Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Αστικές καλλιέργειες και παραδείγματα από την Αφρική


(Από την παρουσίαση που έγινε στο Οικολογικό Στέκι στις 22 Φεβρουαρίου, με στοιχεία από το κεφάλαιο «Τρέφοντας τις πόλεις» του 2ου τεύχους του περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, και την αντίστοιχη έκδοση του Ινστιτούτου Worldwatch)

Του Γιώργου Μπλιώνη

Παντού στην υποσαχάρια Αφρική και στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι κοινότητες δημιουργούν τοπικά προσαρμοσμένα αγροτικά συστήματα για να αντιμετωπίσουν κρίσιμα ζητήματα διατροφής, ισότητας των δύο φύλων, εισοδήματος και διατροφικής ασφάλειας. Όσο προχωρά η φτώχεια στην Ελλάδα, τόσο οι τρόποι που βρήκαν για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια στην Αφρική θα μας αφορά.


«Κάθετες φάρμες», Urban Harvest, Ναϊρόμπι, Κένυα
Κήποι που αποτελούνται από φυτά που φύονται σε σάκκους γεμάτους χώμα και με τρύπες στα πλάγια. Στην Κινμπέρα του Ναϊρόμπι, περισσότεροι από 1.000 αγρότες—κατά κύριο λόγο γυναίκες—χρησιμοποιούν αυτούς τους κήπους για να θρέψουν τις οικογένειές τους και να βελτιώσουν το εισόδημά τους.

Κήποι από λάστιχα, ECHO Farms, σε όλη την υποσαχάρια Αφρική
Παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, κομμένα στη μέση, μετατρέπονται σε ελαφρούς και εύκολα μετακινούμενους υποστηρικτικούς μηχανισμούς. Οι αγρότες τους χρησιμοποιούν για να σταθεροποιήσουν τις ρίζες των φυτών, σε όποιους κήπους δεν υπάρχει πολύ χώμα.

Κήποι σε πλατφόρμες, ECHO Farms, σε όλη την υποσαχάρια Αφρική
Οι κήποι σε πλατφόρμες βοηθούν τους αστικούς καλλιεργητές που έχουν πρόσβαση σε χώρο, αλλά δεν έχουν χώμα. Χρησιμοποιώντας κομπόστ και άλλα οργανικά ή χημικά λιπάσματα, μπορούν έτσι να διαχειριστούν καλύτερα την ποιότητα του εδάφους, να προστατέψουν τις σοδειές από πλημμύρες και να αποφύγουν τα ζιζάνια.

Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία, Harvest of Hope, Νότια Αφρική
Η «Harvest of Hope» εργάζεται με πάνω από 50 κοινοτικούς και θεσμικούς κήπους έξω από το Κέηπ Τάουν της Ν. Αφρικής, ώστε να τους βοηθήσει να γίνουν πιο αειφορικοί. Από τη στιγμή που οι κήποι παράγουν αρκετά ώστε να παρέχουν και περίσσευμα, αυτό πωλείται στη Harvest of Hope, στην οποία είναι γραμμένα μέλη-καταναλωτές και ένα μέρος το προσφέρει συσκευασμένο σε κουτιά σε κοντινά σχολεία της πόλης. Το πρόγραμμα παρέχει, έτσι, εισόδημα στους περιαστικούς καλλιεργητές και φρέσκα προϊόντα στους μαθητές.

Κοινοτική παραγωγή μπρικέτας από υπολείμματα βιολογικής γεωργίας, στο Ναϊρόμπι
Η ομάδα νέων του Ναϊρόμπι Soweto Youth in Action (SOYIA), σε συνεργασία με την Urban Harvest και την Kenya Green Towns Partnership Association (Green Towns), ανέπτυξαν μια πρωτοβουλία έρευνας δράσης για μια δραστηριότητα κατασκευής μπρικέτας για καύση από αστικά στερεά απορρίμματα και υπολείμματα καλλιεργειών, με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και παράλληλα να μειωθούν οι όγκοι των σκουπιδιών.

Και ένα παράδειγμα από τη Ν. Υόρκη! Eagle Street Rooftop Farm
Στο Μπρούκλιν, η Eagle Street Rooftop Farms καλλιεργεί φρέσκα προϊόντα προς πώληση στις τοπικές αγορές και στα τοπικά εστιατόρια, στη στέγη μιας παλιάς αποθήκης. Εθελοντές από την περιοχή μπορούν να έρθουν τα Σαββατοκύριακα για να βοηθήσουν και να μάθουν τεχνικές δημιουργίας δικών τους μικρών αστικών κήπων σε περβάζια παραθύρων, εξόδους κινδύνου και σε στέγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: