Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΟΧΙ στα μεταλλεία χρυσού στο Κιλκίς


«Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κατά της προσπάθειας των χρυσοθήρων να "αναπτύξουν" τον τόπο, είναι μια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο κατά της εφήμερης κερδοσκοπίας», δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, χαιρετίζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, που είπε το ομόφωνο «όχι» στα μεταλλεία χρυσού, παρά τη μεθόδευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση μάλιστα, ο Μ. Τρεμόπουλος ήταν ο μόνος περιφερειακός σύμβουλος της Κεντρικής Μακεδονίας, που όχι μόνο συμμετείχε, αλλά τοποθετήθηκε επί της ουσίας.
Η κοινή γνώμη στο Κιλκίς είναι ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, κάτι που αποδείχτηκε ήδη και στην πράξη.
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι αρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του Κιλκίς. Με δεδομένο το ότι παρόμοιο ζήτημα της ανάπτυξης μεταλλευτικής δραστηριότητας απασχόλησε έντονα στο παρελθόν τους πολίτες και τέθηκε στη Νομαρχία Χαλκιδικής και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, ένα τέτοιο θέμα θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί προς συζήτηση και διαβούλευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας.
Γι’ αυτό το λόγο ο Μ. Τρεμόπουλος κατέθεσε σχετική επερώτηση προς τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, στην οποία ζητά να μάθει:
·       Πότε και ποια υπηρεσία γνωμοδότησε για το θέμα και ποια απάντηση έδωσε στο ΥΠΕΚΑ;
·       Γιατί δεν έχει ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και δεν έχει συζητήσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα, πάνω στο οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς τοποθετήθηκε ομόφωνα αρνητικά;
·       Ποιες ενέργειες έχει κάνει η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για την έγκαιρη, αναλυτική και πλήρη πληροφόρηση, εκ των προτέρων, ιδιαίτερα των θιγόμενων πολιτών του Κιλκίς, με δεδομένο ότι στις 14 Μαρτίου λήγει η προθεσμία του δημόσιου διεθνή ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για το Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο που περιλαμβάνεται στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας;
·       Πότε θα συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
«Οι πολίτες έχουν δείξει εδώ και καιρό το δρόμο του αγώνα ενάντια σ` ένα αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης, που υποσκάπτει το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, αλλά και το ίδιο το μέλλον σημαντικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, χωρίς να εξασφαλίζει κάποιο όφελος για την περιοχή ή το ελληνικό κράτος. Με την εμπειρία μου δυόμιση χρόνων ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλω και προσωπικά στη δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στην χρήση κυανίου στην τεχνολογία και χημική επεξεργασία στην εξόρυξη χρυσού. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι τα συμφέροντα είναι ισχυρά και επιβάλουν να δημιουργήσουμε ευρύτερα μέτωπα μέσα κι έξω από τη χώρα. Είναι χρέος μας να συντονίσουμε τους αγώνες μας μαζί με μαζικά κινήματα από την Πέργαμο στην Τουρκία, το Καρτζαλί στην Βουλγαρία και το Μπάια Μάρε στη Ρουμανία, εκεί που οι πολίτες αντιστέκονται στους χρυσοθήρες όχι για να μη συμβεί ένα κακό αλλά προσπαθούν ν` αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις απ` τη λειτουργία τέτοιων καταστροφικών εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Για να υπερασπιστούμε τον τόπο μας, για να αντισταθούμε σε μια νέα προσφυγιά, για να εξασφαλίσουμε ότι και τα παιδιά μας θα μπορούν να ζήσουν στο τόπο που γεννήθηκαν, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε μια άλλη προοπτική, μακριά απ` την Ελλάδα της κρίσης, του πελατειακού κράτους, της ιδιοτέλειας και της ανάπτυξης που σκοτώνει», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: