Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Eκ των υστέρων

Του Γιάννη Ιωαννίδη

Στο παρμπρίζ της διπλοπαρκαρισμένης  Mercedes απέναντι από τα δικαστήρια το σημείωμα έγραφε : «Έμεινα από μπαταρία». Οι οδηγοί των δύο αυτοκινήτων που είχαν εγκλωβιστεί, αφού είδαν το σημείωμα έψαξαν μάταια κάποιο άλλο με τηλέφωνο, όνομα κάποιο στοιχείο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, για να βάλουν τέλος σε αυτή την ιδιότυπη ομηρία. Ομηρία  που ζουν άλλωστε καθημερινά στην πόλη μας πολλοί οδηγοί, από άλλους «συμπολίτες» μας οδηγούς.
Από ένα επιστολόχαρτο που ήταν έτοιμο να πέσει στις περσίδες του καλοριφέρ, ο ένας από τους δύο εγκλωβισμένους οδηγούς, κατάφερε να διαβάσει ένα αριθμό τηλεφώνου τον οποίο και κάλεσε. Από το πρώτο αυτό τηλεφώνημα -ακολούθησαν όπως θα δείτε και άλλα- έμαθε ότι η ιδιοκτήτρια της Mercedes ήταν δικηγόρος που όμως συνεργαζόταν παλαιότερα με το συγκεκριμένο γραφείο. 
Ευτυχώς οι παλιοί συνάδελφοί της ήξεραν το τηλέφωνο του γραφείου στο οποίο εργάζεται πλέον η εν λόγω κυρία. Αφού λοιπόν κάλεσε στο τηλέφωνο αυτό, κατάφερε να μάθει τον αριθμό του  κινητού  της,  το οποίο και κάλεσε στη συνέχεια με αποτέλεσμα να καταφέρει να συνομιλήσει  με τη δικηγορίνα, η οποία κατέφθασε άνετη και χαλαρή, προκειμένου να… επιτρέψει στους άλλους δύο οδηγούς να μετακινήσουν τα αυτοκίνητά τους και να πάνε στις δουλειές τους.
Μέχρι τη στιγμή της άφιξή της στο σημείο,  οι δύο εγκλωβισμένοι οδηγοί είχαν περάσει περίπου σαράντα λεπτά υπό βροχή, εκνευρισμό και αγωνία για την «ομηρία» τους.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι μόλις η οδηγός, που είχε ταλαιπωρήσει δύο άλλους ανθρώπους που δεν έφταιξαν σε τίποτα, το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να ζητήσει συγγνώμη.
Αντ΄ αυτού η κυρία, σχεδόν ενοχλημένη από το γεγονός ότι την εντόπισαν, έκανε τους δύο οδηγούς να κοιταχτούν με απορία, εκστομίζοντας την καταπληκτική ατάκα : « Ούτε δέκα λεπτά δεν έκανα».
Και το καλύτερο έρχεται τώρα.
Αφού αποσοβήθηκε επεισόδιο, κατά το οποίο η εν λόγω κυρία πιθανότατα θα έβλεπε το συναίσθημα της οργής των θυμάτων της να μετατρέπεται σε… πράξη, μπήκε στο αυτοκίνητό της και… έβαλε κανονικά μπροστά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των δύο οδηγών και απομακρύνθηκε από το σημείο.
Με άλλα λόγια αποκαλύφθηκε ότι το μήνυμα στο παρμπρίζ «έμεινα από μπαταρία» ήταν μαϊμού, σαν τις μαϊμού συντάξεις που απολαμβάνουν, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, χιλιάδες «συμπολίτες» μας.
Η δικηγορίνα στο επάγγελμα ( δεν το σημειώνω για να στοχοποιήσω τον κλάδο, αλλά γιατί θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη σοβαρότητα  από ένα λειτουργό της δικαιοσύνης) χρησιμοποιεί  χωρίς ντροπή ένα τέχνασμα- στην ουσία κομπίνα- προκειμένου και να διπλοπαρκάρει και να μην κινδυνεύει να πάρει κλήση από την τροχαία ή τη δημοτική αστυνομία.
Για το λόγο αυτό δεν έγραψε πουθενά το τηλέφωνό της. Τι νόημα θα είχε άλλωστε, αφού ούτως ή άλλως λόγω της βλάβης δεν θα μπορούσε να μετακινήσει το αυτοκίνητό της.
Δεν μου φτάνει ο χώρος αυτής της στήλης για να καταγράψω όλες τις σκέψεις που πέρασαν από  το μυαλό μου,  όταν αυτόπτης μάρτυρας μου διηγήθηκε το περιστατικό.
Θα αρκεστώ λοιπόν σε αυτό.
Μέχρι να ξεριζωθεί αυτή η λογική της «μαϊμούς» ή η μαϊμού-λογική, αυτή η κουτοπονηριά και η αθλιότητα να θέτεις πάνω από όλους και όλα αυτό που σε βολεύει και σε συμφέρει , είναι πολύ δύσκολο να ορθοποδήσει η χώρα. Αν όχι, αδύνατο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: