Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων



Ο Μ. Τρεμόπουλος δίνει τη σκυτάλη στο Ν. Χρυσόγελο

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ανακοίνωσε επίσημα την ολοκλήρωση της επιτυχούς θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα συνεχίσει ο Νίκος Χρυσόγελος, στο πλαίσιο της εναλλαγής προσώπων σε θέσεις ευθύνης που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα από τους Οικολόγους Πράσινους.

Ο Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε ότι: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ένα κόμμα που λειτουργεί τους θεσμούς, υπερασπίζεται τη διαφάνεια. Έχουμε υιοθετήσει συγκεκριμένες προτάσεις κι όχι τη στιγμή της κρίσης και της απαξίωσης των πολιτικών αλλά έγκαιρα. Έχουμε προβλέψει μέσα από το καταστατικό μας ότι θα υπάρχει εναλλαγή στο μέσον της θητείας του ευρωβουλευτή και των βουλευτών. Αυτό συνοδεύτηκε από τη στιγμή της εκλογής μου τον Ιούνιο του 2009 με άρνηση όλων των προνομίων που έχουν οι ευρωβουλευτές (βουλευτική λιμουζίνα, αστυνομικό φρουρό, μισή αποζημίωση για οικολογικές δραστηριότητες). Ταυτόχρονα δεν με διόρισε κανείς ευρωβουλευτή γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι ένα αρχηγικό κόμμα, προέκυψα πρώτος στη λίστα μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία, με ψηφοφορία όλων των μελών. Στο μέσον ακριβώς της θητείας μου, στα δυόμιση χρόνια, παραιτούμαι στα πλαίσια της θεσπισμένης εναλλαγής και παραδίδω τη θέση μου στο Νίκο Χρυσόγελο που θα συνεχίσει αυτό το έργο που στήσαμε με τόσο κόπο, θέλω να πιστεύω με μια υψηλή ποιότητα, αφού συγκαταλέγομαι ανάμεσα στους 15 πιο παραγωγικούς ευρωβουλευτές στο σύνολο των 750. Αυτό το έργο, είμαι σίγουρος ότι ο Νίκος θα το αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο και θα αυξήσουμε τη δυνατότητα ώστε οι Οικολόγοι Πράσινοι να είναι και μέσα στην ελληνική Βουλή».
Ο Νίκος Χρυσόγελος, που από τις 2 Φεβρουαρίου ξεκινάει τη θητεία του ως ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, τόνισε: «Η εναλλαγή με το Μιχάλη Τρεμόπουλο είναι μια βαθειά πολιτική αλλά και ανθρώπινη πράξη λόγω της σπουδαιότητας του έργου του. Σε μια εποχή βαθειάς κρίσης χρειάζεται μια πολιτική που θα κάνει πράξη την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, θα έχει στο κέντρο της τα θέματα της βιωσιμότητας, της κοινωνικής συνοχής, νέων θέσεων απασχόλησης, της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν. Χρειαζόμαστε μια ειρηνική επανάσταση που θα αντικαταστήσει το σημερινό αδιέξοδο κι αποτυχημένο πολιτικό σύστημα μ’ ένα που θα δίνει έμφαση στη συμμετοχή, στο διάλογο, στη διαβούλευση και στην ενεργοποίηση του ίδιου του πολίτη. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  θα επικεντρώσουμε στα θέματα της αλληλεγγύης προς τις χώρες του νότου, στα θέματα της οικονομικής πολιτικής και κοινωνικής  περιβαλλοντικής και οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης καθώς και της στροφής της οικονομίας προς πράσινη και κοινωνική κατεύθυνση. Η αντιμετώπιση δημοσιονομικών προβλημάτων δεν πρέπει να συνδυαστεί με διάλυση της κοινωνίας, ωθώντας στην φτώχεια και την ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί μ’ ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος ικανό να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην απώλεια εισοδημάτων που προκαλεί προβλήματα επιβίωσης για σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας».
Μ. Τρεμόπουλος και ο Ν. Χρυσόγελος επισκέφθηκαν την Κορινθία και την Αχαΐα με την ευκαιρία της εναλλαγής τους στην ευρωβουλή.




Επιχείρηση συγκάλυψης
Την ίδια στιγμή που αποκαλύπτεται η προσωπική σχέση του Π. Ψωμιάδη με το κύκλωμα των τοκογλύφων και των εκβιαστών της Θεσσαλονίκης, η Κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει στο… αρχείο και να παραγράψει όλες τις καταδίκες του, μια ενέργεια που οδηγεί σε πλήρη συγκάλυψη όλων των υποθέσεων εναντίον του που συγκλόνισαν τη Θεσσαλονίκη, επαναφέροντας τον περιφερειάρχη «της καρδιάς μας» με… δόξα και τιμή στη… φυσική του θέση.
Το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, που πήγε να το περάσει αρχικά… νύχτα ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, προκαλώντας αντιδράσεις, επανέρχεται ως αυτόνομο και με το χαρακτήρα του επείγοντος, για να αποδείξει ότι «όλοι ίδιοι είναι». Σε μια περίοδο που «κελαηδάνε» ακόμη και οι κοριοί της ΕΥΠ… για τα θαυμαστά τους έργα, τις σχέσεις και τις συμπεριφορές τους.
Και μπορεί μέσα από το ίδιο το νομοσχέδιο να υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά αξίζουν να ευεργετηθούν, όμως υπάρχει τρόπος για να μην καίγονται μαζί με τα ξερά και τα… χλωρά. Είναι αλήθεια πως χιλιάδες Ελληνες έχουν μικρές ποινές, που αδυνατούν, λόγω ένδειας, να εξαγοράσουν και κινδυνεύουν έτσι να συλληφθούν σε έναν τυχαίο αστυνομικό έλεγχο. Επίσης, περίπου 800 άτομα είναι σήμερα στις φυλακές, για τον ίδιο λόγο, επειδή αδυνατούν να εξαγοράσουν την ποινή τους. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι λογικό να υπάρξει μια πρόνοια. Αλλά προτού καταρτίσει κάποιος ένα νομοσχέδιο οφείλει να ελέγξει αν παράλληλα με το καλό που προκαλεί, δίνει την ευκαιρία σε ορισμένους να παραγράψουν σοβαρότατα αδικήματα. Όταν δε αυτό δε γίνεται εξαιτίας μιας… παράβλεψης, αλλά υπάρχει και σειρά φωτογραφικών διατάξεων για συγκεκριμένα πρόσωπα τότε…
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, κάνει λόγο για «συντονισμένη επιχείρηση αθώωσης του Π. Ψωμιάδη» και επισημαίνει ότι «η αγαστή συνεργασία των κομμάτων εξουσίας για τη συγκάλυψη άνομων πράξεων από τα δικά τους παιδιά έφερε τη χώρα μας στον πάτο, αλλά αυτοί συνεχίζουν με τους ίδιους ρυθμούς. Το ότι τα έκαναν… πλακάκια όλα αυτά τα χρόνια ήταν γνωστό. Το ότι έτρωγαν όλοι μαζί είναι πασιφανές. Το ότι θα έφταναν σε τέτοιο σημείο ώστε να περιφρονούν τη Δικαιοσύνη ή ακόμη χειρότερα να νομοθετούν με γνώμονα το κουκούλωμα, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι…».

Ο Χ. Ράιχενμπαχ «απαντά» στο Μ. Τρεμόπουλο

Ο Μ. Τρεμόπουλος ως αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε την ευκαιρία να θέσει μια σειρά ερωτημάτων στον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, για το ρόλο της Ομάδας Δράσης στη χώρα μας, το μοντέλο ανάπτυξης που επιδιώκει, τη μελλοντική Πολιτική Συνοχής αναφορικά και με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική που έχει η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα μέσω και της Πολιτικής Συνοχής. Σε όλα τα ερωτήματα, ο κ. Ράιχενμπαχ περιορίστηκε σε γενικόλογες –μη- απαντήσεις, εκτός του ζητήματος της αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής ανάπτυξης.
Ο κ. Ράιχενμπαχ έκανε λόγο για το «Μέσο Επιμερισμού του Κινδύνου» που η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί, καθότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Επικαλέστηκε το δίλημμα «μεγάλες οικονομικές αξιώσεις» σε περίπτωση αθέτησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων έργων (δηλ. αυτοκινητοδρόμων) ή «ολοκλήρωση και αποπεράτωση» αυτών ως ένα κρίσιμο κομμάτι του ψηφιδωτού; Είπε πως δεν είναι σε θέση να περιγράψει το ρόλο του κ. Φούχτελ... Αναφορικά με τους σιδηροδρόμους, παρέπεμψε σε συνάδελφό του και όσον αφορά τη Μελλοντική Πολιτική Συνοχής που ασχολείται αρμοδίως η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, είπε πως προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να εφαρμόσει τα σχετικά…
Όσον αφορά την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα προγράμματα να μπορούν επίσης να εφαρμόζονται στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και άλλα βασικά θέματα (π.χ. η διαχείριση των σκουπιδιών) να τυγχάνουν καλύτερης διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο.
Σε κατ' ιδίαν συνομιλία του με το Μ. Τρεμόπουλο, επανέλαβε τη πεποίθηση του πως πράγματι οι Έλληνες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν τα μέτρα λιτότητας που τους επιβάλλονται, ότι αυτός ενεργεί ως υπάλληλος της Κομισιόν κι ότι πρέπει να απευθυνθούμε στην Τρόικα για αυτές τις πολιτικές…

Απόβλητα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών

Αυστηρότερους κανόνες, αλλά και πάταξη τα παράνομων εξαγωγών στο πεδίο των ηλεκτρικών αποβλήτων και των αποβλήτων ηλεκτρονικών ειδών ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενισχύοντας έπειτα κι από πίεση των Πράσινων ευρωβουλευτών την υφιστάμενη νομοθεσία.
Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον τελικό νομοθετικό συμβιβασμό για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τα συγκεκριμένα απόβλητα. Η Ομάδα των Πρασίνων με εισηγητή τον ευρωβουλευτή, Μιχάλη Τρεμόπουλο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ενίσχυση της νομοθεσίας, αλλά εξέφρασε τη λύπη της ότι η αναθεώρηση δεν προχώρησε παραπέρα.


Επίσκεψη Ν. Χρυσόγελου στο Βερολίνο
Στο πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για την ελληνική κρίση, που διοργάνωσαν στις 23 και 24 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο, το πράσινο Ινστιτούτο Heinrich Boell Stiftung και το Frei Universitaet,  συμμετείχε, ως ένας από τους εισηγητές, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Νίκος Χρυσόγελος. Στο συνέδριο συμμετείχαν ως εισηγητές οικονομολόγοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, διπλωμάτες κ.ά.


Η πίτα…
Επίσης, θερμή ήταν η ανταπόκριση των μελών και των φίλων των Οικολόγων Πράσινων στο κάλεσμα της Πολιτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για την «κοπή» της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Το φλουρί για δεύτερη συνεχή χρονιά έπεσε στη Νέτα Γαζίλα, που από αγαπητό και δραστήριο μέλος αποκτά τώρα και την ευτυχή ιδιότητα του ‘‘γούρικου’’... με την ευχή όλων οι επόμενες εκλογές να φέρουν τους Οικολόγους Πράσινους στη Βουλή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: