Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Το νερό στα χέρια των Θεσσαλονικιών


Με σύνθημα «Ενας πολίτης, μια συμμετοχή, μια ψήφος», το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και στην εμπορευματοποίηση του νερού, λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης.
Σε Πυλαία και Τούμπα, η Κίνηση 136, που προωθεί την πρωτοβουλία της εξαγοράς της ΕΥΑΘ από τους ίδιους τους καταναλωτές με συμμετοχή 136 ευρώ ανά άτομο, ανέλυσε στους πολίτες τις δυνατότητες συμμετοχής τους στους συνεταιρισμούς της περιοχής τους για την εξασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα μιας επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το αγαθό του νερού.
Στην Τούμπα αποφασίστηκε η ίδρυση συνεταιρισμού (του πρώτου από όσους θα χρειαστεί να ιδρυθούν τοπικά) για την εξαγορά του 40% της ΕΥΑΘ που πωλείται και μαζί για την ανάληψη της διοίκησης της εταιρίας από τους Θεσσαλονικείς.
Τα ιδρυτικά μέλη υπέγραψαν το καταστατικό του συνεταιρισμού και συγκροτήθηκε ενδεκαμελής προσωρινή διοικούσα επιτροπή για να διεκπεραιώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες νομιμοποίησης του συνεταιρισμού, αλλά και για να οργανώσει τις πρώτες εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων του (Διοικητικό και Εποπτικό Συμβούλιο.
Το όνομα του Συνεταιρισμού είναι: Κοινωνική Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Δ' Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης - «ΚΕΥΑ Δ' ΔΚΔΘ».
Στις δράσεις του συνεταιρισμού περιλαμβάνεται η μαζικοποίησή του, με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις στην κοινωνία της Τούμπας και γι' αυτό έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για την Κυριακή 11 Μαρτίου στο θέατρο του πολιτιστικού κέντρου Τούμπας. Οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να πυκνώσουν τις τάξεις του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος που στοχεύει στη διάσωση και τη μη κερδοσκοπική, διαφανή και δημοκρατική διαχείριση ενός πολύτιμου κοινωνικού αγαθού όπως είναι το νερό της πόλης.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί στην πράξη πλέον,  την έναρξη της ανάπτυξης του μοντέλου που έχει σχεδιαστεί και οργανωθεί από την Κίνηση 136.

Δεν υπάρχουν σχόλια: