Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

«Μπαλάκι» ο ΧΥΤΥ Ημαθίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «πασάρει» στο Δήμο Βέροιας την προγραμματική σύμβαση για το προβληματικό έργο.

Σε αναδίπλωση αναφορικά με την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων – χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Ημαθίας προχώρησε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, η διοίκηση της Περιφέρειας.
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας υποστήριξε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την κατασκευή του έργου ανάμεσα στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων ΟΤΑ Νομού Ημαθίας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να αποσυρθεί τελικά το θέμα έπειτα από παρέμβαση του αναπληρωτή περιφερειάρχη, Διονύση Ψωμιάδη, ο οποίος πέταξε το… μπαλάκι στο Δήμο Βέροιας.
Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (έπειτα από αναβολή) για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης για το προβληματικό έργο, που ταλανίζει την κοινωνία της Ημαθίας τα τελευταία χρόνια.
Ερωτήματα γεννώνται γιατί το ζήτημα έφτασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την πρόφαση από την πλευρά του αντιπεριφερειάρχη ότι ο Δήμος Βέροιας δεν έχει την διαχειριστική επάρκεια όταν η ίδια η Διοίκηση, δια στόματος αναπληρωτή Περιφερειάρχη, αποφάνθηκε ότι ο Δήμος έχει διαχειριστική επάρκεια και τελικά εκείνος είναι που θα πρέπει να πάρει τις όποιες αποφάσεις.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισήμανε στην τοποθέτησή του για πολλοστή φορά το θέατρο του παραλόγου που έχει στηθεί γύρω από το συγκεκριμένο έργο, που απειλεί να υποθηκεύσει το μέλλον των πολιτών όλης της Ημαθίας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής.
«Μετά από τόσα χρόνια και παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων, ορισμένοι επιμένουν να προωθούν το συγκεκριμένο έργο, γνωρίζοντας τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει. Και άλλοι κλείνουν τα μάτια μπροστά στους σοβαρότατους κινδύνους από τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στην ακατάλληλη περιοχή που επέλεξαν, κλείνουν τα μάτια απέναντι στις λύσεις που τους έχουν προταθεί. Φαίνεται ξεκάθαρα μια σκοτεινή συνδιαλλαγή των κυβερνήσεων με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, η οποία δικαιολογεί την άποψη μας ότι στη διαχείριση των απορριμμάτων επιλέγεται εκείνη η μέθοδος που στοχεύει στη κερδοσκοπία σε βάρος του περιβάλλοντος, της φυσιογνωμίας και της ευημερίας της περιοχής», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος.
Επισήμανε μάλιστα ότι εκτός των κινδύνων για την υγεία και το περιβάλλον, «αν επικυρωθεί αυτή η σύμβαση θα κοστίσει στα επόμενα 25 χρόνια στους κατοίκους της Ημαθίας 120 εκατομμύρια ευρώ»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: