Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων

Η επιτήρηση των ελληνικών συνόρων
Ερώτηση κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Ska Keller για την επιτήρηση των ελληνικών συνόρων, μετά την απάντηση της Επιτρόπου Malmström σε προηγούμενο ερώτημα ότι η Επιτροπή δε θα χρησιμοποιήσει το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων για τη συγχρηματοδότηση φράχτη στον Εβρο, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.
Η Επιτροπή «επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να συγχρηματοδοτήσει άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής που οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν με στόχο την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος
 συνοριακής διαχείρισης στο σύνολο των μήκους 200 χλμ. χερσαίων συνόρων με την Τουρκία».
Στην έκθεση προόδου της για το σχέδιο δράσης Σένγκεν, η Ελλάδα επισημαίνει ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης των συνόρων με θερμικές κάμερες και ειδικό λογισμικό ανίχνευσης, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνόρων.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν σαφείς εξηγήσεις για τα μέτρα και τα εργαλεία επιτήρησης, για τους δείκτες αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των συνόρων, για τις σχετικές χρηματοδοτήσεις και το ρόλο της Frontex, αλλά και για τις εταιρίες που ανέλαβαν το έργο των συστημάτων συνοριακής διαχείρισης και τα χρήματα που θα εισπράξουν…

Ποιοι διέφθειραν την Ελλάδα;

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ «καρφώνει» ανάμειξη γαλλικών και γερμανικών εταιριών σε ελληνικά φαινόμενα διαφθοράς! «Δεν υποφέρουμε από πλεόνασμα, αλλά από έλλειμμα Ευρώπης», τονίζει χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία, προτείνοντας νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και αμφισβητώντας ευθέως την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης.

«Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη, η οποία να είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις για τον τρόπο επιβολής δημοσιονομικής σταθερότητας και για το πώς μπορούμε να προωθήσουμε από κοινού την ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση. Δηλαδή πώς μπορούμε να επενδύσουμε ώστε να βγει η ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση», υπογραμμίζει ο Κον Μπεντίτ.
Σχολιάζοντας τα φαινόμενα διαφθοράς στην Ελλάδα, που προκαλούν απροθυμία οικονομικής στήριξης της χώρας, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στρέφει την προσοχή στο μερίδιο ευθύνης διαπλεκόμενων γερμανικών και γαλλικών επιχειρήσεων: «Αυτό που με ενοχλεί στην ιστορία δεν είναι η διαπίστωση ότι η Ελλάδα ήταν διεφθαρμένη, αλλά ποιος ήταν διεφθαρμένος. Ποιές γερμανικές και γαλλικές επιχειρήσεις συμμετείχαν; Σε ποιόν πουλήσαμε όπλα; Ακόμη και τώρα συνεχίζουν γερμανικές και γαλλικές εταιρίες τις πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα, με τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων. Επομένως εμπλεκόμαστε κι εμείς σε αυτό».

Χτες αγανακτισμένοι, σήμερα αποφασισμένοι!
«Αγανακτισμένοι ήμασταν χτες. Σήμερα είμαστε αποφασισμένοι», τόνισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, κλείνοντας την ομιλία του σε εκδήλωση για την κρίση στα Τρίκαλα, που συνοδεύτηκε από κοπή πίτας της Πολιτικής Κίνησης.
Ο Ελληνας ευρωβουλευτής πραγματοποίησε περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων με το συν-εκπρόσωπο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσο Κρομμύδα, στη διάρκεια της οποίας έδωσε σειρά ομιλιών και είχε πολλές συναντήσεις με φορείς των Τρικάλων και της Καλαμπάκας. Οι Μ. Τρεμόπουλος και Τ. Κρομμύδας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τα προβλήματα που βιώνουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα να προβάλλουν τις θέσεις και τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων.
«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει γρήγορα μια πράσινη στροφή στην οικονομία και να επιδιώξει συμμαχίες για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση. Παράλληλα με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, πρέπει να εστιάσουμε στη βιώσιμη ανασυγκρότηση της υπαίθρου, την αναβίωση της τοπικής και περιφερειακής κλίμακας στην οικονομία, την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών και υπηρεσιών ως αντιστάθμισμα στην απώλεια αγοραστικής δύναμης, την ενεργειακή εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές, τη φορολογική δικαιοσύνη και αναδιανομή, τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος.
«Αρνούμαστε να μπούμε στο δίλημμα μεταξύ της ανεξέλεγκτης και της σταδιακής εξόδου μας από το ευρώ», τόνισε ο Τάσος Κρομμύδας. «Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι αδιέξοδη αν δε συνοδεύεται από μέτρα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Χρειάζεται να οικοδομήσουμε εναλλακτικές λύσεις που να προσφέρουν ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Χρειαζόμαστε γενικότερα μια άλλη στρατηγική για τη χώρα μας, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα προκρίνει μια ευημερία στηριζόμενη όχι στην αγοραστική δύναμη αλλά στην αλληλεγγύη και τα συλλογικά αγαθά», συμπλήρωσε.

Εκλογές το συντομότερο δυνατό
Εκλογές το συντομότερο δυνατό ζήτησε από το Βόλο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τονίζοντας ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα κατέβουν αυτόνομοι στις εκλογές ενώ στο εκλογικό τους συνέδριο (20 - 22 Ιανουαρίου 2012), θα αναδειχθεί ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις εθνικές εκλογές.
Ο Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και τόνισε ότι η κυβέρνηση  συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ θα πρέπει να σεβαστεί την ημερομηνία που ανακοινώθηκε (19 Φεβρουαρίου 2012) και που και οι Οικολόγοι έθεσαν ως όρο πριν το σχηματισμό της κυβέρνησης για να την αποδεχθούν για να φροντίσει άμεσα τα συμφέροντα της χώρας που ήταν η εκταμίευση της έκτης δόσης, αλλά όχι η υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης που θα δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι η κρίση είναι συστημική και αποδείχθηκε ότι οι Έλληνες δεν είναι οι… τζίτζικες της Ευρώπης.
«Η διαφαινόμενη τάση να μετατεθεί επ’ αόριστον η ημερομηνία των εκλογών, ώστε κάποιοι να την εντάξουν στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και κάποιοι άλλοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δανειστών μας είναι κάτι που δεν μας συγκινεί και δε θα έπρεπε να επηρεάζουν όλα αυτά τις πολιτικές εξελίξεις. Πρέπει να είναι σεβαστή αυτή η ημερομηνία όπως κι ένας όρος που βάλαμε στην αρχή και πριν συγκληθεί η κυβέρνηση. Να δεχτούμε δηλαδή μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής που να φροντίσει τα άμεσα συμφέρονται της χώρας κι αυτό ήταν η εκταμίευση της έκτης δόσης και να μην δεσμευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια», είπε ο ευρωβουλευτής.
Αναφερόμενος στη δανειακή σύναψη τόνισε ότι δεν είναι ένα απλό γεγονός, εξηγώντας πως οι όροι της είναι ένα νέο μνημόνιο και γι’ αυτό θα ‘πρεπε τα κόμματα πριν κλείσουν τη συμφωνία να απευθυνθούν στους Ελληνες πολίτες με βάση το πρόγραμμά τους.
Σχολιάζοντας μάλιστα την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είπε: «Είδαμε πολλούς να κάνουν κωλοτούμπες, δήθεν αντιμνημονιακοί να εντάσσονται στο κυβερνητικό σχήμα και σήμερα να μην έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας αλλά μια λυκοφιλία επειδή το απαιτούν οι δανειστές».

«Τυφλά» λουκέτα και αρμοδιότητες στον… αέρα
Απαράδεκτη και επικίνδυνη για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς κ.α. λόγους, χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τη δρομολογούμενη κατάργηση και της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, δίχως τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της.
Ο Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε ότι η Γενική Γραμματεία είχε δημιουργηθεί προκειμένου να ασκεί μια σειρά αρμοδιοτήτων, οι οποίες ήταν πολύ σημαντικές για τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς όμως τους απαιτούμενους πόρους και τα εφόδια.
«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, που καταργεί τη Γενική Γραμματεία, ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα την ένταξη της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στις δομές της Γενικής Γραμματείας. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στις εξαγγελίες τους περί επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, την ώρα που η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει με τους χιλιάδες νέους απολυμένους, τα αλλεπάλληλα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, τις ανύπαρκτες επενδύσεις και το «πάγωμα» του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε ο ευρωβουλευτής.
Εκτός όμως από την οικονομική και επιχειρηματική διάσταση, η κριτική του Μ. Τρεμόπουλου εστιάστηκε και στην περιβαλλοντική διάσταση. «Καταργείται μια Γενική Γραμματεία, που συν τοις άλλοις, είχε στις τάξεις της και τη Διεύθυνση Προστασίας και Ανάδειξης του Θερμαϊκού Κόλπου. Δηλαδή της Διεύθυνσης που συγκέντρωνε τις αρμοδιότητες για το πολύπαθο οικοσύστημα και μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο τουλάχιστον στον καθαρισμό του. Με την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας, ο Θερμαϊκός αφήνεται στην τύχη του, η σύμβαση για τον τακτικό καθαρισμό του είναι στον… αέρα και η κυβέρνηση υποσκάπτει γι’ ακόμη μια φορά το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την εικόνα δεκάδων παράκτιων οικισμών, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης. Και επιπλέον αφήνει στην τύχη τους δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, που ζουν από το Θερμαϊκό», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: