Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Μην πυροβολείτε... τον καταναλωτή

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την αναθεωρημένη νομοθεσία για την φαρμακευτική βιομηχανία και τις πληροφορίες στους ασθενείς για τα φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) εξακολουθεί να ανησυχεί καθώς οι ασθενείς μπορούν να εκτεθούν σε διάφορες μορφές προώθησης και δεν εξασφαλίζεται το δικαίωμα του καταναλωτή για υψηλής ποιότητας και αμερόληπτες πληροφορίες καθώς η διάκριση μεταξύ ενημέρωσης και προώθησης της επικοινωνίας από τις φαρμακοβιομηχανίες παραμένει ασαφής.

Η αρχική πρόταση του 2008 άνοιξε την πόρτα για τη διαφήμιση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά από ισχυρή αντίδραση από διάφορες αρχές δημόσιας υγείας και την μαζική αναδιατύπωση του κειμένου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Επιτροπή αποφάσισε να αναθεωρήσει ενώ μεσολάβησε η μετακίνησης της αρμοδιότητας για τη φαρμακευτική πολιτική από την Διεύθυνση Βιομηχανίας στην Διεύθυνση αρμόδια για θέματα Υγείας

Ενώ η Επιτροπή εισήγαγε ορισμένα θετικά στοιχεία για την ασφάλεια των φαρμάκων, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες διατάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να αφήσουν περιθώρια για «συγκεκαλυμμένη διαφήμιση», ενώ δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες να αποφασίσουν για ποια φάρμακα και ασθένειες θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά κάτι που θα σήμαινε προκατάληψη υπέρ των κερδοφόρων φαρμάκων ενάντια στις σπάνιες ασθένειες. Επίσης οι πιθανές παρεκκλίσεις από τη γενική αρχή της προ-εγκεκριμένων πληροφοριών από τις αρμόδιες αρχές οδηγεί σε διαφορές στην ποιότητα των πληροφοριών που λαμβάνουν οι καταναλωτές σε διαφορετικά κράτη μέλη ενώ επιτρέπει την διανομή από τα ιατρεία και φαρμακεία φυλλαδίων και άλλου έντυπου υλικού που παρασκευάζεται από τη βιομηχανία φαρμάκων και μόνο. Τέλος η έγκριση των φαρμάκων γίνεται δύσκολη και δαπανηρή με τον κίνδυνο αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (π.χ. λόγω φόρτου εργασίας) δεν επικυρώσει τα στοιχεία που υποβλήθηκαν εντός 60 ημερών, να πρέπει τα στοιχεία αυτά να θεωρούνται εγκεκριμένα!!!

ΟΧΙ ΣΤΟΥ ΣΑΡΩΤΕΣ ΜΕ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ. Με βάση το νέο νομοθέτημα της ΕΕ, η χρήση σαρωτών σώματος επιτρέπεται μόνον υπό ελάχιστες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα ότι οι σαρωτές σώματος δεν πρέπει να αποθηκεύουν, κρατούν, αντιγράφουν ή συλλέγουν εικόνες• οποιαδήποτε παράνομη πρόσβαση και χρήση εικόνας απαγορεύεται και πρέπει να εμποδίζεται• ο υπεύθυνος που αναλύει την εικόνα πρέπει να βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο και η εικόνα να μην συνδέεται με το ελεγχόμενο άτομο και άλλα πρόσωπα. Οι επιβάτες πρέπει να ενημερώνονται για τους όρους υπό τους οποίους υποβάλλονται σε έλεγχο ασφαλείας με σαρωτή. Επιπλέον, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να μην υποβληθούν σε έλεγχο με σαρωτή σώματος και να υποβληθούν σε άλλη μέθοδο έρευνας. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διακύβευσης της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, στον κατάλογο των επιτρεπόμενων μεθόδων έρευνας των επιβατών στους ενωσιακούς αερολιμένες προστέθηκαν μόνον οι σαρωτές σώματος στους οποίους δεν χρησιμοποιούνται οι ακτίνες X. Επιτρέπεται η χρήση όλων των άλλων τεχνολογιών, όπως εκείνες που χρησιμοποιούνται για τα κινητά τηλέφωνα και άλλα είδη, με την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με τα πρότυπα ασφάλειας της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: