Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Θεσμοθέτηση της ατιμωρησίας στα σώματα ασφαλείας


Τη θεσμοθέτηση της ατιμωρησίας στα σώματα ασφαλείας προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που κρούσματα αυθαιρεσιών και κατάχρησης βίας από τις δυνάμεις καταστολής καταγγέλλονται διαρκώς.
Σε μια περίοδο, στην οποία οι λαϊκές αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται, η Κυβέρνηση απαντά με πλήρη κάλυψη όσων διατάσσονται να πατάξουν κάθε μορφή αντίδρασης. Σε μια περίοδο, στην οποία -περισσότερο από ποτέ- οι αρχές πρέπει να είναι αρωγοί των πολιτών, επιβραβεύονται οι... χείριστοι.
Σε μια χρονική περίοδο που:
-ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν την έξαρση της αστυνομικής βίας στη χώρα μας,
-περιστατικά βίας στα οποία εμπλέκονται υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας παραμένουν ατιμώρητα και ενίοτε επιβραβεύονται με προαγωγές εμπλεκόμενων αξιωματικών,
-οι εξαγγελίες του κ. Παπουτσή για Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας παραμένουν στις καλένδες έντεκα μήνες μετά τη δημοσίευση του ν.3938/2011.
το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εισάγει προς συζήτηση στη Βουλή άρθρο σχεδίου νόμου με το οποίο δεν εφαρμόζεται σειρά διατάξεων του Ποινικού Κώδικα για αδικήματα που διώκονται κατ’ έγκληση και φέρεται να διαπράχθηκαν από αστυνομικούς, λιμενικούς ή πυροσβεστικούς υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών. Στην ουσία καταργείται η αυτόφωρη διαδικασία για τα αδικήματα αυτά, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την ενδεχόμενη παραγραφή των αδικημάτων λόγω της καθυστέρησης των δικαστικών διαδικασιών», επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε σχετική ανακοίνωση της θεματικής ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Υπογραμμίζουν δε ότι η υπερψήφιση του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου «θα ισοδυναμούσε με θεσμοθέτηση της ατιμωρησίας στα σώματα ασφαλείας, η οποία με τη σειρά της θα ενθάρρυνε νέα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να γνωρίζει ότι βαδίζει σε θεσμικά ολισθηρούς δρόμους, καθώς η μη διερεύνηση υποθέσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα και η ατιμωρησία παραβιάζουν το δικαίωμα στη δικαστική προστασία που προστατεύεται από το Σύνταγμα αλλά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση απόσυρση της διάταξης ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: