Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η ΕΕ αναστέλλει την επικύρωση της ACTA


Οταν η Κομισιόν φτάνει στο σημείο να ζητήσει γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη συμβατότητα της συμφωνίας  ACTA με την προστασία της ελευθερίας έκφρασης, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί για ποιο λόγο υπήρξε τόσο μεγάλο κύμα αντιδράσεων απέναντι στη συγκεκριμένη συμφωνία.
Το τραγικό είναι ότι η χώρα μας έσπευσε να την υπογράψει, παρά τις εκκλήσεις πολλών φορέων περί του αντιθέτου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όπως είχαμε δημοσιεύσει και στο προηγούμενο τεύχος μας, είχαν εκφράσει έντονες διαφωνίες για τη στάση της Ελλάδας.

Για όσους δε γνωρίζουν, η ΕΕ και 22 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνυπέγραψαν στις 26 Ιανουαρίου τη συμφωνία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Πλήθος μελετών έχουν αναδείξει σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμβατότητα της ACTA με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ειδικότερα τις προβλέψεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να προχωρούν σε αυστηρά μέτρα για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, χωρίς να έχουν προβλεφθεί νομικές διαδικασίες υπεράσπισης των εμπλεκομένων. Ταυτόχρονα, η ACTA αναμένεται να περιορίσει την πρόσβαση αναπτυσσόμενων χωρών σε φάρμακα!
Μετά την τελευταία εξέλιξη από την Κομισιόν, ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε ότι «επιτέλους η Κομισιόν φαίνεται ότι συνειδητοποίησε πως στην ψηφιακή εποχή είναι αδιανόητος ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης και της πρόσβασης στην πληροφορία. Ελπίζουμε πάντως, πως η νέα αυτή διαδικασία δεν θα παρακάμψει το Ευρωκοινοβούλιο και τις δημοκρατικές ελεγκτικές διαδικασίες του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: