Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Δίκτυο ανταλλαγών: η Θεσσαλονίκη έχει απάντηση στην κρίση

Η πρώτη ανοιχτή συνάντηση δικτύου ανταλλαγών Θεσσαλονίκης και ο στόχος του Γενάρη

Απάντηση στην κρίση δίνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Δικτύου Ανταλλαγών στη Θεσσαλονίκη ελήφθη και η πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων έγινε πριν από δυο εβδομάδες στο αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.
Η συνάντηση οργανώθηκε από πρωτοβουλιακές ομάδες της πόλης και σκοπό είχε τη δημιουργία ενός συστήματος αχρήματης ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών. Η πρόταση απευθύνεται σε ανθρώπους της πόλης και ολόκληρου του νομού Θεσσαλονίκης που πλήττονται έντονα από την τρέχουσα οικονομική κρίση, αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε ένα διαφορετικό τρόπο οικονομικών ανταλλαγών βασισμένο στις έννοιες του αλληλέγγυου εμπορίου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανθρώπινης συλλογικότητας. Η ιδέα, αν και εκκολαπτόταν για πάνω από ένα χρόνο σε ομάδες της πόλης με εναλλακτική δράση, ενισχύθηκε ιδιαίτερα από το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου σε αντίστοιχες παρουσιάσεις που έγιναν στα φετινά φεστιβάλ της Άμεσης Δημοκρατίας, το Greenwave Festival και την Οικογιορτή.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν περίπου 80 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι μέσα σε πολύ ήρεμο και δημιουργικό κλίμα συζήτησαν τις παραμέτρους ενός τέτοιου εγχειρήματος στην πόλη και τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, η οποία -σημειωτέον- μάλλον έχει μείνει πίσω στις εξελίξεις, αφού αλλού (Βόλος, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Δράμα κλπ.) έχουν ήδη δημιουργηθεί ανάλογα δίκτυα. Στα Δίκτυα Ανταλλαγών οι πολίτες ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες και αγαθά χωρίς την παρεμβολή του επίσημου νομίσματος (ευρώ) ή με ένα μόνον μέρος της αξίας του αγαθού ή υπηρεσίας που αντιστοιχεί στη φορολογική υποχρέωση να καταβάλλεται σε ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, άνθρωποι που έχουν ικανότητες παροχής υπηρεσιών ή παραγωγής αγαθών αλλά δεν έχουν στην κατοχή τους χρήματα, μπορούν πλέον να ικανοποιούν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.
Συζητήθηκαν τα θέματα της εφαρμογής ενός ηλεκτρονικού προγράμματος που να υποστηρίζει τη λειτουργία του Δικτύου, της ασφάλειας λειτουργίας του, της εφαρμογής ενός εναλλακτικού νομίσματος κατά το πρότυπο του ΤΕΜ, της αποτροπής συσσώρευσης ή έντονης έλλειψης ΤΕΜ από τα μέλη του Δικτύου, της αντιστοιχίας ΤΕΜ – ευρώ, της νομιμότητας του Δικτύου, της εκτίμησης της αξίας ανά μονάδα προϊόντος ή υπηρεσίας, της γενικής εφαρμογής των αρχών της οικολογίας και του σεβασμού των φυσικών κύκλων κατά τις ανταλλαγές, της εφαρμογής των αρχών της άμεσης δημοκρατίας στη διαχείριση του Δικτύου και της συνεργασίας με υπάρχουσες οργανώσεις αλληλέγγυας οικονομίας της πόλης. Τέθηκαν δηλαδή στο τραπέζι όλα τα κύρια στοιχεία που συνιστούν τις δομές ενός ανταλλακτικού δικτύου.
Οι παρόντες, καθώς και άλλοι πολίτες που έχουν ήδη δηλώσει ηλεκτρονικά το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σ΄ αυτήν την κίνηση και ξεπερνούν ήδη τα 100 άτομα, συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια μικρή άτυπη συντονιστική ομάδα που θα διερευνήσει τις τεχνικές - νομικές πτυχές του θέματος και θα φέρει στην επόμενη συνέλευση συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου. Στόχος είναι το Δίκτυο να αρχίσει να λειτουργεί στην πόλη από τον Ιανουάριο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: