Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η ισότητα των φύλων παραμένει ακόμη ζητούμενο στην ΕΕ


Πραγματικότητα ή παραμύθι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Απάντηση στο ερώτημα δίνουν τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση «Sophia in 't Veld» για το 2011, η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με αυτά:

· Το χάσμα πληρωμών λόγω φύλου παραμένει ευρύ. Οι γυναίκες κερδίζουν 17,5% λιγότερο του μέσου όρου από ό,τι οι άνδρες.
· Εντός της ΕΕ, μόνο το 12% κατά μέσο όρο των ανωτέρων στελεχών των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και μόνο το 3% των διευθυντών είναι γυναίκες.
· Το ποσοστό των γυναικών στα κοινοβούλια ορισμένων κρατών μελών δεν υπερβαίνει το 15%, ενώ οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 23% επί του συνόλου των πρωθυπουργών.
· Η οικονομική κρίση έπληξε μεν αρχικά την απασχόληση των ανδρών, αλλά οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες αναμένεται να έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στην απασχόληση και στη μισθολογική διαφοροποίηση των γυναικών, καθώς οι γυναίκες που εργάζονται στον δημόσιο τομέα είναι πολύ περισσότερες από τους άνδρες.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια τόνισε ότι, «ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο συζητείται πώς θα υπάρξει ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει απλώς στασιμότητα στη θέση της γυναίκας αλλά πισωγύρισμα. Το σύνθημα “ίση αμοιβή για ίση εργασία” μοιάζει πολύ μακρινό. Ενώ η ανεργία φτάνει πλέον σε πρωτοφανή επίπεδα και για τα δυο φύλα, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι πιο βαριές για τις γυναίκες. Οι κοινωνικές υποδομές που ήταν έτσι κι αλλιώς αδύναμες στην χώρα μας, συρρικνώνονται, πλήττοντας περισσότερο τη θέση των γυναικών. Τα δύο φύλα ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά το 2009. Η ανεργία των γυναικών, που ήταν έτσι κι αλλιώς υψηλή, τα τελευταία δύο χρόνια διπλασιάστηκε. Οι γυναίκες ήταν σε καθεστώς εργασιακής απορρύθμισης πολύ πριν αυτή θεσπιστεί επισήμως. Τα ποσοστά μερικής απασχόλησης μέσα στην κρίση αυξήθηκαν κατά 25% για τους άνδρες και σχεδόν 20% για τις γυναίκες αλλά παρόλα αυτά τα ¾ των εργαζομένων σε καθεστώς υποχρεωτικής μερικής απασχόλησης εξακολουθούν να είναι γυναίκες. Οι περικοπές μισθών έπληξαν περισσότερο τις γυναίκες που έτσι κι αλλιώς αμείβονταν χαμηλότερα, ίσως και κατά 20%...».
Ο Ν. Χρυσόγελος σημειώνει πως δε θα αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, αν δεν υπάρξει εξισορρόπηση της μείωσης των εισοδημάτων με στοχευμένα μέτρα βελτίωσης των κοινωνικών υποδομών και της κοινωνικής συνοχής, για να μπορούμε να μιλάμε για στοιχειώδη ισότητα μεταξύ των δυο φύλων.
Το θετικό...
Μετά την έκθεση, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σειρά μέτρων αντιμετώπισης του ελλείμματος ισότητας.
Επιγραμματικά τα μέτρα συνίστανται σε:
- Ποσόστωση εταιρικών διοικητικών συμβουλίων.
- Εκλογικές Ποσοστώσεις.
- Στόχος ίσων αμοιβών.
- Άδεια μητρότητας.
«Tα ψηφίσματα αποτελούν ιστορική νίκη για τους πολυετείς και δυναμικούς αγώνες των γυναικών για ισότητα», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. «Με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας στη χώρα, οι Ελληνίδες σήμερα βιώνουν ένα εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς πείνας τη στιγμή που η ανασφάλιστη εργασία και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης αποτελούν πλέον τον κανόνα. Σε αυτό το πλαίσιο κατάλυσης εργατικών δικαιωμάτων και κεκτημένων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να καλύψει το κενό εργασιακής αβεβαιότητας και ανασφάλειας που άφησε πίσω της η Τρόικα και η ανταλλαγή ομολόγων και να θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές υπενθυμίζοντας μας τον πολύπλευρο ρόλο της γυναίκας στην εργασία, στην οικογένεια και στην κοινωνία. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε την επιτυχή υλοποίηση των μέτρων αυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: