Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Το… USB των νέων στα Βαλκάνια


Συνέντευξη στη Μάριαν Τσουκαλά

Οι Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (USB) ιδρύθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια από μία ομάδα νέων, με εμπειρία πάνω στα ζητήματα της νεολαίας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), προσπαθώντας να καλύψουν ένα κενό, σε δράσεις που αφορούν στους νέους των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.
Ο Αρης Παράσχου, επικεφαλής της USB, μας μίλησε για την οργάνωση και το έργο της, αλλά και για 
τους νέους στην εποχή της κρίσης.

-Τι δράσεις αναλαμβάνει η USB;
Υλοποιούμε δράσεις πολιτιστικές και δράσεις για την ευαισθητοποίηση πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα με εταίρους βαλκανικές ΜΚΟ, συλλόγους, ιδρύματα και ομάδες νέων, όπως επίσης τοπικές δράσεις και έρευνες γύρω από κοινωνικά ζητήματα, με πρώτο στόχο τους νέους. Η χρηματοδότηση των δράσεων αυτών προέρχεται κυρίως από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, καθώς επίσης από κάποιες χορηγίες επενδυτών και ιδρυμάτων. Η USB είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Τα χρήματα, που παίρνουμε, χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση των δράσεων αυτών κι αν σε κάποια προγράμματα υπάρχει χρηματικό πλεόνασμα δίνεται για την κάλυψη άλλων δράσεων, οι οποίες είναι ιδέες των εθελοντών μας, που δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλους πόρους. Μέσα από τη συνεργασία με άλλες ΜΚΟ στέλνουμε παιδιά στο εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους να πάρουν μέρος σε ανταλλαγές, σε σεμινάρια και σε ενδιαφέροντα κοινωνικά ζητήματα. Οι αποστολές των συμμετεχόντων σε άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ γίνονται πληρώνοντας ένα πολύ μικρό ποσό του εισιτηρίου τους. Μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων έχουμε στείλει πάνω από 1.700 άτομα την τελευταία τετραετία στο εξωτερικό. Το δικό μας μέλημα είναι αν μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τους νέους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να ξεκολλήσουν από την παθητική στάση ζωής και να μπορέσουν να δώσουν μια γροθιά στο λεγόμενο «φραπεδοπολιτισμό» της πόλης μας, που δυστυχώς μαστίζει τη σημερινή νεολαία.

-Σε τι προτρέπετε δηλαδή εσείς τους νέους;
Το μήνυμα είναι να μην ακούνε τα «παπαγαλάκια» που μιλάνε για κρίση και για καταστροφή της Ελλάδας διότι αυτό υπήρχε ανέκαθεν. Η κρίση καλώς ή κακώς ξέσπασε, αλλά μέσα από τη φωτιά αναγεννιέται κάτι πιο δυνατό οπότε κάποια στιγμή στο μέλλον θα αναπολούμε τα προβλήματα που μαστίζουν τώρα την Ελλάδα και θα γελάμε. Το κακό με μας τους νέους είναι ότι επειδή μας είπαν πως έρχεται ο θάνατος, ήδη μπήκαμε μέσα στο τάφο... Όχι! Πρέπει να πολεμήσουμε.. Κανείς δεν μπορεί να εγκλωβίσει το μυαλό μας, την καρδιά μας και την ψυχή μας.

-Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει τα προγράμματα, όπως οι αποστολές εθελοντών;
Στα προγράμματα αποστολής νέων στο εξωτερικό οι συμμετέχοντες έχοντας πληρώσει μόλις ένα 30% του κόστους ατομικής αποστολής επιστρέφουν με πολλές νέες ιδέες για το μέλλον, νέες εμπειρίες, εικόνες, φίλους και μπορούν να προσφέρουν. Η κρίση δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα προγράμματα. Εμμέσως όμως έχει επίδραση. Σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ενημέρωσης, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα ευρείας προβολής των προγραμμάτων μέσω των κλασικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά ούτε μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την προβολή τους με άλλο τρόπο (αφίσες κτλ.). Παράλληλα, μπορεί να έχουμε στα σκαριά μια δράση, αλλά να αδυνατούμε να την υλοποιήσουμε λόγω έλλειψης οικονομικής στήριξης από τους τοπικούς φορείς.

-Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόγραμμα που υλοποιήσατε;
Κορωνίδα των προγραμμάτων αποτελεί το Balkan HeART στο Βελβεντό Κοζάνης το Μάρτιο του 2010 με 55 συμμετέχοντες, από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόγραμμα περιείχε πέντε διαφορετικά εργαστήρια για σχεδιασμό και κατασκευή κοσμημάτων και κεριών, φωτογραφία, ιντερνετικό ραδιόφωνο και θέατρο σκιών. Οι τοπικοί παράγοντες μάς υποστήριξαν με κάθε δυνατό τρόπο και μας επέτρεψαν την χρήση του αναπαλαιωμένου κτιρίου του τοπικού περιβαλλοντικού κέντρου, ηλικίας 200 ετών.

-Το 2014 η Θεσσαλονίκη θα είναι η πρωτεύουσα των νέων. Η USB πως βλέπει τη συμμετοχή της;
Ο τίτλος της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας νέων για το 2014 είναι μία ευκαιρία για να αποδείξουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πόλη των νέων. Η USB ήδη συνέβαλε στην προσπάθεια να πάρουμε τον τίτλο και μια ιδέα της για το 2014 είναι η διεξαγωγή μιας μεγάλης ανταλλαγής με νέους από τα Βαλκάνια και ενδεχομένως ενός θεατρικού παιχνιδιού σε διάφορες περιοχές της πόλης. Ενός παιχνιδιού με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά, καθώς σκεφτόμαστε να αξιοποιήσουμε το παρελθόν της Θεσσαλονίκης. Σε διαφορετικές περιοχές της πόλης παλιά κατοικούσαν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες με διακριτά χαρακτηριστικά η καθεμιά. Για παράδειγμα στα Κάστρα έμεναν Τούρκοι, στην περιοχή της Φράγκων Εβραίοι, στο κέντρο της πόλης Ελληνες κτλ. Τα χαρακτηριστικά αυτά θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε (http://www.usbngo.gr/)...

-Το όνομα της οργάνωσης πώς προέκυψε;
USB είναι το καλώδιο που συνδέει τον υπολογιστή με εξωτερικές συσκευές. Επιλέξαμε το όνομα, θέλοντας να δείξουμε ότι προσπαθούμε να φέρουμε πιο κοντά τους νέους των Βαλκανίων. Και καθώς κυριαρχούν πολλά ρατσιστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία γέφυρα συνεργασίας με τις χώρες αυτές.

-Αν θέλει ένας νέος να ασχοληθεί με τη USB τι πρέπει να κάνει;
Η οργάνωση ενδιαφέρεται για τους νέους και για όσους αισθάνονται νέοι. Μας ενδιαφέρουν αυτοί που έχουν ιδέες, προτάσεις και ζωηρό ενδιαφέρον να ασχοληθούν πιο ενεργά με τη ζωή της πόλης μας. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όποιον θέλει να πάρει μέρος στις μόνιμες δράσεις μας. Όπως είναι το ηλεκτρονικό ραδιόφωνο (http://www.usb-onair.gr/), η ηλεκτρονική τηλεόραση, δανειστική βιβλιοθήκη και κάθε Κυριακή προβολή ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: