Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Μην ξεχνάτε τα πυρηνικά


Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα και τις επιπτώσεις του ακόμη συνεχίζουν να υφίστανται οι κάτοικοι της περιοχής και ολόκληρη η Ιαπωνία. Μια ζώνη 20 χλμ. γύρω από τον πυρηνικό σταθμό θα παραμένει απροσπέλαστη για δεκαετίες. Η ποσότητα του Καίσιου-137 που εκλύθηκε από το ατύχημα είναι 168 φορές περισσότερη από όση εκλύθηκε από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.
Δεν αποκλείεται οι πρόσθετοι θάνατοι στην ευρύτερη περιοχή λόγω έκθεσης σε ραδιενέργεια να ανέλθουν και σε χιλιάδες τις επόμενες δεκαετίες. Ο ίδιος ο σταθμός βρίσκεται σε «ψυχρό τερματισμό» και παραμένει άκρως ευάλωτος σε ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού.
«Η καταστροφή της Φουκουσίμα, σε μια χώρα - πρότυπο για τους υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας, όπως και εκείνη στο Τσερνομπίλ 25 χρόνια νωρίτερα, μας έχουν δείξει πως η πυρηνική ενέργεια θα είναι πάντα επικίνδυνη. Ο μόνος τρόπος για να αποκλείσουμε κάθε ρίσκο μιας πυρηνικής καταστροφής είναι να εγκαταλείψουμε την πυρηνική ενέργεια», τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Η πίεση των πολιτών στον απόηχο της καταστροφής έχει ήδη φέρει αποτελέσματα. Η Γερμανία έκλεισε ήδη οχτώ πυρηνικούς σταθμούς ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το 2022. Η Ιταλία συντριπτικά επέλεξε να παραμείνει μη πυρηνική χώρα ενώ η Ελβετία και η Ισπανία ακύρωσαν την κατασκευή νέων σταθμών.
Η ανταπόκριση της ΕΕ δεν ήταν όμως ικανοποιητική. Πραγματοποίησε «δοκιμές αντοχής» στους υφιστάμενους πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίες όμως λίγο απείχαν από μια άσκηση δημοσίων σχέσεων με σκοπό να επιτραπεί στην πυρηνική βιομηχανία να συνεχίσει όπως και πριν τη Φουκουσίμα. Οι δοκιμές αγνόησαν παραμέτρους ρίσκου για πυρηνικούς σταθμούς όπως πυρκαγιές, ανθρώπινα λάθη ή πρόσκρουση αεροσκάφους.
Οπως σημειώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, «πέρα από τον εγγενή κίνδυνο της πυρηνικής ενέργειας, πρόκειται για μια τεχνολογία πολύ υψηλού οικονομικού κόστους».
Στην πυρηνική γειτονιά μας, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, στα τρία πυρηνικά εργοστάσια (Κρσκο Σλοβενίας, Τσέρνα Βόντα Ρουμανίας, Κοζλοντούι Βουλγαρίας) που ήδη λειτουργούν, σχεδιάζεται να προστεθούν κι άλλα, με πιο προχωρημένα αυτά στο Μπέλενε και στο Ακουγιού, ενώ σχέδια έχουν διατυπωθεί για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Οι Πράσινοι των Βαλκανίων συντονίζουν τις δράσεις τους για να πειστούν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις όλων των χωρών να ακυρώσουν κάθε σχέδιο για πυρηνικό σταθμό. Όμως, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση δεν περιμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: