Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Παρέμβαση της Κομισιόν για το «Πάρκο Πετσάλνικου»

Από «τα σύννεφα» φάνηκε να πέφτει ο Επίτροπος κ. Potočnik στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλο, για το  Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Όρος Γράμμος (σε προστατευόμενη περιοχή), που προωθείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.
Όπως αναφέρει, «η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί για το εν λόγω έργο» και θα ζητήσει από την κυβέρνηση τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Ο Επίτροπος σημειώνει ότι πρέπει να γίνεται «βέλτιστη χρήση των πορισμάτων που προέκυψαν στο πλαίσιο προηγούμενων έργων LIFE» καθώς η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπονήθηκε 
για τη διαχείριση του Γράμμου έγινε στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος LIFE 96NAT/GR/3222. Ο Επίτροπος καταλήγει λέγοντας ότι η Επιτροπή θα έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να λάβει πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση του έργου προς την εφαρμοστέα νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση.
Ο Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε «να δοθούν σαφείς διευκρινήσεις από τη Βουλή» και επισήμανε: «Η επιλογή, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία, να δοθεί 1,5 εκ. ευρώ από το ταμείο της Βουλής για να ολοκληρωθεί ένα οικοδομικό έργο μέσα σε σπάνια οικοσυστήματα, που ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000 και για τη διαχείρισή τους έχει εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, είναι προκλητική και θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα. Ο Γράμμος θα έπρεπε ήδη να έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο και να εκτελούνται προγράμματα προστασίας και οικοτουρισμού».
Το  Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999, στο Όρος Γράμμος, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG II. Πέρυσι, επτά χρόνια μετά τη διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσής του, το Ίδρυμα της Βουλής ανέλαβε να χρηματοδοτήσει εκ νέου το έργο, διαθέτοντας μάλιστα το ποσό των 800.000 ευρώ.  Πρόσφατες νέες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον προϋπολογισμό του έργου στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Σκοπός της δημιουργίας του Πάρκου είναι να αποτελέσει η περιοχή σύμβολο εθνικής ενότητας και χώρο προσέλκυσης τουρισμού.
Από το 2000 ακόμα έχουν εκφραστεί έντονες διαφωνίες σχετικά με την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για την κατασκευή τέτοιων υποδομών, καθώς η περιοχή του Γράμμου περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000 (GR1320002) και για τη διαχείρισή της έχει εκπονηθεί η προαναφερόμενη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.
Επιπλέον, η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα εγκαταλειμμένα και ημιτελή εδώ και χρόνια κτήρια του Πάρκου, είναι δάσος Μαύρης Πεύκης (οικότοπος προτεραιότητας βάσει της Οδηγίας 92/43) και περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας για την πανίδα. Σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι εγκαταλειμμένοι οικισμοί, οι οποίοι μέσω μίας τέτοιας επένδυσης θα μπορούσαν να διατηρηθούν.
«Το αίτημα για χαρακτηρισμό του Γράμμου σε Εθνικό  Πάρκο παραμένει ανικανοποίητο, ενώ χρονολογείται από το 1999 με την υλοποίηση δύο ΕΠΜ (1997-99 και 2008-09). Στην ευρύτερη περιοχή, οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να διαθέσουν αντίστοιχο ποσό για την ικανοποιητική περίφραξη του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα - Κορομηλιά, σε όλο το μήκος του, ώστε να σταματήσουν τα ατυχήματα με θύματα αρκούδες», υπογραμμίζει ο Μ. Τρεμόπουλος.
Ο Επίτροπος αφού σημειώνει ότι η ΕΕ δεν έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο έργο, καλεί την Ελλάδα να φροντίσει ώστε «κάθε υποδομή που συνδέεται με το συγκεκριμένο Πάρκο είναι συμβατή με τις αξίες και τους στόχους διαφύλαξης της τοποθεσίας και συμβάλλει στη γενική και αποτελεσματική διαχείρισή της, με τη βέλτιστη χρήση των πορισμάτων που προέκυψαν στο πλαίσιο προηγούμενων έργων LIFE και της διαθέσιμης χρηματοδότησης». Δηλώνει δε ότι η Επιτροπή θα έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να λάβει πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση του έργου προς την εφαρμοστέα νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: