Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

«Κληρώνει» για τους βιοκαλλιεργητές του ΑΠΘ

Πέντε χιλιάδες αιτήσεις μέσα σε δυο εβδομάδες για 250 κήπους ! Μόνο ένας στους 30 ενδιαφερόμενους θα σταθεί τυχερός και θα αποκτήσει δικαίωμα καλλιέργειας σε 100 τ.μ. γης...

Ελάχιστοι θα είναι οι τυχεροί που θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν το δικό τους βιολογικό κήπο στο Αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Η πρόσκληση των πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου για την ενοικίαση κήπων έκτασης 100 τ.μ. (ο καθένας) σε πολίτες της Θεσσαλονίκης με σκοπό την καλλιέργεια και παραγωγή αγροτικών προϊόντων για οικογενειακή χρήση, γνώρισε τεράστια ανταπόκριση, καθώς μέσα στις πρώτες δυο εβδομάδες υποβολής αιτήσεων είχαν ενδιαφερθεί περισσότεροι από 5.000 πολίτες!
Από αυτούς, σε πρώτη φάση οι τυχεροί που θα επιλεγούν (ύστερα από κλήρωση) θα είναι 250, καθώς διατίθενται προς καλλιέργεια τα πρώτα 25, από τα συνολικά 50 στρέμματα της έκτασης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ισχύει μέχρι τις 16 Μαρτίου 2012, ενώ θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση αργότερα με τη διάθεση ανάλογης έκτασης.
Το νοίκι που θα πληρώσουν όσοι τελικά κληρωθούν και αποκτήσουν δικαίωμα στο αγροτεμάχιό τους είναι 120 ευρώ ετησίως, ενώ θα έχουν δικαίωμα παραμονής μέχρι τρία χρόνια. Τα έσοδα που θα προκύψουν από τα ενοίκια θα διατεθούν στο ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΠΘ, μέχρι τις αρχές του Απριλίου θα γίνουν από ειδικούς τρία σεμινάρια βιοκαλλιέργειας στους δικαιούχους και πριν από το Πάσχα θα αρχίσουν τα φυτέματα εποχιακών κηπευτικών, όπως ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, μαρούλια κτλ.
Οι κύριοι στόχοι της δράσης είναι:
·       η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας,
·       η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που θα καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών των καλλιεργητών,
·       η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ασχολούνται με τη γη,
·       η εκπαίδευση φοιτητών του ΑΠΘ που θα συμμετέχουν στη λειτουργία των κήπων με συμβουλευτικό ρόλο,
·       η ενίσχυση της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου.
Οι πανεπιστημιακοί θα παρέχουν στους χρήστες:
·       συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της σχολής και γεωπόνο - βιοκαλλιεργητή,
·       εκπαιδευτικά σεμινάρια,
·       νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο,
·       κοινόχρηστους χώροι υγιεινής.
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα οργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα αφορούν στις καλλιεργητικές τεχνικές των κηπευτικών και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Η παρακολούθηση των σεμιναρίων που θα αφορούν τις αρχές λειτουργίας των λαχανόκηπων του ΑΠΘ θα είναι υποχρεωτική.
Σημαντική είναι η πρόβλεψη για την καλλιέργεια με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών ή άλλων σκευασμάτων που δεν επιτρέπονται στην βιολογική γεωργία. Θα γίνεται ορθολογική χρήση και διαχείριση του νερού και η άρδευση των λαχανόκηπων θα γίνεται μόνο όταν ο καλλιεργητής είναι παρών. Επίσης, η καλλιέργεια από τους πολίτες θα είναι αποκλειστικά μη κερδοσκοπική και δε θα επιτρέπεται η πώληση των παραγόμενων προϊόντων, τα οποία θα προορίζονται για οικογενειακή ή κοινωφελή κατανάλωση.

Δημήτρης Κούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: