Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ένα άλλο ενεργειακό μέλλον
Επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, με αντικείμενο τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Στόχος της ημερίδας ήταν να φέρει ομάδες πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.α. που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κοινωνικές-συμμετοχικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση ΑΠΕ, σε επαφή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαïκό επίπεδο, την πλούσια εμπειρία από παρόμοιες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τις πιθανές πηγές και μηχανισμούς χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες.
Στην ημερίδα μίλησαν ειδικοί αναδεικνύοντας, τις δυνατότητες και τα δομικά πλεονεκτήματα των κοινωνικού-συνεταιριστικού μοντέλου τόσο για την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ΑΠΕ όσο και για τη μεγιστοποίηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες.
Από τις εισηγήσεις προέκυψαν σημαντικά στοιχεία:
· Υπάρχουν δύο εκατομμύρια παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ στη Γερμανία (μικροί παραγωγοί, κατοικίες, συνεταιρισμοί, συμμετοχικές εταιρίες), όχι μόνο οι τέσσερις μεγάλες εταιρίες.
· Το Güssing της Αυστρίας μια πόλη που μαράζωνε κοινωνικά, οικονομικά και πληθυσμιακά, κατάφερε να σταματήσει τη φυγή του πληθυσμού της και να τον αυξήσει από 500 σε 3.764 άτομα, να δημιουργήσει 1.100 νέες θέσεις εργασίας, να προσελκύσει 50 νέες εταιρείες και ν' αξιοποιήσει τα τοπικά κεφάλαια, κυρίως χάρη στην ανάπτυξη μονάδων αξιοποίησης τοπικά παραγόμενης βιομάζας για ηλεκτρισμό, θέρμανση και καύσιμα, με 71% ενεργειακή αυτάρκεια. Παράλληλα, διασφάλισε σταθερές, χαμηλές τιμές για την θέρμανση των κατοίκων τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης εκτοξεύονταν.
· Στη Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων συμμετέχουν 5.400 επιχειρήσεις που έχουν 18 εκατομμύρια μέλη. Πολλές από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
· Πολλές από τις συνεταιριστικές-συμμετοχικές εταιρίες που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ενεργειακών συνεταιρισμών και μικροπαραγωγών ΑΠΕ REScoop.eu έχουν προϊστορία από 20 έως 100 χρόνια.
· Μέσα σε λίγες εβδομάδες ομάδα Γερμανών φοιτητών που δημιούργησε ένα συνεταιρισμό παραγωγής ενέργειας συγκέντρωσε από φοιτητές – μικρομετόχους 400.000 ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας στο πανεπιστήμιο τους.
«Σε μια περίοδο δριμείας επίθεσης στην περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα, η δημιουργία κοινωνικών-συμμετοχικών εταιρειών θα συμβάλλει τόσο στη διείσδυση των ΑΠΕ που τόσο έχει ανάγκη η χώρα, όσο και στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην προώθηση υπεύθυνων οικονομικών δραστηριοτήτων. Με κινητοποίηση τοπικών φορέων και του δημιουργικού ανθρώπινου δυναμικού, καλή οργάνωση και συνεργασία με φορείς από διάφορες χώρες, ακόμα και κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα, είναι δυνατόν να λέμε σε μερικά χρόνια ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν πόλεις σαν το Γκίσινγκ της Αυστρίας. Παρά την σημερινή εξάρτηση της Ελλάδας από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, ένα άλλο ενεργειακό μέλλον είναι εφικτό και μια κοινωνική οικονομία είναι ρεαλιστική!», είπε ο Ν, Χρυσόγελος.

ΦΠΑ στα νησιά
Στην Ελλάδα πετάει το μπαλάκι τυχόν κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ο επίτροπός της ΕΕ κ. Šemeta σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος. Στην απάντηση της Επιτροπής, που παραδόθηκε στο Ν. Χρυσόγελο, τονίζεται ότι όσον αφορά στην απόφαση του μέτρου μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά «εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να αποφασίσουν κατά πόσο θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση της» καθώς η ίδια δεν παίρνει θέση σε αυτό το θέμα.
Κατά τoν κ. Šemeta, «οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποδείχθηκαν λίαν περιορισμένης εμβέλειας μέσο αναδιανομής», κι επισημαίνει ότι απευθείας και καλά στοχευμένες μεταφορές πόρων μπορεί να είναι αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση των περιφερειακών εισοδηματικών ανισοτήτων.
Ο Επίτροπος καλεί την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που της προσφέρονται καθώς «το άρθρο 10 της πρότασης Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ορίζει ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα που καλύπτουν περιοχές με σοβαρά και μόνιμα μειονεκτήματα, πρέπει να αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των ειδικών δυσκολιών των εν λόγω περιοχών. Τα νεοσυσταθέντα κοινοτικά εργαλεία τοπικής ανάπτυξης θα μπορούσαν επίσης να διευκολύνουν περαιτέρω την νησιωτική ανάπτυξη».
Ο Ν. Χρυσόγελος, είπε ότι «η απάντηση του Επιτρόπου καταρρίπτει το μύθο που προωθείτο εσωτερικά, ότι η ΕΕ ζητά απαραιτήτως την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στο Αιγαίο».

Φορολογική μεταρρύθμιση
Κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική φορολογική μεταρρύθμιση ζήτησαν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, η συνεκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ελεάννα Ιωαννίδου και ο πρώην ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.
«Χρειαζόμαστε μια φορολογική μεταρρύθμιση που να είναι κοινωνικά δίκαιη, αποτελεσματική και να έχει ως στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας, τη μεταστροφή της προς πράσινη κατεύθυνση και την κοινωνική συνοχή. Σήμερα βιώνουμε μια καταιγίδα μέτρων που όμως δεν έχει καμία στόχευση παρά μόνο εισπρακτική. Από την άλλη ο τρόπος που ασκείται σήμερα η φορολογική πολιτική εμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και κυρίως την εργασία. Αυτό που προτείνουμε οι Οικολόγοι Πράσινοι και γενικότερα οι Πράσινοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, από ένα ύψος και πέρα με ενιαίο τρόπο, η εισαγωγή νέων εργαλείων όπως η φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, που αποφέρουν σημαντικά κέρδη αλλά δεν φορολογούνται συνήθως καθώς και τη διαφοροποίηση του ΦΠΑ έτσι ώστε δραστηριότητες που είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες να έχουν μικρότερο συντελεστή σε αντίθεση με δραστηριότητες που είναι κοινωνικά ανεύθυνες και περιβαλλοντικά καταστροφικές», υπογράμμισε ο Ν. Χρυσόγελος.
«Διεκδικούμε η φορολογία να γίνει αφενός εργαλείο διεξόδου από τη δημοσιονομική κρίση, με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, την αναδιανομή του πλούτου, την απεξάρτηση από τους δανειστές μας και τις δικές τους προτεραιότητες για τη χώρα μας, και αφετέρου δίαυλος για την πράσινη στροφή στην οικονομία με όρους βιωσιμότητας, μέσα από την ενθάρρυνση ή αποθάρρυνση οικονομικών δραστηριοτήτων ανάλογα με τη συνεισφορά τους στην κοινωνία και το περιβάλλον. Θεωρούμε πως το φορολογικό μας σύστημα, αντί να μεταρρυθμιστεί επειγόντως, ώστε να γίνει δίκαιο και αποτελεσματικό, έχει διολισθήσει στην ραγδαία επιδείνωση της παθογένειας, με την οποία το προίκισαν τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης, που φέρουν βαρύτατη ευθύνη για την πορεία της χώρας τα τελευταία 38 χρόνια. Ενώ συνεχίζεται η ιδιότυπη ασυλία του πλούτου, της παραοικονομίας και των γκρίζων περιουσιών, τα κριτήρια της φορολόγησης έχουν οριζοντιοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, που οι φτωχοί εξομοιώνονται με τους πλούσιους, με αποτέλεσμα όχι απλώς να επωμίζονται τα φορολογικά βάρη όσοι δεν μπορούν να τα αντέξουν ενώ έχουν και την πιο ελάχιστη συμμετοχή στη δημιουργία των σημερινών αδιεξόδων, αλλά και να μειώνεται δραματικά η φορολογητέα ύλη», τόνισε η Ε. Ιωαννίδου.
«Επιδιώκουμε υγιή δημόσια οικονομικά. Ένα δείγμα είναι η εκστρατεία που αναλάβαμε ο Σβεν Γκίγκολντ, διακεκριμένος Πράσινος Γερμανός οικονομολόγος και ευρωβουλευτής κι εγώ, για φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και του πλούτου γενικότερα. Εχουμε προτείνει εδώ και καιρό τον έλεγχο όλων των περιουσιών με βάση το πόθεν έσχες είτε βρίσκονται στη χώρα είτε βρίσκονται στο εξωτερικό με μορφή ακινήτων ή καταθέσεων σε σχέση με το αν έχουν και πόσο φορολογηθεί στο παρελθόν. Παράλληλα με τις αλλαγές που οφείλουμε ως κοινωνία στον εαυτό μας, χρειαζόμαστε επειγόντως και μια ομοσπονδιακή Ευρώπη με κοινές πολιτικές, προσανατολισμένες στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ένα δείγμα είναι μόνο η πρωτοβουλία που πήραμε για τη φορολόγηση του πλούτου, κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων και ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής και της διαρροής κεφαλαίων από τη Νότια Ευρώπη. Παράλληλα πρέπει να σταματήσει ο φορολογικός ανταγωνισμός υπέρ των επιχειρήσεων. Η δίκαιη φορολόγηση μπορεί και πρέπει να είναι μέρος της λύσης στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωζώνη», επισήμανε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Πράσινη διαμαρτυρία για τη Φουκουσίμα
Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι Πράσινοι έξω από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και στις συζητήσεις για τις διάφορες πλευρές της πυρηνικής ενέργειας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για την 1η επέτειο από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Ευρωπαϊκή βοήθεια στην Αφρική
Εκδήλωση για την Αφρική στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του συνιδρυτή του ιδρύματος «Africa Rising», Ndaba Mandela, φιλοξένησε ο Νίκος Χρυσόγελος. Ο Ndaba Mandela με τον άλλο εγγονό του Nelson Mandela, Kweku, δημιούργησαν το συγκεκριμένο ίδρυμα, με βασικό στόχο την ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού και των δυνατοτήτων ανάπτυξης που διαθέτει η Αφρική. Εστιάζει στην αλλαγή των αντιλήψεων για την αφρικανική ήπειρο παγκοσμίως και ιδιαίτερα στους νέους, τους οποίους επιθυμεί να προσελκύσει για να εργαστούν όλοι μαζί προς την κατεύθυνση θεμελιωδών κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών. Ο Ndaba Mandela παρουσίασε το όραμά του για την Αφρική και τόνισε την ανάγκη στήριξης από την Ευρώπη. Ο Ν. Χρυσόγελος μίλησε για τη σημασία αναμόρφωσης της πολιτικής παροχής βοήθειας από την Ευρώπη προς την Αφρική και αναφέρθηκε στις ομοιότητες του οράματος του Ndaba Mandela για την Αφρική με θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Τη βιώσιμη ανάπτυξη με όφελος τόσο για την παγκόσμια κοινότητα όσο και για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, τη συνύπαρξη των λαών σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και την υπευθυνότητα στην άσκηση πολιτικής τόσο για τη γενιά μας όσο και για αυτές που θα ακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: