Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ποιοι «έτρωγαν» από τον αποκλεισμό των γενόσημων;

Υπάρχει κάποιος λόγος που επί δεκαετίες η χώρα μας σπαταλούσε αμύθητα ποσά αρνούμενη να μπει στη λογική των γενόσημων φαρμάκων, όπως είχε συμβεί με όλους τους υπόλοιπους εταίρους μας στην ΕΕ; Προφανώς το non stop πάρτι στο χώρο της υγείας, από το οποίο θησαύρισε κόσμος και κοσμάκης σε βάρος των πολιτών και της χώρας, είναι η κυριότερη αιτία.
Είναι αυτονόητο ότι οι έλεγχοι στα γενόσημα πρέπει να είναι αυστηρότατοι (όπως σε οποιοδήποτε σκεύασμα).
Ζητούμενο, εκτός από τις υπουργικές... κορώνες, είναι και να αποκαλυφθεί κάποτε πόσοι, ποιοι και πόσα «έτρωγαν» από τον αποκλεισμό των γενόσημων φαρμάκων από την Ελλάδα (μόλις 18% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα ήταν γενόσημα, όταν σε άλλες χώρες το ποσοστό υπερβαίνει το 50%).
Ο συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας επισήμανε ότι «η προώθηση των γενόσημων φαρμάκων αποτελεί απαραίτητο βήμα για την αποτελεσματική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης και όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν από καιρό προχωρήσει στην κατεύθυνση αυτή. Δε θα έπρεπε να χρειαζόμασταν κανένα μνημόνιο για να ακολουθήσουμε κι εμείς τα βήματά τους και αυτό μάλλον φανερώνει πολλά για το πολιτικό μας σύστημα. Χρειαζόμαστε εξίσου αυστηρούς ελέγχους με τις ευρωπαϊκές χώρες για την προστασία της υγείας των πολιτών. Θεωρούμε πως όλα τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την αλλαγή αυτή θα πρέπει να επανεπενδυθούν στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: