Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ο θάνατος της αρκούδας…



Μήπως τελικά το πιο άγριο ζώο είναι ο άνθρωπος;

Των Μάριαν Τσουκαλά – Γιώργου Χονδρόπουλου

Δράσεις για να περιοριστούν τα θύματα άγριων ζώων σε τροχαία δυστυχήματα στους άξονες οδικής κυκλοφορίας της Βόρειας Ελλάδας αναλαμβάνουν τα μέλη των οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ». Τους πρώτους δυο μήνες του έτους τα κρούσματα με θύματα αρκούδες, λύκους και γενικότερα ζώα της άγριας πανίδας της χώρας μας ήδη είναι πολλά.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής της «Καλλιστώ» τα ατυχήματα συμβαίνουν διότι η ανάγκη ανάπτυξης μεγάλων έργων υποδομής στη χώρα μας, όπως η κατασκευή αυτοκινητόδρομων, δεν συμβάδισε πάντα και με την ανάγκη ανάπτυξης έργων περιβαλλοντικά συμβατών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνουν την κατασκευή της Εγνατίας Οδού και συγκεκριμένα το τμήμα εκείνο του δρόμου το οποίο διασχίζει την οροσειρά της Πίνδου, κατακερματίζοντας τον βιότοπο της καφέ αρκούδας.

Τα ατυχήματα συμβαίνουν, σύμφωνα με την «Καλλιστώ», διότι στην κατασκευή περίφραξης δεν τηρήθηκαν οι προτεινόμενες προδιαγραφές.« Η αντικατάσταση της περίφραξης αποτελεί πια ζήτημα ζωής και θανάτου, τόσο για τις αρκούδες όσο και για τους ίδιους τους οδηγούς!», επισημαίνουν.
Ενας νεαρός λύκος σκοτώθηκε σε τροχαίο σε επαρχιακή οδό (περιοχή Ελασσόνας) τη δεύτερη μέρα του έτους. Στα τέλη του Ιανουαρίου βρέθηκε και δεύτερος νεκρός λύκος (περιοχή Κορησού Καστοριάς), από τα μέλη του «Αρκτούρου». Αυτή τη φορά αιτία ήταν δηλητηριασμένο δόλωμα. Αντίστοιχη περίπτωση δηλητηρίασης συνέβη και στο ΔΔ Περιβολίου του νομού Φθιώτιδας, όπου μέλη της οργάνωσης «Καλλιστώ» εντόπισαν επτά νεκρές αλεπούδες, οι οποίες δηλητηριάστηκαν την περίοδο μεταξύ τέλους Δεκεμβρίου και αρχών Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, ανεξέλεγκτη είναι η δράση των λαθροθηρών, με ενδεικτικότερο παράδειγμα το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Τον Ιανουάριο φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, σε συνεργασία με δασοφύλακα εντόπισε πολυπληθή ομάδα κυνηγών σε απαγορευμένη για την άσκηση θήρας ζώνη του Εθνικού Πάρκου και εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500μ. από τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, σε έδαφος καλυμμένο από χιόνι... Ανάλογα περιστατικά έχουν δημιουργηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών, αφού στην ομάδα των λαθροκυνηγών κατηγορείται ότι συμμετείχε μέχρι και ο δήμαρχος της περιοχής!
Για τον περιορισμό των τροχαίων με θύματα άγρια ζώα η «Καλλιστώ» συμμετέχει στο πρόγραμμα «Life-Nature», στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέτρων, που θα εξασφαλίσουν ασφαλέστερο οδικό δίκτυο και μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων. Τα μέτρα αυτά προβλέπεται να ληφθούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου την άνοιξη.
Αντίστοιχα το σύνολο των μέτρων που προτείνει ο «Αρκτούρος» αποτελούνται από την κατασκευή σηράγγων για την ασφαλή μετακίνηση των ζώων, κατασκευή μικρών γεφυρών αλλά και «πράσινων» γεφυρών όπου δεν καθίσταται δυνατή άλλη τεχνική λύση (σήραγγα, ή υπόγεια διάβαση) για τη διέλευση των ζώων. Ειδικότερα για τους περιφερειακούς δρόμους όπου δεν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής συνίσταται αρχικά η σήμανση για τους οδηγούς σχετικά με την διέλευση άγριας πανίδας και στην περίπτωση διέλευσης οχημάτων ή τρένων υπάρχουν ειδικά μέσα όπως ειδικές συσκευές ήχου ανακλαστικής λειτουργίας.
Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι αρκούδων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Καταγράφονται 32 περιστατικά θανάτων από τροχαία, εκ των οποίων δύο στην Εγνατία Οδό, δέκα στον κάθετο άξονα Σιάτιστα – Καστοριά της Εγνατίας Οδού και είκοσι στο εθνικό επαρχιακό οδικό δίκτυο (δύο στο παλιό δρόμο Σιάτιστα – Καστοριά) κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: