Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Το Σέιχ Σου χρειάζεται ισχυρότερη θεσμική προστασία

Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και την καλύτερη προστασία του, που απασχολούν εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους της πόλης, έθεσε υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, με ερώτησή του, επ’ αφορμή του σχετικού έργου που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής.
Το συνολικό έργο συνεισέφερε στην προφύλαξη του δάσους από ποικίλες διεκδικήσεις, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, αλλά δεν απέφυγε αστοχίες, που είχαν επισημανθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά δεν ελήφθησαν έγκαιρα υπόψη. Το δάσος διαθέτει εξαιρετική ορνιθοπανίδα και ερπετοπανίδα και έχει χαρακτηριστεί ως «Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους». Ωστόσο, αντιμετωπίζει απειλές από τις συνεχιζόμενες διεκδικήσεις για οικοπεδοποίηση, πιέσεις για κατασκευές αναψυχής, νέας περιφερειακής οδού μέσα από το δάσος, νέο κόμβο με συμπληρωματικά έργα στην παλιά περιφερειακή (fly over) και φυσικές ασθένειες όπως η πιτυοκάμπη.
«Είναι γνωστό ότι το Σεϊχ Σου αποτελεί έναν πολύτιμο και αναντικατάστατο πνεύμονα για τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Τα προβλήματα που ανακύπτουν από το συγκεκριμένο έργο μας οδηγούν στην ανάγκη να το θέσουμε ενώπιον και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια των συνολικότερων ενεργειών μας που, εδώ και δεκαετίες, έχουν ως στόχο την καλύτερη δυνατή προστασία και διαχείριση του Σέϊχ Σου. Γι’ αυτό ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε απολογισμό του συγχρηματοδοτούμενου έργου, σε εξέταση από κοινού με τις ελληνικές αρχές, της ανάγκης ενίσχυσης της θεσμικής προστασίας του συγκεκριμένου δάσους, όπως και της χάραξης κοινών κατευθυντήριων γραμμών για την προστασία και διαχείριση των αστικών και περιαστικών δασών στα κράτη-μέλη», τόνισε στην ερώτησή του.
Το σχέδιο «Προστασία του Δάσους Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη» χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής κατά 75%, σύμφωνα με την απόφαση C (2003) 5153 της 16ης Δεκεμβρίου 2003. Το έργο είχε 11 επιμέρους έργα (υποέργα), συμπεριλαμβανομένων των εργασιών για τη βελτίωση και τη δημιουργία δασικών δρόμων, για το οποίο εκδόθηκε απόφαση αναστολής από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων.
«Τα μεγάλα τσιμεντένια φράγματα σε χειμάρρους, η επένδυση της κοίτης του Ελαιορέματος με συρματόπλεκτα κιβώτια, η διάνοιξη τάφρων και σωληνωτών οχετών, η εκτεταμένη χρήση ξενικών ειδών (π.χ. Κυπαρίσσι Αριζόνας) κατά τις αναδασώσεις, είχαν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αν και το δάσος έχει φυτευτεί τεχνητά εδώ και 80 χρόνια, διαθέτει εξαιρετική ορνιθοπανίδα και ερπετοπανίδα, ιδιαιτερότητες όπως το ‘κροκοδειλάκι’ Laudakia stelio και έχει χαρακτηριστεί ως ‘Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους’. Ωστόσο, χρειάζεται ισχυρότερη θεσμική προστασία», επισήμανε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: