Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Στο... σκαμνί για την Κορώνεια


Ακριβό θα πληρώσει η χώρα μας το... μάρμαρο για τη λίμνη Κορώνεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή... επιβραβεύοντας όλους τους αρμόδιους που ανέλαβαν να διασώσουν τη λίμνη και σπατάλησαν χρόνο και χρήμα υποθηκεύοντας το παρόν και το μέλλον του οικισυστήματος, «σύρει» πλέον και επισήμως την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι για το οποίο εδώ και δυο χρόνια προειδοποιεί η «Οικολογία - Αλληλεγγύη».

Αυτοδιοίκηση (πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Λαγκαδά) και Πολιτεία (υπουργεία, κρατική Περιφέρεια) εξάντλησαν κάθε απόθεμα υπομονής και ύστερα από ανυπολόγιστες καθυστερήσεις, αναποφασιστικότητα, αδιαφάνεια και αδιαφορία οδήγησαν σε αποτυχία και το δεύτερο σχέδιο σωτηρίας (master plan) της λίμνης.
Το Ταμείο Συνοχής δεν έδωσε και δε θα δώσει ούτε ευρώ, εκατομμύρια ευρώ από τους εθνικούς πόρους πετάχτηκαν στις λάσπες της λίμνης και η Κορώνεια μένει πλέον απροστάτευτη στο έλεος του Θεού και όσων επί χρόνια την καταστρέφουν.
«Τονίσαμε επανειλημμένα ότι υπάρχουν ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες της διοίκησης Ψωμιάδη, που οδήγησε και το δεύτερο master plan σε αποτυχία, λόγω δράσεων και παραλείψεων επιβλαβών για τη λίμνη και παραβίασης του νομοθετικού πλαισίου», τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Στο εδώλιο κάθεται ένα απαράδεκτο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και ανίκανοι και διαπλεκόμενοι διαχειριστές των δυο κομμάτων εξουσίας, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανιών, η ανοχή και το μη κλείσιμο χιλιάδων παράνομων γεωτρήσεων, το υδροβόρο μοντέλο γεωργίας, οι ανεπάρκειες δυο σχεδίων διαχείρισης και αποκατάστασης της λίμνης και οι αδιαφανείς πολιτικές δείχνουν ως υπεύθυνους το "σύστημα Ψωμιάδη", αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που με την τακτική στρουθοκαμήλου που ακολούθησε, ακύρωσε κάθε προοπτική εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης», επισήμανε ο Μ. Τρεμόπουλος.
Περισσότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί από το 1994 μέχρι σήμερα δήθεν για τη σωτηρία της Κορώνειας, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Οι επιθεωρητές έχουν υπογραμμίσει ότι όλα τα λεφτά δαπανήθηκαν για μελέτες οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόσθηκαν και για προμήθειες υλικών –υδρόμετρα, όργανα μέτρησης νερών, ρύπανσης κ.ά.- τα οποία δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.
«Η κατάσταση δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία για το μέλλον της λίμνης. Το Δημόσιο για παράδειγμα. χάνει εκατομμύρια γιατί οι λιμνοδεξαμενές δε λειτουργούν αφού η εκτροπή των χειμάρρων στέλνει τα νερά στο πουθενά. Το έργο της Ενωτικής Τάφρου με τη Βόλβη -παρόλο που αμφισβητήθηκε επιστημονικά- έγινε πρώτο, καταπατώντας την εγκριτική απόφαση της ΕΕ αλλά και τους περιβαλλοντικούς όρους. Έχουμε ξαναπεί ότι στο όνομα της διαφάνειας πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για όλα τα χρήματα που σκορπίστηκαν άστοχα, εξέθεσαν τη χώρα μας διεθνώς και συνεχίζουν να καταστρέφουν το περιβάλλον, αναδεικνύοντας την υπόθεση της Κορώνειας σε έγκλημα χωρίς τιμωρία», σημειώνει ο Μ. Τρεμόπουλος.
Το τελευταίο master plan είχε προϋπολογισμό περίπου 27 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 20 θα έδινε το Ταμείο Συνοχής. Διαπιστώνοντας όμως ότι οι ελληνικές αρχές απλώς κατασπαταλούν χρήματα και πως το σχέδιο σωτηρίας δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, παρά τις διαρκείς παρατάσεις, οι Ευρωπαίοι δε δίνουν ούτε ευρώ και έτσι όσα χρήματα δαπανήθηκαν για τα αναποτελεσματικά έργα τα χρεώθηκαν οι Ελληνες πολίτες. Η Κορώνεια φαίνεται να χάνει και την τελευταία ευκαιρία της να ξαναγίνει λίμνη.
Αυτοί που ευθύνονται θα βγουν και πάλι... λάδι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: