Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Η πρώτη μας εκδήλωση


Οι πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στη Θεσσαλονίκη ήταν το αντικείμενο της πρώτης εκδήλωσης που οργανώσαμε ως «ΕΝ ΟΙΚΩ», με τη συμμετοχή της ΠΡΩΣΚΑΛΟ και της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Κώστας Νικολάου, ο οποίος ενημέρωσε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση για τον πρώτο Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ο Ξενοφών Ζήσης, που ενημέρωσε για τη δημιουργία του Δικτύου Ανταλλαγών Θεσσαλονίκης.
Οι ομιλητές περιέγραψαν αναλυτικά τις δυο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, επιχειρώντας να τις εντάξουν στο πλαίσιο μιας γενικότερης κουλτούρας αλληλεγγύης, που τόσο την έχουμε ανάγκη ειδικά μεσούσης της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης.
Οπως προέκυψε από τις τοποθετήσεις τους και τις παρουσιάσεις την άνοιξη που διανύουμε οι διαδικασίες εξέλιξης των πρωτοβουλιών θα είναι εργώδεις, αλλά αναμένεται να δώσουν και τους πρώτους καρπούς τους. Ηδη υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα προόδου και το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο μεν Κοινωνικό Σούπερ Μάρκετ ήδη έχουν ενεργοποιηθεί οι πρώτοι 100 πολίτες, ενώ άλλοι 140 συμμετέχουν στο Δίκτυο Ανταλλαγών Θεσσαλονίκης.
Οι παριστάμενοι στην εκδήλωση είχαν ενεργό συμμετοχή και με τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις τους κατέδειξαν το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για νέες διεξόδους από την κρίση, για συμμετοχή σε καινοτόμες πρωτοβουλίες, για ενεργό ρόλο σε όλα εκείνα που διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας.
Σχεδόν το σύνολο των ερωτήσεων αφορούσαν αφενός το κοινωνικό σούπερ μάρκετ αφετέρου τη λειτουργία των αχρήματων δικτύων ανταλλαγής. Οι ομιλητές προσπάθησαν να δώσουν πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις, αναφερόμενοι και σε εγχώρια και διεθνή παραδείγματα, που έχουν προηγηθεί και χειροκροτήθηκαν.
Η εκδήλωση για τις πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ήταν η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που προγραμματίζουμε ως «ΕΝ ΟΙΚΩ», με στόχο η ενημέρωση που παρέχουμε να μην είναι απρόσωπη, να έχει τη μορφή επικοινωνίας, να ενισχύσει τη διαδραστικότητα και τελικά να κάνει κοινωνό τον Θεσσαλονικιό σε έναν άλλο κόσμο και να γίνουμε κι εμείς κοινωνοί των απόψεων των πολιτών πάνω σε θέματα που πιστεύουμε ότι καθορίζουν την ποιότητα ζωής όλων όσοι δραστηριοποιούμαστε σ' αυτήν την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: