Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ολοταχώς προς τρίτο πακέτο...



Η διαρροή της έκθεση που αντί για 120,5% βλέπει το χρέος στο 160% του ΑΕΠ το 2020 προκαλεί «σοκ και δέος»

Αμφίβολης φερεγγυότητας φέρονται ότι είναι οι προβλέψεις των αρμοδίων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το 2020. Ενώ το κύριο σενάριο του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος το 2020 θα μειωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ, ερωτήματα προκαλεί η διαρροή έκθεσης της Τρόικα για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (Debt Sustainability Analysis - DSA), που εκφράζει αμφιβολίες για τη δυνατότητα να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, καθώς «βλέπει» για το 2020 χρέος μέχρι και 160% του ΑΕΠ και ανάγκη για τρίτο πακέτο βοήθειας!
Την αποκάλυψη των παραμέτρων της έκθεσης έκανε ο ευρωβουλευτής των Πράσινων και συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ (Daniel Cohn-Bendit), σε ερωτήσεις του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα πως «υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση μεταξύ των στόχων του προγράμματος μείωσης του χρέους και αύξησης της επιχειρηματικότητας, στο ότι η εσωτερική υποτίμηση που χρειάζεται για την επαναφορά της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε υψηλότερο χρέος ως προς το ΑΕΠ στο κοντινό μέλλον (...) Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια υψηλότερη τροχιά του χρέους, αφήνοντας το χρέος σε υψηλά επίπεδα έως και 160% του ΑΕΠ το 2020. Δεδομένων των κινδύνων, το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να παραμείνει επιρρεπές σε ατυχήματα, με ερωτήματα για την βιωσιμότητα του να επικρέμονται».
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι ανάγκες χρηματοδότησης του Ελληνικού δημοσίου τομέα μέχρι το 2020 θα ανέλθουν σε περίπου 245 δισεκατομμύρια ευρώ. «Ακόμα και αν ληφθούν δεόντως υπόψη τα πρόσθετα μέτρα που προστέθηκαν στα μέτρα που ήδη ενσωματώθηκαν στη DSA, ένα λογικό σενάριο που εμπεριέχει τους κινδύνους που προβλέπονται στη DSA είναι εξαιρετικά απίθανο να οδηγήσει σε ένα χρέος ως προς το ΑΕΠ κάτω του 150%», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής.

Εξηγήσεις
Ο ίδιος ζητά εξηγήσεις για τους λόγους που κάνουν τους αρμόδιους να πιστεύουν στην αξιοπιστία του στόχου του 120,5%, αλλά και για τους λόγους που αγνοούν τους κινδύνους συρρίκνωσης που υπολογίζονται στην έκθεση της DSA. Μάλιστα, κάνοντας μια σύγκριση με τα πακέτα οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, ρωτά αν παραδέχονται τα όργανα της ΕΕ ότι οι προβλέψεις που περιείχαν τα πρώτα δύο πακέτα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ήταν επικίνδυνα υπεραισιόδοξα και οδήγησαν σε υπερβολικά κόστη τόσο για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους όσο και τους Έλληνες πολίτες.
Η έκθεση υποστηρίζει πως εάν η ύφεση βαθύνει μεσοπρόθεσμα και δεν εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, το ελληνικό χρέος, παρά το «κούρεμα» θα φτάσει το 160% του ΑΕΠ το 2020. Το πιο πιθανό σενάριο για το ελληνικό χρέος είναι να ανέλθει στο 129%, υποστηρίζει η έκθεση.
Υφεση
Οι συντάκτες της έκθεσης λαμβάνουν υπόψη την επερχόμενη δραματική αύξηση της ύφεσης (οι αισιόδοξοι για το 2012 την εκτιμούν στο 4,8), εξαιτίας της «δρακόντειας πολιτικής λιτότητας» και προβλέπουν ότι θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης! Χαρακτηρίζει αυτοαναιρούμενες τις δυο βασικές αρχές του νέου προγράμματος (μείωση χρέους και αύξηση ανταγωνιστικότητας) και επισημαίνει ότι η λιτότητα θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους, με παράλληλη σημαντική αποδυνάμωση της οικονομίας.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε πως «αν η Τρόικα παραμένει προσκολλημένη σε μια λανθασμένη πολιτική, λόγω ιδεολογικής και μόνο εμμονής, αν επιμένει σε οριζόντιες, κοινωνικά άδικες κι αναποτελεσματικές, τελικώς, περικοπές και σε μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση, είναι πιθανόν, όπως αποκαλύπτει η έκθεση που διέρρευσε, να αποδειχτεί ανέφικτη και η επίτευξη του στόχου της σταδιακής μείωσης του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδο. Αν είναι σωστές οι εκτιμήσεις της έκθεσης θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Οι λανθασμένες προβλέψεις της Τρόικα και η ύφεση θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο κόστος τόσο για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους όσο και τους Έλληνες πολίτες. Εστω και με καθυστέρηση, η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα σχέδιο αλλά και μέσα για την αναζωογόνηση της οικονομίας και στροφή της προς πράσινη κατεύθυνση, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για νέους. Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν θα επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας σε μια βαθιά μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει ισορροπημένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα, κινητοποίηση για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, βελτίωση των αποδόσεων της διοίκησης, εκπαίδευση του προσωπικού καθώς κι εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών μέσω του περιορισμού της γραφειοκρατίας, της σπατάλης ενέργειας και φυσικών πόρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: