Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Στο... πόδι η Ευκαρπία για το ΣΜΑ


Οι κάτοικοι θέλουν το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, αλλά οι αρμόδιοι επιμένουν σε συγκεκριμένη θέση, αδιαφορώντας ακόμη και για την παραχώρηση έκτασης, για την οποία υπάρχει κοινωνική συναίνεση...

Στο... πόδι είναι οι κάτοικοι της Ευκαρπίας για το θέμα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που επιχειρείται -παρά τη θέλησή τους- να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στην περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή. Επειτα από σειρά κινητοποιήσεων, οι κάτοικοι συνεχίζουν να παλεύουν ενάντια στους σχεδιασμούς των αρμοδίων, οι οποίοι προχωρούν... Σύνδεσμος ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μεθοδεύουν την άμεση δημιουργία του ΣΜΑ, προσπαθώντας παράλληλα να πείσουν για την ορθότητα ενός πρόχειρου σχεδιασμού, στον οποίο βασίζεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου το παράδειγμα του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Μαυροράχη, που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να δέχεται μόνο τα σκουπίδια της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά μόλις σταμάτησαν οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής οι αρμόδιοι επαναπαύτηκαν και... ξέχασαν πως έπρεπε να υπάρξει -βάσει του δικού τους σχεδιασμού- και δεύτερος ΧΥΤ Υπολειμμάτων στο νομό, ο οποίος είναι στον... αέρα.

Στη μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκε το θέμα του ΣΜΑ, ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισήμανε ότι «θα έπρεπε όλοι να έχουν συνειδητοποιήσει ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας είναι πια περιβαλλοντικά ευαίσθητο. Οι πολίτες μπορεί να είναι σύμμαχοι και όχι εχθροί, μόνο όταν θα είναι σίγουροι ότι δεν τους κοροϊδεύουν, ότι δε τους λένε άλλα και άλλα κάνουν, ότι δεν παίρνονται οι αποφάσεις με πλάγιους και αδιαφανείς τρόπους, χωρίς τη δική τους συμμετοχή και ενημέρωση. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται και κατακτώνται μέσα από υπευθυνότητα και συμμετοχή, χωρίς δαιμονοποιήσεις, αγιοποιήσεις, αποκλεισμούς ή μονοσήμαντους προσανατολισμούς».

Πέντε παράμετροι
Στην περίπτωση του ΣΜΑ Ευκαρπίας:
1. Υπήρξε αδιαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και προσπάθεια παραπληροφόρησης από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης. Ο εμπαιγμός των κατοίκων συνίσταται στην προσπάθεια να πεισθεί ο κόσμος ότι η χωροθέτηση του ΣΜΑ έγινε στην πλέον κατάλληλη θέση, που επιλέχτηκε με επιστημονικά κριτήρια. Παρότι, όπως τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος, πρώτα αγοράστηκε το οικόπεδο και μετά «αξιολογήθηκε» ως καταλληλότερο ανάμεσα σε οχτώ περιοχές και παρότι το περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος είναι μεγαλύτερο όταν η διαχείριση γίνεται στον τόπο παραγωγής των απορριμμάτων.
2. Από το 1997 δεν έγινε καμιά προσπάθεια για αλλαγή μοντέλου στη διαχείριση απορριμμάτων, εξυπηρετώντας τις ανάγκες ενός ξεπερασμένου περιφερειακού σχεδιασμού. Ο Μ. Τρεμόπουλος υπογράμμισε πως οι δεσμεύσεις του συγκεκριμένου περιφερειακού σχεδιασμού σε καμιά περίπτωση δεν υλοποιήθηκαν, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανακύκλωση, που υποτίθεται ότι ως το τέλος του 2011 θα κυμαινόταν μεταξύ 55% και 80% κατά βάρος των υλικών συσκευασίας και ειδικότερα: 60% για γυαλί, 60% για χαρτί και χαρτόνι, 50% για μέταλλα, 22,5% για πλαστικά και 15% για ξύλο. Το κόστος του ίδιου περιφερειακού σχεδιασμού είναι υπέρμετρο, δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα και δεν έχει κοινωνική αποδοχή.
3. Πρόκειται για μια περιοχή από τις πιο υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά (αιωρούμενα σωματίδια, οξείδιο του αζώτου και άλλοι ρύποι ξεπερνούν ακόμη και τρεις φορές τα όρια στην περιοχή, που με το ΣΜΑ θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερους κυκλοφοριακούς φόρτους).
4.Υπάρχει έλλειψη κοινωνικής αποδοχής. Η τοπική κοινωνία δεν αντιδρά τυφλά και δεν αντιδρά στη δημιουργία ΣΜΑ. Αντιδρά στην επιλογή της περιοχής. Και μάλιστα προτείνει άλλη περιοχή, παραχωρώντας δική της έκταση! Τυφλή ήταν η απόρριψη της πρότασης από τους αρμόδιους.
5. Παραβιάζονται Περιβαλλοντικοί Όροι. Εκτός των άλλων, αντί να κατασκευάζεται το προβλεπόμενο ενιαίο έργο ΣΜΑ - Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), κατασκευάζεται μόνο ο ΣΜΑ.
«Υπάρχουν πράσινες λύσεις στην κρίση, ακόμη κι αν πρόκειται για τα σκουπίδια. Οι οικολογικές λύσεις για τα σκουπίδια είναι οικονομικά αποτελεσματικές, συναντάνε την κοινωνική αποδοχή, δημιουργούν θέσεις εργασίας στην ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και κομποστοποίηση. Κάθε ευρώ που επενδύεται σε οικολογικές λύσεις έχει θετικό αποτέλεσμα, περιορίζει τις δαπάνες των δήμων, αν είναι σωστά οργανωμένοι και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης λειτουργίας της διοίκησης.  Δεν πρέπει απλώς να απαιτήσουμε τον τερματισμό της διαπλοκής και της διαφθοράς, την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των πόρων σε τοπικό επίπεδο (τέλη καθαριότητας), αλλά και να υιοθετήσουμε νέες στάσεις ζωής, υπευθυνότητα και προστασία του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου», υπογράμμισε ο Μ. Τρεμόπουλος.
Δημήτρης Κούρος

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Είναι αναγκαίο να συνεβρεθούν όλες οι δυνάμεις που νοιάζονται σε επίπεδο κινήματος. Για μας είναι ένα ακόμα -ταξικό κατ' ουσίαν- βήμα προς τη μεγέθυνση της μεγάλης κοινωνικής χωματερής που ονομάζεται Δ. Θεσσαλονίκη...