Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

«Μέτωπο» ενάντια στα μεταλλαγμένα


Αναγκαία η εφαρμογή των μέτρων για απαλλαγή των ελληνικών τροφίμων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

Το πρότυπο Agro 7, που αφορά στις προδιαγραφές για την παραγωγή προϊόντων από ζώα (γάλα, κρέας, τυρί κτλ.), τα οποία δεν εκτρέφονται με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, εγκρίθηκε από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θετική εξέλιξη, η οποία προήλθε έπειτα από καταγγελίες ετών, πιέσεις και προτάσεις ενάντια στη χρήση των μεταλλαγμένων ζωοτροφών, τόσο από τους Οικολόγους Πράσινους, όσο κι από πολλούς άλλους φορείς.
Το ζητούμενο πλέον είναι η άμεση υλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής, ώστε σε έξι μήνες να τεθεί το συγκεκριμένο πρότυπο σε εφαρμογή, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου.
Οι αποκαλύψεις γύρω από την χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών στην παραγωγή γάλακτος από μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας μας, που έγιναν πρόσφατα επιβεβαίωσαν το πρόβλημα της παρουσίας των μεταλλαγμένων στην ζωή μας και ανέδειξαν μια σειρά προβλημάτων γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων. Ανυποψίαστοι οι πολίτες κατανάλωναν γάλα και άλλες τροφές ευρείας κατανάλωσης από ζώα, που εκτρέφονται με μεταλλαγμένα. Το ρίσκο για τη δημόσια υγεία είναι ανυπολόγιστο, όπως άλλωστε και οι επιπτώσεις στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνική δικαιοσύνη.
«Η τεχνολογία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι μια τεχνολογία που μας μετατρέπει σε πειραματόζωα χωρίς τη θέλησή μας στα πλαίσια ενός πειράματος χωρίς δυνατότητα τερματισμού με ανυπολόγιστους κινδύνους. Η Γενετική Μηχανική επιδιώκει την υποταγή του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα στις επιδιώξεις των μεγάλων εταιριών βιοτεχνολογίας. Ενδεχόμενη επικράτησή της θα προκαλέσει πλήρη εξάρτηση (μια νέα δουλοπαροικοποίηση) των αγροτών, μέσω της δέσμευσης φυτών και ζώων ως πνευματική ιδιοκτησία μικρού αριθμού πολυεθνικών εταιριών», επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Παρά τις προσπάθειες εφησυχασμού, οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν πως και σήμερα:
1. Τα μεταλλαγμένα κυκλοφορούν ελεύθερα και στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μπορούν νόμιμα και ελεύθερα εφόσον υπάρχει επισήμανση στις ζωοτροφές, να χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία.
2. Στη χώρα μας τόσο οι μεγάλες μονάδες όσο ακόμη και μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, εφόσον αγοράζουν ζωοτροφές εισαγόμενες και ειδικά σόγια και καλαμπόκι, γίνονται χρήστες μεταλλαγμένων. Τις περισσότερες φορές μάλιστα χωρίς πιθανόν να μην το γνωρίζουν, καθώς η επισήμανση αν υπάρχει δεν γίνεται εύκολα κατανοητή.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτρέπουν σε αναζωπύρωση του μετώπου ενάντια στα μεταλλαγμένα. Προτείνουν τη θέσπιση εθνικού προτύπου που να επισημαίνει τα ζωικά προϊόντα όταν στη διατροφή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ετικέτα), το οποίο έχει εξαγγελθεί από το υπουργείο, αλλά ενώ είναι έτοιμο από το προηγούμενο καλοκαίρι παραμένει κλεισμένο σε... συρτάρια. Επίσης, προτείνουν το σχεδιασμό της καλλιέργειας εγχώριων ζωοτροφών, ώστε να γίνεται καλύτερος έλεγχος και απεξάρτηση από το κόστος εισαγωγής μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: