Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Στο… σκαμνί η διοίκηση Ψωμιάδη για μείωση προστίμων και «45άρια»

Αναυδοι παρακολουθούν οι Θεσσαλονικείς τις αποκαλύψεις για το… πάρτι ανομίας που είχε στηθεί στις πλάτες τους επί χρόνια

Νέες δικαστικές περιπέτειες και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα θα έχει στο επόμενο διάστημα η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωταγωνιστές τους αδελφούς Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη.
Μετά τις μειώσεις προστίμων σε λαθρέμπορο καυσίμων, που κόστισαν στον Παναγιώτη Ψωμιάδη την αργία από τη θέση του περιφερειάρχη, ασκήθηκε ποινική δίωξη τόσο στον ίδιο, όσο και στον αδελφό του Διονύση (και σε άλλα 19 άτομα) για τα περιβόητα «45άρια», ενώ ο Π. Ψωμιάδης κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 21 Μαΐου και γι’ άλλες μειώσεις προστίμων, αυτή τη φορά για μονάδες που ρύπαιναν τη λίμνη Κορώνεια.

Η βιομηχανία με τα «45άρια»
Στην περίπτωση των «πρόχειρων διαγωνισμών» των 45.000 ευρώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο φαίνεται ότι είχε στηθεί ολόκληρη βιομηχανία παρανομίας με συμμέτοχους δεκάδες ημέτερους. Συνολικά 340 έργα που έγιναν στο νομό Θεσσαλονίκης εντόπισαν οι Αρχές. Εργα που οι προϋπολογισμοί τους δεν ξεπερνούσαν τις 45.000 ευρώ, για να μπορούν να δίνονται χωρίς διαγωνισμό και διαφάνεια, αλλά με πρόχειρους διαγωνισμούς, που στην ουσία αποτελούσαν απευθείας αναθέσεις, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο. Το εκπληκτικό είναι ότι εντοπίστηκαν άλλα 23 έργα, τα οποία ενώ η διοίκηση της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης βεβαίωνε ότι έγιναν, δεν είχαν ολοκληρωθεί (τα λένε και «έργα μαϊμού»).
Γι’ αυτήν την υπόθεση είχε δοθεί μάχη στη νομαρχία Θεσσαλονίκης και ακολούθως στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη», ενώ αποκαλυπτικές πτυχές της είχε δημοσιοποιήσει και ο τοπικός Τύπος της Θεσσαλονίκης. Ο Π. Ψωμιάδης εκτός από τις κατηγορίες της απλής συνέργειας σε αδικήματα αντιμετωπίζει και ποινική δίωξη ως καταχραστής του Δημοσίου, αφού η ζημία που προκλήθηκε από τις μεθόδους της διοίκησής του στη χώρα ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, τόνισε ότι «η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ενάντια στο ‘σάπιο σύστημα’ που λυμαίνεται τη Θεσσαλονίκη επί χρόνια έρχεται να δικαιώσει όσα συνεχώς καταγγέλλουμε για τη διοίκηση Ψωμιάδη και όλους όσοι εμφανώς ή αφανώς τη στηρίζουν. Ταυτόχρονα, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για τα όσα βιώνουν σήμερα οι Θεσσαλονικείς, από ένα πολυμελές και ιδιοτελές κύκλωμα. Σήμερα, πέρα από την απλή συνέργεια σε απιστία, οι αδελφοί Ψωμιάδη, που είχαν αναγάγει σε… επιστήμη τους ‘πρόχειρους διαγωνισμούς’ (εμείς τις λέμε απευθείας αναθέσεις), δίνοντας έργα 45.000 ευρώ σε ημετέρους, παραπέμπονται και για κακούργημα ως καταχραστές του Δημοσίου. Μαζί τους 19 ακόμη κατηγορούμενοι, που φέρονται ότι συμμετείχαν στο… πάρτι».
Χρειάστηκε να προηγηθεί ενδελεχής και λεπτομερής έρευνα του Οικονομικού Επιθεωρητή, προκειμένου η Δικαιοσύνη να εντοπίσει τις «σκιές» σε 340 έργα και υπολόγισε τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τις πράξεις αυτού του συστήματος σε τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. «Αυτές τις πολιτικές πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Αυτά τα ‘κυκλώματα’ τον έφεραν στη δεινή θέση του θύματος της κρίσης. Και να ήταν μόνο αυτά… Εντοπίστηκαν 23 έργα που κατηγορούνται ότι δεν τα έκαναν ποτέ και το σύστημα Ψωμιάδη εξέδιδε ψευδείς βεβαιώσεις ότι έχουν δήθεν υλοποιηθεί (άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ ζημιά)! Η Δικαιοσύνη ανακάλυψε επιτέλους πως λειτουργούσε το κύκλωμα. Οι κατηγορίες είναι βαρύτατες και ελπίζουμε πως η αλήθεια θα λάμψει και θα αποδοθούν ευθύνες για όλα αυτά που επί χρόνια καταγγέλλουμε με στοιχεία», είπε ο Μ. Τρεμόπουλος.
Οι δικαστικές περιπέτειες του συστήματος Ψωμιάδη όμως δεν τελειώνουν σ’ αυτήν την υπόθεση. «Μετά τις μειώσεις προστίμων σε… λαθρεμπόρους καυσίμων, μετά τα ‘45άρια’ έρχονται κι άλλες διώξεις. Αυτή η σάπια διοίκηση θα καθίσει αρκετές φορές ακόμη στο… σκαμνί. Τόσες, όσες και οι παράνομες πράξεις που έκανε όλα αυτά τα χρόνια που εκμεταλλευόταν την εξουσία που της έδιναν οι πολίτες, σε βάρος του συλλογικού μας συμφέροντος. Οι μάσκες πέφτουν η μια μετά την άλλη», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Πρόστιμα στην Κορώνεια
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της εκδίκασης (στις 21 Μαΐου) για το… πάρτι με τις μειώσεις προστίμων στις μονάδες που ρύπαιναν τη λίμνη Κορώνεια. Εξι στελέχη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και ο πρώην νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, κάθονται στο… σκαμνί, αφού το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης θα εξετάσει τις κατηγορίες εναντίον τους, που στην προκειμένη περίπτωση καλύπτουν το διάστημα από τα μέσα του 2007 μέχρι τα τέλη του 2009.
Σε αυτό το διάστημα κι ενώ ακόμη ένα σχέδιο σωτηρίας της λίμνης ήταν στα χέρια τους (με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα της αποτυχίας, της απώλειας της χρηματοδότησης του Ταμείου Συνοχής και της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), τα στελέχη της πρώην Νομαρχίας κατηγορούνται ότι «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».
Ο Π. Ψωμιάδης, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, αφού δεν εξέδιδε απόφαση συγκρότησης κλιμακίων ελέγχου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν γύρω από τη λίμνη. Επίσης, κατηγορείται ότι εξέδωσε με καθυστέρηση 18 μηνών την απόφαση για τα κλιμάκια, ενώ παράλληλα όταν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν μονάδες που ρύπαιναν τη λίμνη ή παρέβαιναν τη νομοθεσία (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2007) και εισηγήθηκαν την επιβολή 17 προστίμων, κατηγορείται ότι καθυστέρησε 15 μήνες να τα επιβάλει και αφού πρώτα τα μείωσε κατά πολύ.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους επίσης είναι μια δημοτική σύμβουλος του Λαγκαδά το διάστημα 2008-2009, ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, η τότε αντινομάρχης Δημόσιας Υγείας, ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης.
Το «κουβάρι της ανομίας» άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από τους μαζικούς θανάτους πουλιών στην Κορώνεια το 2007 και την κατάθεση από το Μ. Τρεμόπουλο όγκου στοιχείων στη Δικαιοσύνη, ενώ επανειλημμένες ήταν οι επισημάνσεις, αναφορές και πορίσματα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τις διοικητικές ατασθαλίες στη λίμνη Κορώνεια.
Η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία – Αλληλεγγύη» έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις τεράστιες ευθύνες (διοικητικές και ποινικές) της διοίκησης της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ευθύνες που είχαν ως αποτέλεσμα η –κατά τα άλλα προστατευόμενη- λίμνη Κορώνεια να μετατραπεί σε «νεκρά λίμνη» και «γιάφκα αυθαιρεσιών». Έχει μάλιστα καταθέσει και επιπλέον στοιχεία για μειώσεις προστίμων και συγκάλυψη από τη διοίκηση Ψωμιάδη αυθαιρεσιών από βιομηχανίες στη Κορώνεια.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος επισημαίνει ότι «τα στοιχεία καταδεικνύουν το ‘κύκλωμα’ που είχε στηθεί για να τη… βγάζουν καθαρή όσοι ρύπαιναν τη λίμνη Κορώνεια κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας και κάθε λογικής. Δεκάδες μονάδες εντοπίζονταν να ρυπαίνουν αλόγιστα τη λίμνη, τα πρόστιμα επιβάλλονταν και τελικά μειώνονταν (συχνά σημαντικά) ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εισπράττονταν καν. Με την ευθύνη του ‘συστήματος Ψωμιάδη’ αναπαράχθηκε και καλλιεργήθηκε το καθεστώς ατιμωρησίας και αδιαφανούς συναλλαγής περί την Κορώνεια, που κατέστρεψε τη λίμνη, γεμίζοντάς τη με λύματα πάσης φύσεως. Είναι το ίδιο ‘σύστημα’ που, μετά το αδιέξοδο πάρτι της διοίκησης ΠΑΣΟΚ του πρώτου master plan για την αποκατάσταση της Κορώνειας, διαχειρίστηκε το δεύτερο, καθυστερώντας να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του (όπως άλλωστε και όσοι άλλοι φορείς ενεπλάκησαν) τόσο ώστε σήμερα η χώρα να έχει χάσει 21 εκ. ευρώ χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής».
Όπως υπογραμμίζει ο περιφερειακός σύμβουλος, «είναι αυτοί, που αντί να σώσουν τη λίμνη συντέλεσαν ώστε να παραπεμφθεί η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απειλή να της επιβληθεί πρόστιμο που μπορεί να φτάνει και στις 100.000 ευρώ την ημέρα. Χρήματα που θα κληθούν να πληρώνουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, εν μέσω κρίσης, εξαιτίας της ανικανότητας, της ιδιοτέλειας και των εγκληματικών παραλείψεων εκείνων που ανέλαβαν ένα τόσο σημαντικό έργο. Πιστεύω πως η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της και θα προασπίσει το συλλογικό συμφέρον από εκείνους, που από θέση ευθύνης αντί να φροντίσουν για την προστασία των δημοσίων αγαθών, τακτοποιούσαν ημετέρους. Μετά τις μειώσεις προστίμων σε λαθρεμπόρους καυσίμων, που έστειλαν τον Π. Ψωμιάδη στην αργία, έρχονται και οι μειώσεις στους ρυπαντές της Κορώνειας για να αποδείξουν την ποιότητα της διοίκησης που ασκείται επί τόσα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Επιμένουμε: Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με το ‘σάπιο σύστημα’ που λυμαίνεται τον τόπο».

Δημήτρης Κούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: