Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Νέα σήμανση στα τρόφιμα μπορεί να εξαπατήσει τους καταναλωτές

Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια των τροφίμων θα ψηφίσει είτε να επιτρέψει ή να απαγορεύσει την σήμανση «% λιγότερο» στα τρόφιμα. Η σήμανση αυτή θα επιτρέψει στους κατασκευαστές τροφίμων να διαφημίζουν τη μείωση των θερμίδων ή συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών (λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι), για τουλάχιστον μείωση 15%.  Στην ουσία θα επιτρέψει στη βιομηχανία να προωθήσει ακόμα και μικρές αλλαγές στη σύνθεση των προϊόντων έτσι ώστε να παραπλανήσει τους καταναλωτές ότι το προϊόν έχει γίνει σημαντικά πιο υγιεινό το οποίο δεν θα συμβαίνει.
Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καταναλωτών είναι  αντίθετη στο νέο ισχυρισμό επί θεμάτων διατροφής είναι:
1. Ο ισχυρισμός για την πρόσληψη θρεπτικών μειωμένων κατά 15% δεν θα βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων, αλλά μάλλον θα  χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία ως εργαλείο μάρκετινγκ.
2. Οι παραγωγοί τροφίμων χρησιμοποιούν ήδη πολλοί ισχυρισμοί διατροφής στις ανακοινώσεις τους. Η σύγκριση των προϊόντων για πιο υγιεινές επιλογές είναι ήδη να μια πραγματική πρόκληση. Η νέα σήμανση " % λιγότερο" στις θρεπτικές ιδιότητες μόνον θα αυξήσει την σύγχυση των καταναλωτών.
3. Σήμερα για να ισχυριστεί η βιομηχανία κάποια μείωση, απαιτείται τουλάχιστον μείωση 30% (ή 25% για το αλάτι) αλλά δεν αναφέρεται στην ετικέτα. Όταν ο καταναλωτής βρεθεί αντιμέτωπος στην επιλογή μεταξύ των προϊόντων που φέρουν αυτούς τους ισχυρισμούς και τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι έχουν "15% λιγότερο», οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τα προϊόντα που έχουν την μικρότερη πραγματική μείωση έναντι των άλλων προϊόντων.
4. Οι συγκριτικοί ισχυρισμοί όπως «μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά» ή «light σε σάκχαρα" συγκρίνουν τη σύνθεση ενός προϊόντος με αυτή των άλλων τροφίμων σε μια κατηγορία. Με την σήμανση « % λιγότερο", η οποία συγκρίνει ένα τρόφιμο με προηγούμενη σύνθεση του, οι καταναλωτές ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν ένα προϊόν που θεωρούν ότι είναι πιο υγιεινό, ενώ αυτό δεν συμβαίνει!
5. Ακόμη και μετά τη μείωση κατά 15%, πολλά τρόφιμα θα εξακολουθούν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σάκχαρα ή / και περιεκτικότητα σε αλάτι. Μικρές μειώσεις είναι εύκολο να επιτευχθούν από τους κατασκευαστές στην σύνθεση τους, και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν σε όλη την αγορά τέτοια προϊόντα με σήμανση « % λιγότερο», συμπεριλαμβανομένων των ανθυγιεινών τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: