Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

«Πάρτε την πόλη στα πόδια σας»

25 χρόνια από την 1η ποδηλατοπορεία στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 1.6.08 πολύχρωμη ποδηλατοπορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα 25 χρόνια από την πρώτη ποδηλατοπορεία στην Ελλάδα.

Με αφετηρία το Λευκό Πύργο, στις 11.00 π.μ. ποδηλάτες όλων των ηλικιών, με πολύχρωμα μπαλόνια και χτυπώντας τα κουδούνια τους, μέσω των οδών Ν. Γερμανού, Τσιμισκή, Σαλαμίνας και Λ. Νίκης μετέφεραν το μήνυμα της διεκδίκησης των δρόμων από τα ΙΧ αυτοκίνητα.

Κατά τη διάρκεια της ποδηλατοπορείας, γίνονταν στάσεις σε διάφορα κομβικά σημεία και οι ποδηλάτες αποτύπωναν στο δρόμο το σήμα του ποδηλάτου, σε μια συμβολική κίνηση για τη διεκδίκηση ποδηλατόδρομων μέσα στην πόλη.

Μετά τον τερματισμό της ποδηλατοπορείας, 50 περίπου ποδηλάτες προχώρησαν σε διαμαρτυρία μπροστά στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», όπου από την πλευρά της παραλίας και πάνω στο πλακόστρωτο, παρκάρουν πια μόνιμα ΙΧ αυτοκίνητα, καταλαμβάνοντας το χώρο από τους περιπατητές και τους ποδηλάτες. Τοποθετήθηκαν εναλλακτικές κλήσεις για αντικοινωνική συμπεριφορά στα ΙΧ και ειδοποιήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, η οποία κατέφτασε μετά από 20 λεπτά αλλά μόνο για να διώξει έναν Νιγηριανό μικροπωλητή, που πουλούσε τσάντες μέσα στον ήλιο.

Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη ποδηλατοπορεία που πραγματοποιείται τους τρεις τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια αυξανόμενη χρήση του μέσου και αρκετός κόσμος που ασφυκτιά με την κυκλοφοριακή κατάσταση που επικρατεί.

Διαδηλώσεις με ποδήλατα, με αιτήματα για διευκόλυνση της κίνησής τους και για πόλεις χωρίς αυτοκίνητα (ή έστω το κέντρο τους) υλοποιούνται εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70, σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις αρκετοί πολίτες άρχισαν να διεκδικούν να κυκλοφορούν με το ποδήλατό τους, σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβουν το χώρο της πόλης από τα αυτοκίνητα. Σταδιακά οι διαδηλώσεις με ποδήλατα γίνονται μαζικές και οι οργανώσεις πολιτών και ποδηλατών επιβάλλουν στις αρχές τουλάχιστον κάποιες από τις θέσεις τους. Το ίδιο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, όπου οι ποδηλάτες γίνονται πια ένα υπολογίσιμο κίνημα.

Στην Ελλάδα, η πρώτη πορεία με ποδήλατα πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 1983, δηλαδή πριν από 25 χρόνια. Είχαν γίνει μάλιστα και 13 συλλήψεις και δίκη για παρακώλυση συγκοινωνιών! Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης ήταν ο φορέας που διοργάνωσε εκείνη την ποδηλατοπορεία, με βασικό αίτημα «κυκλοφορία για όλους -πεζούς, ποδήλατα, άτομα με ειδικές ανάγκες».

25 χρόνια μετά, το αίτημα να προωθηθεί με πρακτικό τρόπο το ποδήλατο μέσα στην πόλη, παραμένει επίκαιρο. Και επιπλέον, όσοι συμμετείχαν στην ποδηλατοπορεία αυτή το έκαναν και για να τιμήσουν παράλληλα την προϊστορία του μαχόμενου ποδηλάτη στη χώρα μας.

Εκτός από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, είχαν δηλώσει υποστήριξη οι εξής φορείς:

-Αθλητικός Σύλλογος «Ο ποδηλάτης»,

-Ποδηλατικός Εκδρομικός Όμιλος «Θεσσαλονίκη»,

-Streetpanthers

-Bikerespect

-Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών

-Οικολογία Αλληλεγγύη

-Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη

-World Naked Bike Ride

-Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: