Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

«Χαράτσι» ΔΕΗ: Υπάρχει τρόπος...

Αντίδραση στο επαίσχυντο «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές. Με τη συμπαράσταση δικηγόρων, αλλά και των δήμων, υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθεί σε πρώτη φάση η διακοπή της παροχής και ακολούθως ακόμη και η ακύρωση του τέλους.
Οι προσπάθειες να μπλοκάρει το «χαράτσι» έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα, καθώς πολλοί έχουν λάβει τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς.
Με βάση όσα υποστηρίζουν οι δικηγόροι και οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων στους λογαριασμούς εντοπίζονταιλάθη, με κυριότερα: στις αντικειμενικές τιμές ζώνης, στους συντελεστές παλαιότητας, στα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων, στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών, σε ακάλυπτους χώρους κτλ.
Σε περίπτωση λάθους, η ΔΕΗ υποστηρίζει πως ο πολίτης πρέπει να πληρώσει τη δόση του 2011 και άμεσα να κάνει τη διόρθωση στο δήμο ή την εφορεία του, προκειμένου να αρθεί η αδικία στο λογαριασμό του 2012, δηλαδή στην επόμενη δόση.
Οι πολίτες που έχουν λάβει ή θα λάβουν το «χαράτσι», σύμφωνα με τους δικηγόρους, πρέπει να κάνουν συνδυασμένα δυο κινήσεις:
1. Να συμμετάσχουν σε επιτροπές αντίδρασης, ώστε να πιεστούν οι δήμοι να αποτρέψουν το κόψιμο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά από τα χαμηλότερα εισοδήματα.
2. Είτε πληρώσουν, είτε όχι το «χαράτσι» υπάρχει η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής ατομικά ή ομαδικά. Η παρουσία δικηγόρου δεν είναι απαραίτητη για λογαριασμούς μέχρι 586,94 ευρώ.
Ο συνδυασμός των δυο αυτών ενεργειών θα έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή του μέτρου της διακοπής της ηλεκτροδότησης (που είναι το άμεσο και κρίσιμο) σε περίπτωση μη πληρωμής. Παράλληλα, ασκείται πίεση στις δημοτικές αρχές ώστε να παρέμβουν και να πιέσουν για αναστολή του μπλακ άουτ, ενώ οριστικές απαντήσεις θα δοθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα του μέτρου. Μέχρι τότε σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν αποζημιώσεις για ζημιές σε επιχειρήσεις, στην υγεία ενοίκων κτλ.
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να μη μας κόψουν το ρεύμα, αλλά εκείνοι ελλοχεύουν τον κίνδυνο να μας κόψουν τα... πόδια. Μείνετε στα νόμιμα, αφού υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: