Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θυσιάστηκαν για τα όπλα;


Το ζήτημα της αγοράς το 2010, από ευρωπαϊκές χώρες, οπλικών συστημάτων, πιθανώς με αντάλλαγμα την παροχή του Πακέτου Στήριξης το 2010, ενώ ασκούνταν πιέσεις από τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών για περικοπές μισθών και συντάξεων επανέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, μέσα από γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τη «Δέκατη τρίτη ετήσια έκθεση του Συμβουλίου για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού», στην οποία βασίστηκε και το δημοσίευμα του έγκυρου δημοσιογραφικού πρακτορείου «EUOBSERVER», επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ευρωπαϊκές χώρες πούλησαν στην Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ την ίδια περίοδο που διαπραγματεύονταν το πρώτο πακέτο στήριξης το 2010. 
Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού (876 εκ. ευρώ), ενώ ακολουθούν οι υποστηρικτές των σκληρών μέτρων λιτότητας Γερμανία (36 εκ. ευρώ) και Ολλανδία (53 εκ. ευρώ), η Ιταλία (54 εκ. ευρώ) και η Ισπανία (33 εκ. ευρώ).
Το δημοσίευμα τονίζει ότι, σύμφωνα με σύμβουλο του πρώην Πρωθυπουργού που δεν κατονομάζει, αλλά που είχε επιβεβαιώσει και δημοσίευμα άλλης εφημερίδας στο παρελθόν , ασκήθηκαν έμμεσες πιέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση (Παπανδρέου), από κράτη μέλη, για την εξαγορά των όπλων με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στην παροχή του πακέτου στήριξης. Το θέμα φέρνει ξανά στο προσκήνιο με δήλωσή του και ο Ντάνι Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία σχετικά με αγορές οπλικών συστημάτων από την ημέρα που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να ακολουθήσει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την δημοσιονομική κρίση μέχρι σήμερα. Είναι παράλογο να επιδιώκεται η μείωση του ελλείμματος και του χρέους με βίαιες περικοπές κοινωνικών παροχών και μισθών των Ελλήνων πολιτών, την ίδια στιγμή που ξοδεύονται τεράστια ποσά από τη χώρα μας για αγορά οπλικών συστημάτων, ώστε να συντηρείται η πολεμική βιομηχανία σε Γερμανία, Γαλλία κ.α. Αν πράγματι υπήρξε πίεση από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών για την αγορά των οπλικών συστημάτων, ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στην παροχή του πακέτου στήριξης, το ποσό αυτό μπορεί να θεωρηθεί "επαχθές χρέος" με βάση το διεθνές δίκαιο. Αν πάλι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε από μόνη της σε αγορά των οπλικών συστημάτων, αξίζει η Ελληνική Βουλή να διερευνήσει το θέμα. Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να πάρει θέση, μια και τα εξοπλιστικά προγράμματα από το 1988 έως το 2008 κόστισαν στη χώρα πάνω από 98 δισεκατομμύρια ευρώ και συνέβαλαν καθοριστικά στην εκτίναξη του δημόσιου χρέους, της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος».
Ο Daniel Cohn-Bendit είναι σαφής: «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι στρατιωτικές δαπάνες. Αν θέλουμε να ισοσκελίσουμε τον προυπολογισμό της Ελλάδας πρέπει να επιτεθούμε στις εξοπλιστικές δαπάνες. Αν θέλουμε να ελαφρύνουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό πρέπει να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στον αφοπλισμό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αλλά η Μέρκελ και ο Σαρκοζί αρνούνται να επικοινωνήσουν με τη Τουρκία. Είναι τελείως διεστραμμένο να τους δίνουμε χρήματα για να πληρώσουν τη γαλλική και γερμανική (πολεμική) βιομηχανία».
Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε αρνηθεί να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του πρώην ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλου σχετικά με πιθανούς εκβιασμούς της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα και πληροφορίες για επαναβεβαίωση μεγάλου ύψους παραγγελιών οπλικών συστημάτων προς τις πολεμικές τους βιομηχανίες, ως όρο για την εκταμίευση της περίφημης 6ης δόσης. Την ίδια στάση της μη απάντησης κράτησε και η Λαίδη Άστον, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.
Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε πως «παρά τις αρνήσεις τους να απαντήσουν στις επίμονες ερωτήσεις μου μήνες πριν, πληθαίνουν οι ενδείξεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Ελπίζω σε αλλαγή στάσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα και σε δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για τις κρυφές δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και των κομμάτων εξουσίας. Η χώρα που έχει πληρώσει την τελευταία εικοσαετία για εξοπλισμούς ποσά που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του χρέους,πρέπει επιτέλους να αναπνεύσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: