Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ζητείται φορολογική δικαιοσύνη


Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για το φορολογικό

Η φορολόγηση του πλούτου, η αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης με επανεξέταση και των εισπρακτικών μέτρων της τελευταίας διετίας, καθώς και η μετατροπή της φορολογίας σε εργαλείο διεξόδου από την κρίση και Πράσινης Στροφής στην οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο της πράσινης πρότασης για το φορολογικό.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις , ώστε να σταθεί η χώρα στα πόδια της, να πάψει να είναι όμηρος των δανειστών και να αποδεσμευθεί από τις εισπρακτικές προτεραιότητες του πολιτικού συστήματος και της τρόικας.
Ηδη είναι σε εξέλιξη η ελληνογερμανική πρωτοβουλία που είχαν ξεκινήσει ως Πράσινοι ευρωβουλευτές ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Σβεν Γκίγκολντ, για πανευρωπαϊκή φορολόγηση του πλούτου και κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων.
Οι πράσινες προτάσεις για το φορολογικό, συνδυάζονται με πρωτοβουλία διαλόγου των Οικολόγων Πράσινων προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, ώστε να βρεθούν κοινοί τόποι ευρύτερης αποδοχής συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.
Στην πρότασή τους για το φορολογικό, οι Οικολόγοι Πράσινοι μιλούν για τέσσερις βασικούς όρους:
·       Πολιτική βούληση για διαφάνεια, κάθαρση και σύγκρουση με τη φοροδιαφυγή.
·       Θεσμικές δικλείδες που να κλείνουν τα περιθώρια για «μαύρο χρήμα».
·       Φορολογικοί κανόνες διαφανείς, απλούς, κατανοητούς και εφαρμόσιμους.
·       Βιώσιμη κοινή φορολογική πολιτική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εξι προτάσεις
Οι έξι πράσινες προτάσεις για τη φορολογία έχουν να κάνουν με:
·       Έμφαση στη φορολογία του πλούτου με δίκαιους όρους, με αφορολόγητο όσο τα δηλωμένα εισοδήματα της τελευταίας δεκαετίας, ώστε οι φοροφυγάδες να επιβαρύνονται περισσότερο. Τερματισμός των φορολογικών προνομίων των βουλευτών και της Εκκλησίας.
·       Περιβαλλοντικοί φόροι, χωρίς εισπρακτικό χαρακτήρα, με τις εισπράξεις τους να επιστρέφουν άμεσα στην κοινωνία, τόσο ως απαλλαγή των πρώτων 100 - 200 ευρώ κάθε μηνιαίας μισθοδοσίας από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων όσο και ως χρηματοδότηση πράσινων λύσεων στην ενέργεια, τις μεταφορές και το περιβάλλον.
·       Ελαφρύνσεις στην ισχύουσα φορολογία, με αύξηση του αφορολόγητου στο Φόρο Εισοδήματος και με μείωση των καθαρά εισπρακτικών έμμεσων φόρων.
·       Ανασχεδιασμό του ΦΠΑ με νέα κριτήρια και μείωσή του σε λογικότερα επίπεδα. Να διαβαθμιστεί και ως φορολογικό κίνητρο για τομείς με υψηλή συνεισφορά εργασίας, φιλικούς στο περιβάλλον ή με μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία.
·       Δικαιοσύνης και βιωσιμότητας για τα αφορολόγητα ποσά και τις εκπτώσεις δαπανών. Για τα υψηλά εισοδήματα, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών.
·       Προστασία των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων, με αφορολόγητο ποσό ανά θέση για τις πρώτες 10-15 θέσεις εργασίας κάθε επιχείρησης. Ειδικό, ευνοϊκότερο καθεστώς για κοινωνικές μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, με δικλείδες διασφάλισης από καταχρήσεις.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, σημείωσε ότι «το φορολογικό σύστημα αποτελεί καθοριστικό εργαλείο για την αύξηση των δημόσιων εσόδων, την αναδιανομή του εισοδήματος, τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και για να ξεφύγει η χώρα από την ομηρεία στους δανειστές μας, να αποδεσμευθεί από τις εισπρακτικές προτεραιότητες του πολιτικού συστήματος και της τρόικας. Η χώρα μας πρέπει να πάψει να αποτελεί τον ιδιότυπο φορολογικό παράδεισο που είναι σήμερα για πολλούς».
H επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Ιωάννα Κοντούλη, υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν έχει αιτιολογηθεί στους πολίτες η αποτυχία του πρώτου μνημονίου, παρά τις θυσίες, αλλά οι εμπνευστές και οι εφαρμοστές του ακολουθούν και θα επιχειρήσουν μια ακόμα πιο σκληρή εφαρμογή του ίδιου κανόνα με το δεύτερο μνημόνιο. Οι προτάσεις για τη διαφάνεια, για τους θεσμούς, για την οικονομία είναι επίκαιρες, για να γυρίσει το τιμόνι της χώρας σε κατευθύνσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. «Ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλος πλούτος και μαύρο χρήμα στην Ελλάδα που φοροδιαφεύγει, την ίδια στιγμή που ματώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι», δήλωσε.
Ομοσπονδιακή Ευρώπη
«Παράλληλα με τις αλλαγές που οφείλουμε ως κοινωνία στον εαυτό μας, χρειαζόμαστε επειγόντως και μια ομοσπονδιακή Ευρώπη με κοινές πολιτικές, προσανατολισμένες στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα», είπε ο μέχρι πρόσφατα ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ένα δείγμα είναι η πρωτοβουλία για φορολόγηση του πλούτου, κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων και ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής και της διαρροής κεφαλαίων από τη Νότια Ευρώπη. Είναι προκλητικό ότι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ το 20% του πληθυσμού κατέχει το 85% του συνολικού πλούτου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί διεθνώς 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια δημόσιων πόρων για σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και, έμμεσα, των μεγάλων περιουσιών. Παράλληλα πρέπει να σταματήσει ο φορολογικός ανταγωνισμός υπέρ των επιχειρήσεων: τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι μεταξύ 1993 - 2009 οι φορολογικοί συντελεστές για τις εταιρίες είχαν μειωθεί κατά 30% στην Ελλάδα. Στη  χώρα μας τα έσοδα από φόρους περιουσίας ήταν το 2010 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% μέσου όρου της ΕΕ, αυτό όμως δε δικαιολογεί επιδρομές κατά δικαίων και αδίκων. Οι προτάσεις μας για φορολογική μεταρρύθμιση προσπαθούν να υπηρετούν την αλλαγή της ζωής μας στο άμεσο μέλλον», είπε.
Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Παρασκευόπουλος, είπε ότι «το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν είναι πρόβλημα ύψους δαπανών, αλλά διαρροής εσόδων και λάθος δημόσιων δαπανών. Το κύριο είναι να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση και στην Πράσινη Στροφή, με τη φορολογία να γίνεται πραγματικό οικονομικό εργαλείο ενθάρρυνσης ή αποθάρρυνσης δραστηριοτήτων ανάλογα με τη συνεισφορά τους στην κοινωνία και το περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: