περιορίζουμε το χρόνο ζωής της Μαυροράχης, πετώντας εκεί όλα τα απορρίμματα. Τα κοινοτικά κονδύλια παραμένουν αναξιοποίητα. Οι προσπάθειες δημόσιας διαβούλευσης πέφτουν στο κενό, επειδή στην πραγματικότητα είναι προσπάθειες πειθούς όσων αντιστέκονται σε παρωχημένες πρακτικές διαχείρισης.
Οι κινητοποιήσεις αρχίζουν και τελειώνουν. Οι επιπτώσεις μένουν. Ζητείται μόνιμη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όχι αυτή που εξυπηρετεί κατ’ ανάγκη μεγαλοεργολάβους που κερδίζουν δισεκατομμύρια από τα σκουπίδια, πλήττοντας την τσέπη όλων μας. Υπάρχει λύση με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Λειτουργεί σε όλο τον κόσμο. Είναι τυχαίο ότι οι αρμόδιοι αρνούνται να την υιοθετήσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια: