Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αυτό το τρένο, όχι το επόμενο…



Η φυγή του 2011, σε άλλη περίπτωση, θα ήταν μάλλον ανακουφιστική για τους Ελληνες. Στην τρέχουσα συγκυρία, ωστόσο, ταιριάζει περισσότερο το: «Κάθε πέρσι και καλύτερα». Η έλευση του 2012 δε σήμανε και έλευση των προφητευμένων δεινών (νωρίς είναι ακόμη…), σήμανε όμως την έλευση των προγραμματιζόμενων δεινών για τους κατοίκους αυτής της γωνιάς του πλανήτη.
Το πρόβλημα που συνολικά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία είναι πώς θα σταματήσουμε απλά να βλέπουμε τα τρένα να περνούν και πώς θα καταφέρουμε να βρούμε το δικό μας τρένο. Μια ευκαιρία (προγραμματισμένη) θα την έχουμε σύντομα.
Το Νέο Ετος βρίσκει επίσης τη Θεσσαλονίκη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την ευκαιρία του εορτασμού και των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Κι αυτή η πόλη έχασε ήδη πολλά τρένα και ψάχνει το δικό της. Τι κάνουμε όμως όλοι μας τόσα και τόσα χρόνια; Αντί να βρούμε το κατάλληλο τρένο, απλά χαράσσουμε νέες πορείες.
Φτάνει πια με τη διαδρομή. Ωρα να επιλέξουμε το τρένο και να ταξιδέψουμε. Μια επιλογή, σε μια μικροκλίμακα έστω, έγινε. Και ως διαδρομή φαίνεται να έχει ενδιαφέρον. Μπορεί να κατηγορήθηκε από το ανά χείρας έντυπο για ορισμένες επιλογές της η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, όμως οφείλουμε να της αποδώσουμε τα εύσημα για ορισμένες άλλες θετικές επιλογές. Όπως για παράδειγμα η μέριμνα που προσπαθεί να δείξει απέναντι στη διασφάλιση περισσότερου δημόσιου χώρου και πιθανώς λίγου περισσότερου πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Οι πεζοδρομήσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση. Με λίγη βοήθεια σε επίπεδο αστυνόμευσης η βελτίωση της καθημερινότητας μπορεί να γίνει αντιληπτή. Ελπίζουμε σε συνέχεια. Όπως και σε έναρξη των σχεδίων ανάπλασης συγκεκριμένων περιοχών και πολύ περισσότερο στην υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων της πολυπόθητης (και επανειλημμένα εξαγγελθείσας) βιώσιμης κινητικότητας, με λιγότερο ΙΧ στην καθημερινότητά μας. Ας το πάρουμε αυτό το τρένο…
Να έχετε όλοι υγεία και τύχη το 2012.

Τ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: