Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Το φράγμα στα Πετρένια

Το θέμα του σχεδιαζόμενου φράγματος «Πετρένια» στη Χαλκιδική έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.
«Πρόκειται για ένα περιττό έργο υδροδότησης, αφού η περιοχή για την οποία προορίζεται έχει πλήρη επάρκεια σε νερό από τις πηγές του όρους Κακάβου, όπως αποδεικνύουν μελέτες του ΙΓΜΕ. Μόνος λόγος γι’ αυτό το έργο κόστους 45 εκ. ευρώ, είναι να αντισταθμίσει την καταστροφή των πηγών του Κακάβου από τη δραστηριότητα της ‘Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.’, που περιγράφεται και στην τοποθέτηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα σχεδιαζόμενα έργα επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή», σημειώνει ο Μ. Τρεμόπουλος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν διατυπώσει με πολλούς τρόπους την τεκμηριωμένη αντίθεσή τους στην προώθηση της μεταλλουργίας χρυσού, παρενέργεια της οποίας είναι και το φράγμα Πετρένια. Πέρα από τις μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που οι εξορύξεις θα προκαλέσουν σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού πλούτου, θα καταστρέψουν και κάθε άλλη τοπική οικονομική δραστηριότητα, με εξαιρετικά αμφίβολο αντίβαρο τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία, υποστηρίζουν. «Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τις ανταλλαγές μετοχών μεταξύ Ελλήνων και Αράβων επιχειρηματιών ως δικό της επίτευγμα προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, είναι καιρός όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι στον παραλογισμό της μεταλλουργίας χρυσού», υπογραμμίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
«Πρόκειται για έμμεση πριμοδότηση της μεταλλουργίας χρυσού στη Χαλκιδική, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σκανδαλωδών διευκολύνσεων από αυτήν αλλά και από προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Μετά την πρόσφατη ‘μάχη’ της κυβέρνησης να αποφύγει την είσπραξη του προστίμου των 15,4 εκ. ευρώ που χρωστά η ‘Ελληνικός Χρυσός’ στο Δημόσιο, έρχεται η απόφασή της να εγκρίνει ένα έργο υδροδότησης, που δε θα είχε κανένα λόγο να γίνει αν δεν προχωρούσαν τα εξορυκτικά σχέδια της εταιρείας στην περιοχή. Η δράση της μεταλλουργίας χρυσού θα αλλάξει για πάντα τη φυσιογνωμία της περιοχής αλλά και τα δεδομένα των υδάτινων πόρων. Έτσι, ευρωπαϊκά κονδύλια που θα μπορούσαν να απορροφηθούν για να λύσουν υπαρκτά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, ξοδεύονται αλόγιστα για να διευκολύνουν τα καταστροφικά σχέδια. Παρά την απίστευτη κρίση που βιώνουμε, το πολιτικό σύστημα φαίνεται να μην έχει κατανοήσει ότι το παιχνίδι των διευκολύνσεων και των χαριστικών ρυθμίσεων τελείωσε», επισήμανε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: